Gelinler altından vaz mı geçti?

Gelinler altından vaz mı geçti?
ABONE OL
Piyasada yaşanan ekonomik sıkıntı altın fiyatlarına yansıyınca evlenecek çiftler, geleneklerde yer alan altın miktarlarından vazgeçti, kuyumcular da birer birer kepenk indirmeye başladı.

(SİMGE ATA) Nazilli Uzun Çarşıda 36 yıldır kuyumculuk yapan Nazilli Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İbrahim Ünal, altın fiyatlarını değerlendirerek evlenecek çiftlere tavsiyelerde bulundu. Alım gücünün her geçen gün düştüğüne işaret eden Ünal, bu bakımdan altının yatırım aracı olmaktan uzaklaştığını kaydetti.
"GELENEKLER ESKİDE KALDI"
Evlenecek çiftlerin düğün masrafları altında ezilmemek için geleneklerden uzaklaştığını belirten Ünal, "Altın, yatırım için tercih edilmeyince sadece düğünlerde ve sünnetlerde tercih edilmeye başlandı ancak bu bakımdan yine eskisi gibi bir alım gücü yok. Bugün evlenmek isteyen çiftler aileleriyle gelmiyor. Eskiden Aydın'dan kız almak çok zordu. Bazı ilçelerimizin gelenekleri arasında 10 tane Adana Burması olduğunu hatırlıyorum. Akrabalarla çıkılır özenle seçilirdi. Aileyle çıkılan alışverişler kalmadı artık. Onun yerine çiftler kendileri çıkarak seçim yapıyor, fiyat araştırıyor. Daha sonra anne babayla gelerek alıyorlar. Mümkün olabildiğince de kısa yoldan sonuca gitmeye çalışıyorlar. 2 alyans, 1 kolye, alabildiği kadar da bilezik ile yuva kuruyorlar" dedi. 
"EVLENECEK ÇİFTLER RİSKİ İKİYE BÖLSÜN"
Dünya piyasasını değerlendirerek altın fiyatlarında çok büyük oynamalar beklemediklerini belirten Ünal, "Dövizde şu an belli bir dengelenme söz konusu ancak bildiğiniz üzere seçim atmosferindeyiz. Öte yandan Çin ile Amerika arasındaki ticaret savaşları noktalanmak üzere. Fed de 'faiz artırımını durduracağım' diyor. Ülkemize baktığımızda da altının onsu dolarla çarpılıyor. Dolarda da çok fazla yükselme beklemiyorum. Bu bakımdan altın çok fazla yerinden hareket etmez" diyerek evlenecek çiftlerin riski; seçim öncesi ve sonrası olarak ikiye bölmesini tavsiye etti. 
"HERKES KENDİ SEKTÖRÜ İÇİNDE OLSUN"
Tüm bu sebeplerle kuyumcuların birçoğunda işlerin yavaşladığını belirten Ünal, "Altın, yastık altından çıkıp bir daha girmeyince bu işi yapanlar belli bir oranda azalmaya başlayacak. Pasta daraldı ve pasta dağıtanların da azalması muhtemel" diyerek bankaların, altın hesaplarına işaret etti. Tüm kurumların kendi sektörü içinde kalması gerektiğini ifade eden Ünal, "Bugün bankaların altın hesapları da kuyumcuların işini etkilemekte. Odalar ve dernekler olarak bu konuyu devamlı hükümete iletiyoruz. Altın hesaplarında bir takım sorunlar olduğunu da biliyoruz. Birincisi insanlar aldıkları altını eline alamıyor. Bankaların altın hesaplarındaki paranın belirli bir kısmını ortak bir bankada tutulduğunu biliyorum. Tüm tutarın da yüzde 40'ına tekabül ediyor. 'Ekonomiye can gelsin' diyorlar. Bankada tutulan altınların ekonomiye nasıl can vereceğini anlamış değilim. En azından bankaların bilirkişi bulundurması gerekiyor. Çünkü bize de çok şikayet geldi. Bazı vatandaşlar, standardı 22 ayar olan Adana Burmasının 14 ayar üzerinden hesaplandığını iddia etti. Aslı var mı bilemeyiz elbet ama gelen şikayetler o yönde. Sonuç olarak bir zincirin halkaları gibi birbirimize bağlıyız. Umuyoruz ekonomimize en kısa zamanda hayat gelir" şeklinde konuştu.
"KREDİLİ SİSTEM PARAYI BANKAYA HAPSETTİ"
Uzun Çarşı'da kuyumculuk yapan Mustafa Karıncalı da piyasadaki durgunluktan şikayetçi. Fiyatların alım gücünü aştığını dile getiren Karıncalı, "Harcama kalemleri arttı. Gelir gidere yetmez hale geldi. Konut ve taşıt gibi alanlarda kredili sistem hayatımıza girdi. Bu sistemle insanlar aldıklarını oraya yatırmaya başladı. Para artık bankadan çıkamıyor" dedi.

gelinler-altindan-vaz-mi-gecti-89169-5762a7719829571563e4e7c3743761fd.jpggelinler-altindan-vaz-mi-gecti-89169-cfd5672875a0b1dd363328a63c923639.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.