“Fabrikacılarla birlikte üreticiye de ceza kesildi”

“Fabrikacılarla birlikte üreticiye de ceza kesildi”
ABONE OL
AK Parti Milletvekilinin açıklamasının ardından tarım camiası ikiye ayrıldı

(MURAT TAN) AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Rıza Posacı’nın pamuk primlerinin 1 dekar alanda 500 kilograma kadar sınırlandırılması uygulamasına Söke’deki prim yolsuzluğunu gerekçe göstermesi, tarım camiasından kimi kesimlerce desteklenirken kimi kesimlerinse tepkilerine neden oldu. 

Pamuk primlerinin 1 dekar alanda 500 kilogram ile sınırlandırılmasıyla ilgili olarak gazetemize özel açıklama yapan AK Parti Aydın Milletvekili Posacı, uygulamanın gerekçesi olarak Söke’deki prim vurgununu işaret etmişti. Sınırlandırmadaki amacın devletin soydurulmaması olduğunu söyleyen Posacı’ya kimi kesimlerden destek gelirken kimi kesimlerse tepki gösterdi. 

Posacı’nın “Söke’de şikayet sonrasında 14 çırçır fabrikasına soruşturma açıldı. Yaklaşık 12 milyon liralık ceza kesilmesi bekleniyor. 1 dekar alanda 500 kilogram ile sınırlandırmadaki amaç devletimizin soydurulmamasıdır” sözleriyle ilgili açıklama yapan Söke Ziraat Odası (SZO) Meclis Başkanı Hüseyin Akkoyun ile Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tanyeri, uygulama kapsamında Söke’deki vurgunun gerekçesi gösterilmesinin doğru olmadığını savundular. 

“KAYIT DIŞI ARAZİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILMALIYDI”

Sınırlandırma uygulamasıyla ilgili açıklama yapan Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanyeri, “Söke Ovası’nda 600 kilogram pamuk alan üreticilerimiz ÇKS kaydı olan 5 bin 500 üyemiz arasında yaklaşık 500 civarındadır ancak bizim sıkıntımız tapusuz hazine arazileriyle intikalden dolayı sıkıntılı olan arazilerdeki üretilen pamukla ilgilidir. Bu arazilerde de pamuk üretiliyor. Bu üretilen pamuklardan da destek almak isteyen üreticilerimizin kendi kayıtlı arazileri üzerine aktarmaları nedeniyle 600 kilogram bir üretim yapılmış gibi gözüküyor. Üreticilerimizden bazıları pamuklarını dost ve yakınlarının arazilerinde üretilmiş gibi de gösterebiliyor. Bizim itirazımız esasen bu soruna dönüktür. Eğer bu sınırlandırmayla ilgili düzenleme yılbaşından önce yapılsaydı biz bu uygulama itiraz etmezdik. Bizim sıkıntımız budur. Biz bu uygulamadan haberdar olsaydık, kayıt dışı araziler için nasıl çözüm yolu bulunabileceğiyle ilgili olarak kayda girmesi adına mücadele ederdik” dedi. 

“500 KİLOGRAMIN ÜZERİNDE ÜRETİM YAPANLAR VAR”

Söke’deki 20 bin dönümden fazla olan kayıt dışı arazilerde üretilen pamuğun destekleme kapsamına girmesiyle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini savunan Tanyeri, “Bununla birlikte Söke Ovası’nda gerçekten 500 kilogramın üzerinde 550-600 kilogram pamuk üreten üreticilerimiz de var. Bu üreticilerimiz de şu an mağdur. Bu üretimler münferit değildir. Söke’de 600 kilogram pamuk üreten ciddi üreticilerimiz var. Elbette herkes değil ama azımsanmayacak üreticimiz söz konusu. Söke’de ÇKS kaydı yaptıran 5 bin 500 üreticimiz var. Bu üreticilerimizde yüzde 10’u kesinlikle mağdur durumdadır. Söke’de yaklaşık 500 üreticimiz her sezon 500 kilogramın üzerinde pamuk üretiyor. Ben geçtiğimiz sezon Mehmet Muslu adındaki bir pamuk üreticimizin  pamuğunu topladım. O 550 dönümlük arazideki en az aldığımız parçada 540 kilogram pamuk hasat ettik” dedi.

“FABRİKACILARLA BİRLİKTE ÜRETİCİ DE CEZALANDIRILIYOR”

Söke’de Doğanbey-Tuzburgazı mahallelerinde hazineye ait pamuk ekili araziler olduğunu belirten Akkoyun, “Bu arazilerde de işgaliyeciler var. Yeni çıkan düzenlemeyle tapusu olan araziler ÇKS kaydına girip tekrardan işlem görebiliyor ama bizim buradaki arazilerin çoğunluğunun tapu kaydı yok. Bu araziler yaklaşık olarak 20 bin dönümden fazladır ve kayıt dışı arazilerdir. Bu arazilerde üretilen pamuklardan da destek alınabilmesi için üreticilerimiz başka üreticilerin arazileri üzerine ürettiği ürünü üretilmiş gibi göstertiyor. Bu konuda ivedilikle çözüm sağlanması şarttır. AK Parti Milletvekilimiz Rıza Posacı’nın sınırlandırmayla ilgili açıklamalarında Söke’deki vurgunu gerekçe göstermesi de bizi üzmüştür. Gerekçe bu olmamalıydı. Eğer ki vurgun tespit edilmişse devlet fabrikalara cezasını kesiyor ama onları cezalandırıyorsa bizi niye cezalandırıyor? Devletimiz hem üreticiyi hem fabrikacıyı mı cezalandırıyor?” diye konuştu. 

“EKSİ 150 KİLOGRAM İNFİALE NEDEN OLDU”

AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı’nın pamuk primlerinin 1 dekar alanda 500 kilograma kadar sınırlandırılması uygulamasıyla ilgili söylemlerinin günü kurtarmak için olduğunu belirten Akkoyun, “Biz kendisinin söylemlerini kendi aramızda da değerlendirdik. O bunu günü kurtarmak için yaptı, elbette haklıdır da. Çünkü sonuçta kendisi siyaset yapıyor. Siyasetin doğasında bu var. Sonuç olarak pamuk primi desteklemelerindeki sınırlandırma 650 kilogramdan 500 kilograma düşürülmüş. Eksi 150 kilogram nedeniyle bir infial var. Eğer bu fabrikalar gündeme gelmemiş olsaydı biz durmadan bu konuyu konuşacaktık. Konu şu anda belirsizlik içinde kaldı” diye konuştu. 

szodan-sinirlandirma-gerekcesine-tepki-fabrikacilarla-birlikte-ureticiye-de-ceza-kesildi-106821-0e70345131557e09c16dcb1cd78c13a4.jpgszodan-sinirlandirma-gerekcesine-tepki-fabrikacilarla-birlikte-ureticiye-de-ceza-kesildi-106821-5912f22c5472047bde9ac03eb23a3700.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.