“Futbol bir aşk, bir yaşam biçimi”

“Futbol bir aşk, bir yaşam biçimi”
ABONE OL
Nazilli Belediyespor Kadın Futbol Takımı’nın deneyimli file bekçisi Zeynep Uçar, takımda olan kaleci eksikliği sonrası eldivenleri eline geçirerek başladığı kariyerinde 10 yıllık macerasını anlattı.

TÜRKER KOCAKAHYA'NIN ÖZEL RÖPORTAJI - Futbol oynamak isteyen kadınlara saha burada sen neredesin? Sorusunu soran Uçar, futbolu ise bir aşk ve yaşam biçimi olarak tanımlıyor. 

Bazılarımızın hayatında sadece haftalık bir aktivite olan ancak bazılarımızın hayatını şekillendiren futbolu çok seviyoruz.  Buna rağmen bir çoğumuz yetişme sürecinde sadece erkek çocuklarının ayağına futbol topu verirken kız çocuklarına bebeklerle oynaması gerektiğini öğütlüyoruz. Bu sadece ülkemize özgü de değil. Dünyanın her yerinde birçok ailenin evlat yetiştirme sürecindeki mantığı bu yönde oluyor. Ancak bazı aileler ise kızlarının meşin yuvarlağın peşinde koşmasına destek veriyor. Bu şanslı isimlerden biri de Nazilli Belediyespor Kadın Futbol Takımının 36 yaşındaki tecrübeli kalecisi Zeynep Uçar. Aşk ve yaşam biçimi olarak nitelendirdiği futbola küçük yaşlarda gönül veren Uçar, yeşil sahalardaki öyküsünü anlatırken futbol oynamamak isteyen kadınlara da, ‘Saha burada, sen neredesin?' diye soruyor.               

Kendinizi tanıtır mısınız? 
Nazilli doğumluyum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra yetenek sınavına hazırlanıp Adnan Menderes Üniversitesi’ni kazandım. Burada Antrenörlük ve Beden Eğitimi Öğretmenlik bölümünden mezun oldum

futbol-bir-ask-bir-yasam-bicimi-ozel-roportaj-155157-0aa6dff24d28dd937a379c134885ba01.jpg

-Futbola ilginiz ne zaman oldu ve lisanslı olarak ne zaman başladınız?
 Çocukluğumdan itibaren ilgim vardı. Nazilli Belediyespor Kadın futbol takımının kurulması ile oradaki arkadaşlarım beni takıma çağırdılar. Özel turnuvalarda defalarca rakip olduktan sonra aynı takımda forma terletmeye başladık.

-Ailenizin futbol oynamanıza tepkisi nasıl oldu?
 Ailem her zaman bu konuda beni destekledi ve onore etti. 

-Nasıl kaleci oldunuz?
Takımın kalecisi olmadığı için ilk antrenmanda kaleye geçtim. Yapabileceğimi düşündüm ve yıllardır da kaleci olarak devam ediyorum. Nadiren stoperde de oynuyorum bu sezon bir gol daha attım. 

-Nazilli Belediyespor size neler kattı?
Manevi olarak katkısı çok oldu. Burada tecrübe edindim. Mesleğimde ustalaştım. İyi bir çevre edindim. Güzel dostlar, güzel kardeşlerim oldu. Buranın deneyimli ve kaliteli hocaları sayesinde bu işi daha çok sevdim. Onların da emeği üzerimde fazlası ile vardır.

-Kariyerinizde unutmadığınız anınız ve maç var mı?
Her sezonda mutlaka birden fazla unutamadığım anı oldu. Nazilli'de oynadığımız ve 7 Eylül Gençlikspor’u yendiğimiz bir maçta milli takımda forma giyen bir oyuncunun penaltısını çıkarmamla bütün denge bozulmuştu. 2-0'dan geri gelip 3-3 ile dengeli giden bir maçın kırılma noktasında penaltıyı çıkarmıştım. Maçı da 8-3 kazandık. 

-Bu sezon takımın durumunu nasıl görüyorsunuz? 
Sezona geç hazırlandık. Dışarıdan çok katılım olması ve geçen sezondan bu yana yaşanan sakatlıklar bu sezonu fazlasıyla etkiledi. Neredeyse her maça 5 eksikle çıktık. Bunlar bizi daha çok kenetledi. Daha ileri çaplı antrenmanlarla ve küçük yaştaki oyuncularımızla önümüzdeki sezonların planlamasını yapmaya başladık. Eminim ki gelecek sezon adını sıkça duyuran bir Nazilli takımı olacağız. 

-Kadın futbolunun ülkemizde gelişimini nasıl değerlendirirsiniz? 
Hala kadın futbol oynar mı? Sorusu ile karşılaşıyoruz yada daha uygun bir iş yok muydu diye eleştiriliyoruz. Maddi imkansızlıklar nedeniyle takımlar ligden ayrılıyor. Destek olan şirket yada esnaf da yok denilecek kadar az. Herkes kendi şehrinin takımını desteklese ülkede kadın futbolu daha iyi yerlere gelecektir.

futbol-bir-ask-bir-yasam-bicimi-ozel-roportaj-155157-5f4d45b95ddbc2f9bc8608da8b3595c4.jpg

-Futbol oynamak isteyen ancak bu konuda cesaret edemeyen kadınlar için ne söylersiniz?
Hayata bir kez geliyoruz. Kimin ne dediği ve ne istediği ile yaşarsak biz biz olmaktan çıkarız. Futbol bir aşk, bir yaşam biçimi. Kendilerini bundan mahrum bırakmamalılar. Televizyonda izlemek ile gerçekten yaşamak arasında çok büyük bir fark var. Zaman yönetimi, çok yönlü düşünmek gibi birçok şey kazandırır. Saha burada herkes burada peki sen neredesin ?

-Kadın futbolunda idolünüz var mı? 
Bir idolüm yok. Her zaman iyi bir idol olabilmek için çalışıyorum. Ben birilerini değil, birileri beni idol seçmeli.

 -Kariyerinizde hayalinize ulaştınız mı? Ne kadar oynamak istiyorsunuz?
Hayalime daha ulaşmadım. Bu takımı üst liglere çıkarmak başından beri hayalim. Oynama zamanı konusunda da Kendimi iyi hissettiğim ve başarılı olduğumuz sürece devam edeceğim. Bir daha hiç bir kadının veya erkeğin kıramayacağı bir rekor yapmak istiyorum.  (gülüyoruz)

-Sizin teşvikiniz ile futbola başlayan isimler oldu mu?
Çevremde benim teşvikim ile başlayan da çok oldu. Sadece beni merak edip antrenman izleyip katılan da oldu. Hala teşviklerim devam ediyor. Birçok insana bu sevgiyi aşılayacağım.

-Nazilli dışında görev yaptığınız takımlarda ortam nasıldı? 
İlk başladığım ortamı hiçbir yer tutmasa da her yerde kalıcı dostluklar edimdim. Kariyerimde önemli başarılarım oldu. Gittiğim her takımın bende güzel bir yeri var.

-10 yıllık kariyerinizde ilk andan bugüne gelişiminiz nasıl oldu?
Hep üstüne kattım. Hala devam ediyorum. İnsan her yaşında öğrenmeye gelişime açıktır. Bu konuda dışarıdan gelen tepkileri de umursuyorum. Hiç kötü eleştiri almadım bugüne kadar.

-Aydın genelinde ve Nazilli'de kadın futboluna ilgi nasıl? 
Nazilli’de kadın futbol takımını hala duymayanlar var. Basın da bu konuda bizi gündemde tutabilir. İlgi ne kadar çok olursa bizler de o kadar başarılı olacağız. Efeler’de 2 yıldır 2. Ligde oynayan bir takım olduğu için orada Nazilli'ye göre ilgi biraz daha fazla.

-Maçlarda yaşadığınız olumsuz bir anı var mı?
Bir maçta ayağımla uzaklaştırmam gereken bir topun takım arkadaşımın göğsüne çarpması, fenalık geçirirken hakemin maçı durdurmaması, önde giderken o saniye aklımızın yerde yatan oyuncuda olması ile yediğimiz bir gol yenilmemize mal oldu. Saniyeler sonra dili boğazına kaçan arkadaşıma müdahale ettim. Bizim için üzücü bir anı oldu. 

futbol-bir-ask-bir-yasam-bicimi-ozel-roportaj-155157-4fad25376d7489620009a74e7e5cce32.jpg

-Futbolculuk yaparken sizi en çok zorlayan konu nedir? 
Emeğimin karşılığını alamamam. Ek olarak çalışmam gerekmesi benim için yorucu bir tempo oluşturuyor. Sabah 5’ten itibaren ayakta çalışıp dinlenmeden antrenmana gitmek. Tekrar işe gelmek hayatımın en yorucu anları.

-Bir maç öncesinde nasıl motive oluyorsunuz? 
Her zaman 1-0 önde başladığımı düşünüyorum. Yenilgi benim için bir seçenek olmuyor çünkü yenilmekten hiç haz etmem. Takımları asla küçümsemiyorum. Karşımda ne kadar iyi bir rakip olursa o kadar fazla oyuna katılacağımı düşünüyorum. Haliyle rakiplerin iyi olması da beni motive ediyor. 

futbol-bir-ask-bir-yasam-bicimi-ozel-roportaj-155157-73b56ccafaa13a971ee86e9da767f532.jpg

-Takımda en iyi anlaştığınız oyuncu kim?
8 yıldır tanıdığım, 5 yıldır ev arkadaşı olduğum ve 4 yıldır da aynı takımlarda top koşturduğumuz  Kadriye Erden en iyi anlaştığım insan. Junıorum takımın espri canavarı (gülüyoruz)

futbol-bir-ask-bir-yasam-bicimi-ozel-roportaj-155157-729e3678fd848f2bb10ac245a1655b09.jpgfutbol-bir-ask-bir-yasam-bicimi-ozel-roportaj-155157-53406a06129cad01d4f8237d42b42b78.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.