Genelgenin detayları belli oldu 

Genelgenin detayları belli oldu 
ABONE OL
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen Pazar Yerleri Genelgesi'nin detayları belli olurken pazarlarda alınacak önlemler sıralandı. 

TÜRKER KOCAKAHYA - Türkiye genelinde koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma sürecinde yeni gelişmeler yaşandı. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine Pazar Yerleri Genelgesi gönderildi. Genelgede 17 Mayıs'a kadarki tam kapanma sürecinde temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler (bakkal, market, kasap, manav, kuruyemişçi, tatlıcı, fırın ve yeme-içme yerleri) ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışındaki tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofislerin kapalı olacağının düzenlendiği belirtildi 

KARARLAR AÇIKLANDI

Mevsimsel etkiler nedeniyle ürün arzında yaşanan artış, ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık nedeniyle çiftçiler tarafından üretilen tarımsal ürünlerin (yaş sebze-meyve) zayi olabileceği yönünde tespitler bulunduğu açıklanan genelge kapsamında  ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan kararlar kamuoyu ile paylaşıldı. 

CUMARTESİ GÜNLERİ KURULACAK

Buna göre  8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olacağı, vatandaşların bu ürünleri almak için ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verildiği belirtildi. Pazarlarda temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. ürünlerin satışına ise izin verilmeyeceği ifade edildi. Pazarlada yaşanabilecek yoğunuk konusunda Valilik/Kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler tarafından gerekli tedbirler alınacağı ve bu kapsamda mevcut pazar yerlerinin genişletileceği veya ilave pazar alanları oluşturulacağı verilen bilgiler arasında yer aldı. 

3 METRE MESAFE OLACAK

Pazarlarda kontrollü giriş çıkış sağlanması için belirli noktalardan giriş olacağı ve diğer alanların bariyerlerle kapatılacağı, sergi ve tezgahlar arasında en az 3 metre olacak şekilde mesafe bırakılacağı ifade edildi. Pazarlarda gerekli kontrolleri yapmak için başta zabıta olmak üzere yeterli sayıda personel görevlendirileceği, görevlendirilen personel tarafından pazar yerlerinin içerisinde yoğunluk oluşmaması için gerekli tedbirler alınacağı ve bu kapsamda içerdeki yoğunluk azaltılana kadar yeni müşteri girişine geçici olarak izin verilmeyeceği dile getirildi. 
 
KISITLAMADAN MUAF OLACAKLAR 

Ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerin  teması olmadan, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetleneceği ve satışı yapılacağı belirtildi. Pazarlardaki çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbirlerin ilgili mahalli idare birimlerince alınacağı kaydedildi. Pazar yerlerinde satış yapacak pazarcıların ilgili meslek odası tarafından düzenlenen mesleki faaliyet belgesi ile ticari araç görevlendirme belgesini ibraz etmek ve güzergahla sınırlı kalmak kaydıyla Cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacağı vurgulandı. 
 
Genelgenin devamın şu ifadelere yer verildi, "Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak. Pazar yerlerine yönelik her türlü tedbirin; Vali/Kaymakamlar ile belediye başkanları ve meslek odası temsilcilerinin katılımıyla planlancak ve sahada bizzat takip edilmesi sağlanacak.  Başta zabıta görevliler ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin gerekli kontrol faaliyetlerinin eksiksiz yerine getirilecek.  Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.