Gerga Antik Kenti’nde ilk kazma vuruldu

Gerga Antik Kenti’nde ilk kazma vuruldu
ABONE OL
Çine’de 2 bin 600 yıllık olduğu değerlendirilen tarihi Gerga Antik Kenti’nde ilk kazma vuruldu.

GÖKHAN DÜZYOL - Kariada Gizemli Köy olarak da bilinen tapınak, çeşmeler ve yıkılmış kayadan yapılmış heykellerin bulunduğu, Madran Dağı arkasındaki kırsal Alabayır ve Kırsakallar mahalleri arasında kalan Gerga Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle, Adnan Menderes Üniversitesi Doç. Dr. Murat Çekilmez’in başkanlığında başladı.

İlk kazmanın vurulacağı antik kent alanında tören düzenlendi. Törene; AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Çine Kaymakamı Turan Erdoğan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdulbari Yıldız, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir katıldı.

“BURADA BÜYÜK BİR CEVHER VAR”
İl Turizm ve Kültür Müdürü Mehmet Umut Tuncer, arkait dönemden kalma taştan inşa edilmiş bir tapınak merkeziyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Yüzey araştırmasıyla birlikte kazı çalışmasını başlattıklarını aktaran Tuncer, “Burada keşfedilmeyi bekleyen büyük bir cevher var. Kazı çalışmasını Adnan Menderes Üniversitesi ile birlikte yürütüyoruz. Çok kısa süre içerisinde buraya bir Göbeklitepe daha ülkemize armağan etmenin gururunu vermeyi düşünüyoruz.” dedi.

“DEFİNECİLER ZAMAN ZAMAN KAZI YAPIYOR”
Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı Arkeolog Doç. Dr. Murat Çekilmez, gazetecilere, Gerga Antik Kenti’nde defineciler tarafından zaman zaman kazı yapıldığını söyledi. Çekilmez, antik kentindeki gizemin henüz çözülemediğini belirterek şöyle dedi: 
“Burası bir kutsal alan. Çevredeki bütün antik kentlerin ortak kullanım alanı. Bu tapınağın buraya yapılması için bir neden olmalı. Bu nedeninde iyileştirici su olduğuna inanıyoruz ancak gizemi henüz çözülebilmiş değil. Bu yapıda bir tapınak dünyanın hiç bir yerinde bulunmamakta. Bizde tam anlamıyla burada neler olduğunu henüz bilmiyoruz. Defineciler tarafından kaçak kazılar yapıldığı için biz bunları nasıl kurtarırız ve geleceğe nasıl aktarabiliriz diye çalışmaya başladık. Gerga’nın bir kutsal alan ismi mi kent ismi mi ya da tanrı isminin de olup olmadığını ilerleyen zamanlarda anlayacağız. Bunların hepsi kültür mirası. Toprağın altında bir şey aramıza gerek yok. Bunlara bizim sahip çıkmamız gerekiyor.”

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş da turizmin güneş, kum ve denizden ibaret olmadığını, ülkeye antik kent için gelecek turist sayısını da artırmak için çalıştıklarını ifade etti.

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ise alanda yatan bir değer olduğunu, nu alanların sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak ortak çalışmayla gün yüzüne çıkaracaklarını söyledi.

Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdulbaki Yıldız da Gerga tapınağının bire bir ölçeğindeki minyatürünü de Aydın Arkeoloji Müzesi bahçesine kuracaklarını anlattı.

Açıklamaların ardından heyet, antik kentindeki alanlarda incelemelerde bulundu. GÖKHAN DÜZYOL

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.