GÖLGE YAZAR - Murat Can ALTILAR

GÖLGE YAZAR - Murat Can ALTILAR

Gölge Yazarlık Nedir?

Gölge Yazarlık Nedir?

Dünyada “Ghost Writer” olarak anılan bu mesleği icra eden yazar ile aşina olduğunuz geleneksel yazar arasında doğrusunu söylemek gerekirse pek bir fark yok. Aslında şöyle söylemek daha doğru: Teorik olarak bir fark yok ama pratik biraz daha farklı ve karmaşık. Hepimizin malumu olan yazar; koyar masasına dirseklerini ve alır çenesini avuçları içine sonra başlar gökyüzüne bakmaya öyle ki bakar da bakar içine düşecekmişçesine ta ki eli kalemine varsın ve başlasın yazmaya. Bu betimlediğim olay, geleneksel yazarın işidir. Gölge yazarın işi çok daha kolaydır ya da en azında bir tık daha çetrefilsizdir. Öyleyse gölge yazarlık nedir?
Dünyada ve Türkiye’de adını duyurmuş pek çok yazar, işinin ehli bir gölge yazar ile çalışır. Fikir, hayal, düşünce her neyse tüm bunlar bir gölge yazara ihtiyaç duyana aittir. Yani, işin zor kısmını gölge yazara ihtiyaç duyan üstlenirken arzu edilen kitabın konusunu, amacını, ana fikrini enine boyuna dinleyen gölge yazar, başlar yazmaya, yazmaya ve yazmaya… Talep eden ile gölge yazar ara ara görüşür ve süreci değerlendirir. Kitap nihayete erdiğinde evet, ortada bir eser vardır ve kitabın üstünde fikre sahip olanın ismi ile imzası gururla sergilenir lakin fikir başkasının kalem darbeleri bir başkasınındır. Mahalle ağzıyla söyleyecek olursak, alan memnun veren memnundur.
Peki, kimler hayalini gerçekleştirmek için bir gölge yazara ihtiyaç duyar? Kısaca, yazmayı sevmeyen, yazım kuralarına yabancı, yazmaya zamanı olmayan, bir iş yapılırken fazlasıyla titiz ya da mükemmeliyetçi olan herkes… Evet, gerçek anlamda herkes bir gölge yazar eşliğinde yıllarca hayalini kurduğu, kendisine ait olmasını istediği o kitaba sahip olabilir. Gölge yazarlık adına çoğunluğun zihnini meşgul eden şu meşhur soruyu da cevaplamadan edemeyeceğim: Bir gölge yazara ihtiyaç duymak, acizlik midir? Daha evvel dediğimiz gibi dünyada ve Türkiye’de ün yapmış nice yazar, bir gölge yazar eşliğinde eserlerini ortaya koyuyor. Bu demek oluyor ki herkes bir gölge yazara ihtiyaç duyabilir keza acizce olan bir şey varsa o da hayallerinin peşinde koşmamak olsa gerektir değil mi?
Hala daha gölge yazarlığa karşı çekinceleri olan dostlara hayatın içinden birkaç misal vermek istiyorum. Deneme yanılma yoluyla keşfettiği bir yemek tarifini işinde çok daha usta olan bir aşçıya yaptıran ile gölge yazara ihtiyaç duyan arasında hiçbir fark yoktur. Kendisine çok yakışan bir saç modelini işinin ehli bir kuaföre yaptıran ile gölge yazara ihtiyaç duyan arasında hiçbir fark bulunamaz. Hayalindeki müstakil evin çizimini bir mimara yaptıran ile gölge yazara ihtiyaç duyan arasında hiçbir fark olamaz. Sonuç olarak, en iyi yeteneği yazmak olan ile hayalini kurduğu kitaba kavuşmak isteyen bir cin fikirli arasındaki iş birliğinden başka bir şey değildir, gölge yazarlık. 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
GÖLGE YAZAR - Murat Can ALTILAR Arşivi
SON YAZILAR