Güngör, Fevzi Tuncay’ı konuk etti

Güngör, Fevzi Tuncay’ı konuk etti
ABONE OL
ADÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Güngör,canlı yayında ağırladığı Türk futbolunun önemli kalecilerinden Fevzi Tuncay ile sporcu sağlığı ve futbola dair farklı konuları değerlendirdi.

TÜRKER KOCAKAHYA - Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Güngör, koronavirüs sürecinde Türk futbolunun önemli isimlerini ağırlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Yusuf Şimşek’i canlı yayında konuk eden Güngör, bu kez eski kaleci Fevzi Tuncay’ı misafir etti. Beşiktaş’ta uzun yıllar forma giyen ve Türk futboluna katkı sunan, futbolu bıraktıktan sonra ise antrenörlük yapan Tuncay ile sporcu sağlığı ve alt yapılar üzerine sohbet gerçekleştiren Güngör, Beşiktaş’a dair anılarını da sordu. Sporcularda yaşanan ani kardiyak ölümler konusunda alınması gereken tedbirleri anlatan Güngör,  spora başlamadan önce çocukların iyi bir muayeneden geçirilmesi ve aile öykülerinin  alınmasının önemine vurgu yaptı. Ailelerin sağlık raporunu basit bir imza olarak görmemesi gerektiğini belirten Güngör, alınan tedbirlerle kötü durumların önüne geçilebildiğini ifade etti. Güngör konuyla ilgili veli, antrenör ve hekim işbirliğinin altını çizdi. 

SEMİNERLERİ ANLATTI 
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Aydın Şubesi’nin düzenlediği seminerde ani kardiyak ölümler konusunda antrenörlere seminer verdiğini anımsatan Güngör, bu tarz seminerlerin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Sahalarda belli bir nabzın üzerine çıkılan ortamlarda görev yapıldığını kaydeden Güngör, alt yapıların bir çok maçlarında hekim, hatta sağlıkçının bile olmadığı belirtti. Güngör, Yıldızspor alt yapısı için de eğitim düzenlendiğini ve kendisiyle birlikte psikolog, diyetisyen ve antrenörlük alanından isimlerin bilgiler paylaştığını aktardı. 

“MEYVESİNİ 5-10 SENE İÇİNDE ALACAĞIZ”
Aydın futbol altyapısıyla ilgili Tuncay’a bilgiler veren Güngör, “Aydın Beşiktaş Futbol Okulu, alt yapı konusunda çok ilerledi. Yetenekli çocukları tarıyorlar. Yetenekleri kaçırmamaya çalışıyorlar. Aydın Kartalları Spor Kulübü Başkanı Kadir Kavruk başkanımız sporcularla çok ilgili. Yine Yıldızspor da aynı şekilde. Hep bir gelişim içindeler. Çocukların yeteneklerini kaybolmaması için emek veriliyor. Bunun meyvesini 5-10 sene içinde alacağız” dedi. 

“ANTRENÖRLER KENDİLERİNİ GELİŞTİRMELİ”
Beşiktaş’a geldiği ilk dönemlerden itibaren sağlık kontrollerinden geçtiklerini belirten Tuncay, ise sezon başında 3-4 gün süren testler yapıldığını kaydetti. Alt yapılarda sağlık konusunda neler yapılması gerektiği sorusuna ise Tuncay, “Antrenörler bu konuda eğitim almalı. Hepimizde ilk yardım sertifikası oluyor ama antrenörlere sağlıkla ilgili seminerler düzenlenebilir. Ayrıca alt yapıdaki çocukların velileri de bilinçli olmalı” dedi. Antrenörler olarak kullanılan ekipmanlardan saha şartlarına kadar her şeyi düşünmeleri gerektiğini belirten Tuncay, “Sporcu sağlığı çok önemli. Antrenörler kendilerini geliştirmeli ve öğrenmeye açık olmalı. Verilen eğitimlerde bunlar öğretilirse antrenörler de bilgilere ulaşmış olur” ifadelerini kullandı. 


AKADEMİ ÇALIŞMALARINI ANLATTI 
Alt yapı antrenörlerinin aldığı ücretlerin düşük olduğunu belirten Tuncay, kulüplerin bazen bir futbolcuya vereceği parayla hem tesis kurup hem de antrenörlere düzgün imkanlar sağlayabileceğini ifade etti. Bazı alt yapılarda antrenör sayılarının yetersiz olduğunu da söyleyen Tuncay, gerektiği gibi taramalar yapılırsa hiçbir yeteneğin kaçırılmayacağını belirtti. Antalya’da kurduğu Fevzi Tuncay Kaleci Akademisi’nde yapılan çalışmaları anlatan Tuncay, şuanda bireysel antrenman ihtiyacı olan, amatör kaleciler yada küçük yaştaki kaleciler için eğitimler verildiğini kaydetti. Tuncay, ilk etapta akademide kurulacak bir takımla amatör liglerde mücadele etmek istediklerini ilerleyen süreçte ise profesyonel liglerde yer almayı planladıklarını söyledi. 

“AYRI BİR HEYECAN YAŞATTI”
Beşiktaş’a dair sorulara da yanıt veren Tuncay, Siyah-Beyazlı kulüpte oynamanın nasıl bir duygu olduğunu, “17 yaşımda ilk maçıma çıktığımda ayaklarım titriyordu. İnönü Stadı’nda 40 bin kişinin içine çıkmak farklı duygular yaşattı. Ayrıca Beşiktaşlı olmam da ayrı bir heyecan yaşattı” dedi. Kendisini kulübün efsane Başkanı Süleyman Seba’nın Muğla’dan transfer ettiğini anlatan Tuncay, kalecilik döneminde penaltı kullanan rakip futbolcuları tek tek not ettiğini ve penaltı kurtarmada bundan dolayı başarılı olduğunu belirtti. Hayatında iz bırakan Beşiktaşlı futbolcular arasında Rıza Çalımbay’ı anlatan Tuncay,  kulüpte unutmadığı anılarının ise Galatasaray’a karşı oynayıp Türkiye Kupası’nı kazandıkları ve Sergen Yalçın’ın 90’ıncı dakikada gol attığı Fenerbahçe maçları olduğunu dile getirdi. 

“FAVORİM MERT GÜNOK”
Günümüzde Beşiktaş’ta oynamış çok sayıda antrenör olmasını değerlendiren Tuncay, “Öğrenmeye açık, kendini geliştiren sporcular olduğu için Beşiktaşlı oyuncuların kendine has öz güveni vardır” dedi. Türkiye’de şuan oynayan kaleciler içinde favorisinin Medipol Başakşehir file bekçisi Mert Günok olduğunu kaydeden Tuncay, bir kalecinin en önemli gelişimini maç oynayarak sağladığını sözlerine ekledi.  

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum