Hayvan kemiklerini sanata dönüştürüyor

Hayvan kemiklerini sanata dönüştürüyor
ABONE OL
Aydın’ın Yenipazar ilçesinde yaşayan emekli resim öğretmeni Nesibe Sözen, hayvan kemiklerini çeşitli aşamalardan geçirerek, çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürüyor.

(Gökhan DÜZYOL) -ÖZEL HABER-

Halk eğitim merkezinde de usta öğreticilik yapan Sözen, adeta sanatın birçok kitleye ulaşmasında zincir görevi görüyor. Birçok okulda çalışan ve 31 yıl resim öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olan evli ve 2 çocuk annesi Nesibe Sözen (59), emekli tarih öğretmeni eşi Kemal Sözen'in (62) de desteğiyle hayvan kemiklerini minyatür resimle birleştirerek, Yenipazar'da evinin zemin katında önce atölye açtı. Açtığı atölyede ilçedeki kasaplardan topladığı hayvan kemiklerini önce marangozda ardından da atölyelerinde çeşitli aşamalardan geçirerek tespih, duvar ve masa süslerine dönüştürdü. Sözen çiftinin yaptığı eşyalar beğenilince Türkiye genelinden de sipariş almaya başladı. Sözen, temizlediği kemikleri işleyerek baston, kılıç, tespih, kalemlik, anahtarlık, saç tokası, yüzük ve kolye benzeri çok sayıda süs eşyası yapıyor. El emeği göz nuru yaptığı süs eşyaları, Yenipazar dışında il ve ilçelerden gelen ziyaretçiler tarafından da oldukça ilgi görüyor.

SANATI YAYIYOR

Sözen, sanatını Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kurslarda birçok öğrencinin de öğrenmesini sağlıyor. Osmanlı kültürüne çok ilgi duyduğunu aktaran Sözen, şöyle konuştu: "Eşim de tarih öğretmeni olduğu için onun tarih kitaplarından o döneme ait giysiler, yaşam tarzları, duruşlar ve renkler alarak bunları kemiğin üzerine aktarmaya başladım. Olduğu gibi değil de oradan yola çıkarak, kendimce farklı bir yorum katarak çalışmalar yapmaya başladık. Eşimle birlikte bunu yapmak bambaşka bir keyif. Bana desteği çok önemli. Tarih öğretmeni olduğu içinde onun kaynaklarından çok fazla faydalanıyorum. Kaybolup gidecek bir nesnenin tekrar ekonomiye kazandırılması harika bir şey. İsimlik, tespih, boya şişeleri, takılar, duvar süsleri yapıyoruz. Hayal gücünüze bağlı olarak her şey yapabiliyoruz."

UĞRAŞ SAHASI OLUŞTU

Aytekin Sözen ise kendi kültürlerini sanatla anlatmak istediklerini, emekli olduktan sonra kahvehaneye gitmek yerine eşiyle el ele verip kendilerine bir uğraş sahası oluşturduklarını kaydetti. Bunu hiçbir zaman ticari amaçlı olarak hayal etmediklerini, bir kültür projesi olarak düşündüklerini ifade eden Sözen, “Biz bu topraklarda doğduk, bu topraklarda büyüdük ve bu topraklara değer katmak istedik. Sonra bunun ticari bir boyutunun olduğunu, taleplerin olduğunu gördük. Yenipazar'dan ve dışarıdan talepler gelmeye başladı.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.