GÖLGE YAZAR - Murat Can ALTILAR

GÖLGE YAZAR - Murat Can ALTILAR

Gelecek Yıl Neom’da  

Gelecek Yıl Neom’da  

Neom mu, o da ne? Kulağı tırmalamasa da farklı bir tınısı olan bu kelime, Arapçada ‘gelecek’ ve Rumcada ‘yeni’ manasına gelir. Mesela bir İtalyan şehri olan Napoli ismi, Neapolis kelimesinden gelmektedir; yani, yeni şehir demektir. Peki, ya Neom?
Neom, Suudi Arabistan’ın Tebük Bölgesi’nde yapılması planlanan yeni nesil bir şehrin adı. Türk düşmanlığı ile tanınan Prens Muhammed b. Selman’ın gözünden sakındığı Neom, nur topu gibi bir şehir olacak. Bilindiği üzere Suudiler, petrole ve onun maddi getirisine tam bağımlı bir köle. Öyle ki, tüm yüksek sesler yeşil enerji diye tutturmuşken tüm kalın boyunlular yenilenebilir enerji diye cirit atarken Suudiler, sonlarının koşar adım geldiğinin farkında. İşte Neom da koşar adım gelen sondan en az zayiat ile sıyrılmanın adı. Peki, ama nasıl?
Neom, karbondan münezzeh; Neom, doğayla can ciğer ve Neom, geleceğin ta kendisi. Kızıldeniz’in kıyısında inşasına başlanan bu fütürist şehrin 2030’da faal durumda olması ve Dünya’da cenneti vaat etmesi su götürmez bir gerçek gibi karşımızda duruyor. Hayalin maddeye teşkil etmesi hiç de imkânsız değil keza Prens, bu proje için 500 milyar $ gibi bir maliyeti gözden çıkaralı çok oldu. Neom, alışılmışın dışında ama yeterince işlevsel bir şehir planlamasına sahip oluyor, olacak. Öyle ki, yatay düzlemde inşası devam etmekte ve azami 3 katlı olması arzulanmakta. Şöyle ki, zemin kat yani yüzeyde sadece doğa ve canlıdan başka bir fazlalığa müsaade edilmesi katiyen mevzu bahis değil. Bir alt katmanda ise ticareti ve sosyal hayatı canlı tutmak için malum yapılar oluşturulacak. En alt ve son katmanda ise malın ve insanların güvenle taşınması için gerekli ulaşım sistemleri hayata geçirilecek. Böylece bir ucundan öte ucu 170 km olan Neom’u kat etmek hepi topu 20 dakika sürecek. Ne hoş ama değil mi? 
Herzl’i ve onun davası olan Siyonizm’i bilmeyen, duymayan yoktur. Yahudi Devleti isimli eserinde Herzl, kandaşlarını bazı mühim konularda eleştirir, uyarır ve yönlendirir. Bir keresinde şöyle eleştirir Arz-ı Mev’ud hakkında yanlış kanılara sahip olan kardeşlerini: “Kalın kafalar, vaat edilmiş toprakların medeni bölgelerden çöle kadar olacağını hayal ediyor. Hayır, tabi ki böyle değil. Vaat edilmiş toprak, medeniyetin tam ortasında olmalı, yapılmalı.” Tam 125 yıl önce arzulanan ve ön görülen bu niyet, sanırım ha gerçekleşti ha gerçekleşecek… 
İbrani inancı o ya, Tevrat’ın Tekvin bölümünde anlatılana göre bahsi geçen sınırlar, Nil’den Fırat Nehri’ne dek ve kuzey sınırı Lübnan ile güney sınırı Sina Yarımadası’nı kapsar. Bu, öyle bir davadır ki, Yahudiler için “Gelecek yıl Kudüs’te” gibi mazisi derin bir deyim, onların ne derece arzukeş olduklarına delalettir. Kâinat, davanın bir rüya olarak kalmasına tahammülü tükenmiş bir Yahudi topluluğuyla karşı karşıya. Vaat edilmiş toprakların sınırları belki hâlâ tartışmalı bir konu ama malum olan bir husus var gibi, o da şu: “Gelecek yıl Neom’da”


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
GÖLGE YAZAR - Murat Can ALTILAR Arşivi
SON YAZILAR