Dilek Özen

Dilek Özen

Güllaç nasıl yapılır?

Güllaç nasıl yapılır?

Ramazan’ın demirbaşlarından ve sofraların olmazsa olmazlarından biri de şüphesiz güllaçtır. Güllacın seveni çok olmasına rağmen yapımı konusundan bir birinden ayrılır. Kimi cevizli yapar, kimi üzerine nar tanesi koyar, kimi gül suyu ekler, kimi de sadece süt, şeker ve güllaç yaprakları kullanır. Ben bugün sizler için iyi bir güllaç nasıl yapılır bunun tarifini vermeye çalışacağım. 


Hafif sütlü bir tatlı olması nedeniyle ramazan sofralarının olmazsa olmazı güllaç, pratik bir tatlı olmasına rağmen maharet gerektirir.
İyi bir güllacın en önemli püf noktası tabi ki kıvamıdır. Süt ve güllaç yaprağı oranının iyi ayarlanması çok önemli bu noktada. Hem güllaç yaprakları sütü iyice emip yumuşacık olmalı, hem de süt miktarı güllaç dilimlerinin altından damlayacak kadar fazla olmamalıdır.

Yine çok önemli bir nokta olan şeker oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Güllacın şeker miktarı da doğru ayarlanmalıdır. Çok tatlı olan güllaç yavan bir tat verir. Özellikle ramazanda oruç sonrası yenen güllacın çok şekerli olması sağlık açısından olumsuz sonuçlara neden olabilir. Püf noktalarının ardın güllaç için gerekli malzemeler ise şöyle sıralayabiliriz; 1,5 litre süt,1 su bardağı şeker, 10 adet güllaç yaprağı, 2 çorba kaşığı gül suyu, 1 su bardağı ceviz içi. Üzeri için ise, yarım su bardağı file Antep fıstığı,1 su bardağı nar.

Güllacımıza başlamadan önce, sütü derin bir tencereye koyup kaynama sıcaklığına ulaşıncaya dek ısıtalım.
Hafifçe kaynamaya başladıktan sonra altını söndürüp şekeri ilave edelim ve tamamı eriyene kadar iyice karıştıralım. Şeker eridikten sonra içine gül suyunu da ekleyin ve tekrar karıştıralım. Dikdörtgen biçimindeki tepsinin tabanına sütten bir kepçe alıp yayalım.
Güllaç yapraklarını iri parçalar halinde kırıp ve tepsiye yerleştirip, üzerine kepçe ile her tarafı ıslanacak biçimde süt dökelim ve bir kat daha güllaç koyalım. Son olarak güllaç yapraklarını yerleştirip kalan sütü üzerine gezdirelim. Güllacınızı oda sıcaklığında 1-2 saat kadar bekletip sütünü iyice çekmesini bekleyin.

Daha sonra geniş kareler halinde tatlınızı dilimleyin. Her bir dilimin üzerini dilediğiniz şekilde süsleyin. Güllacınızı dolapta 2 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Bu güzel tatlı gibi Ramazanınızın tatlı geçmesi dileğiyle. Afiyet olsun.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilek Özen Arşivi
SON YAZILAR