Gün geçtikçe teknoloji geliştikçe farklı diyet türleri hayatımıza girmeye devam ediyor. Bunlardan biri de DNA Diyeti. Gen profilinize göre oluşturulduğu bilinen DNA diyeti nedir, nasıl yapılır, hadi birlikte inceleyelim.

DNA nedir?

DNA, insanlar, bitkiler ve bazı virüsler de dahil olmak üzere canlı organizmaların yapısını ve işlevini oluşturmak için gereken bilgileri sağlamaktan sorumlu yapıdır. Her bireyin vücut tipi, hastalıkları, alışkanlıkları farklı ve her birey benzersiz olduğu için tek bir diyetin herkese uygun olduğu fikri doğru değildir. DNA diyetiyle, yalnızca bir bireyin DNA'sına dayalı bilgiler eşliğinde diyet hazırlandığı için o kişiye özel olduğu savunulur.

DNA Diyeti Nasıl Hazırlanır?

DNA diyeti süreci, analiz için laboratuvara gönderdiğiniz kan ve DNA örneklerini toplayan bir test kitiyle başlar. Test sonuçları, kişinin bildirdiği sağlık bilgileri ve hedefleriyle birleştirilerek yorumlanır. Daha sonra diyetisyen eşliğinde diyet oluşturulur.

DNA Diyet Türleri Nelerdir?

Yaygın olarak önerilen diyet örnekleri arasında dengeli bir diyet, düşük karbonhidratlı bir diyet, düşük yağlı bir diyet, Akdeniz diyeti, laktoz içermeyen bir diyet veya glütensiz bir diyet yer alır.

DNA Diyetinin Avantajları Nelerdir?

Genetik, bir bireyin ağırlığını hem dolaylı olarak diyet yoluyla hem de doğrudan metabolizma yoluyla etkileyebilir. DNA, alım seviyesini etkilemesine ek olarak, tüketilen besinlerin kaderinde büyük bir rol oynar. Gen ekspresyonunun, kas ve yağın farklılaşması için çok önemli olan metabolik yolaklara katkıda bulunduğu gösterilmiştir. Bu faktörler aynı zamanda vücudun yağ, protein ve karbonhidrat arasındaki dengelenmesinde de önemlidir. DNA'nız yalnızca yiyecek seçimlerinizi ve alım seviyelerinizi değil, aynı zamanda metabolizma için kritik olan çeşitli hormonların ve enzimlerin ifadesini de etkileyebilir. Bu mekanizmalar aracılığıyla, diyete yanıtınız, kilo almaya yatkınlığınız ve metabolizmanız DNA'nızdan etkilenebilir. Bu etkileri bilerek diyet planı oluşturmak beslenme sürecinizi kolaylaştırabilir.

DNA Diyetinin Dezavantajları Nelerdir?

DNA diyeti, obezite ve anoreksiya gibi riskleri dikkate almaz ve kişinin diyet ihtiyaçlarının, mevcut sağlık koşullarının ve ilaçlarının tam bir klinik tablosuna dayanmaz. DNA diyeti sonucuna göre bazı besin grupları kişinin beslenme planından çıkarılmaktadır. Bu açıdan bir grup yiyeceği kişinin diyetinden çıkarmak tehlikeli olabilir. Bu nedenle, sağlıklı ve dengeli beslenmek ve diyetlerinden bir besin grubunu çıkarmamak sağlık açısından çok önemlidir. Besin grubunu komple çıkarmak yerine alternatif sunmanın daha sağlıklı olacağını düşünmekteyim. Daha da önemlisi, genler, tip 2 diyabet ve obezite gibi hastalıkların yalnızca %5 ila %10'unu açıklamadan sorumludur. Ayrıca diyetin içeriği kadar pratik olarak uygulanabilirliği de önemlidir. Ayrıca sağlık ve hastalığa yatkınlıkta değiştirilebilir davranışların rolü önemlidir.

Yapılan yeni çalışmalar ve bilimsel gelişmeler ışığında yeterli ve dengeli kişiselleştirilmiş diyetin her zaman daha sağlıklı ve uygulanabilir olduğu unutulmamalıdır.

DİĞER YAZILARI