“Her geçen yıl, ekolojik tahribatlar artıyor”

“Her geçen yıl, ekolojik tahribatlar artıyor”
ABONE OL
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Dünya Çevre Günü dolayısıyla Aydın’da yaşanan çevre kirliliğine dikkati çekti.

GÖKHAN DÜZYOL - Sürücü, “Her geçen yıl, ekolojik tahribatlar artıyor, bitki çeşitliliğimiz ve hayvan türlerimiz eksiliyor ve bu türlerin yaşam alanları yok oluyor.” dedi.
Sürücü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyanın en güzel coğrafyalarından birinde yaşadıklarını anımsattı. Eşsiz güzellikte bir doğa ve masmavi bir denizle iç içe olduklarını aktaran Sürücü, endemik türlerle dolu bitkilere, tarihe tanıklık eden ağaçlara, nesli tehlikede olan nadir kuş ve hayvan türlerine de sahip olduklarını, zengin biyoçeşitliliğin olduğunu kaydetti.
“ÜRETİM AZALMAKTADIR”
Türkiye’nin en büyük nehirlerinden birinin bölgeye hayat verdiğini bildiren Sürücü, şöyle devame etti:
“Her geçen yıl, ekolojik tahribatlar artıyor, ormanlarımız azalıyor, göllerimiz, nehirlerimiz, denizlerimiz kirleniyor, bitki çeşitliliğimiz ve hayvan türlerimiz eksiliyor ve bu türlerin yaşam alanları yok oluyor. İklim değişikliği ve kuraklığın getirdiği olumsuzlukların sonucunda, şimdiden en önemli sorunumuz su olmaya başlamıştır. Var olan su kaynaklarımız ise sürekli kirletilmektedir. Bu en çok tarımı olumsuz etkilemekte, gıda güvenliği için önemli risk oluşturmakta ve üretim azalmaktadır.”
“BEREKETLİ TOPRAKLARI JEOTERMAL İŞLETMELERİ ALIYOR”
 Denizlerde oluşan kirlilik sonucu tür çeşitliliğinin de azaldığını ifade eden Sürücü, “Biyoçeşitlilik kaybı devam etmektedir. Sürdürülebilir balıkçılık yerine, aşırı avcılık yapılmakta ve balık stoklarımız her geçen yıl eksilmektedir. İleride büyük ihtiyaç duyacağımız tarımsal alanlarımızın ve bereketli topraklarımızın yerini jeotermal enerji işletmeleri almaktadır. Doğa ve tarihle iç içe olan, olağanüstü güzellikteki dağlarımız taş ocakları ve maden faaliyetleriyle delik deşik edilmektedir. Bu nedenle tarımla uğraşarak üretim ve hayvancılık yapacak köylerdeki vatandaşlarımız kentlere göçmektedir. Köylerde genç nüfus sürekli azalmaktadır.” Dedi.
“PLANLAMALAR YAPILMALIDIR”
Dilek Yarımadası Milli Park’ın da tehditler altında kaldığını ifade eden Sürücü, “Tüm bu tehlikelerin farkına varılarak ileriye yönelik ivedilikle planlamalar yapılmalı, kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri bu konuda işbirliği yapmalıdır. Aksi halde yapılan hataların olumsuz etkilerini en fazla bugünün çocukları çekecek ve onların geleceği zarar görecektir. Çocuklarımızın geleceği olan doğamıza sahip çıkalım, çevre kirliliğinin önlenmesi için duyarlı olalım.” ifadelerini kullandı.

her-gecen-yil-ekolojik-tahribatlar-artiyor-220112-6e2d5a32c4d43694983974da517e2d09.jpgher-gecen-yil-ekolojik-tahribatlar-artiyor-220112-10a705fc4dd284f56f29e01c815f17cf.jpgher-gecen-yil-ekolojik-tahribatlar-artiyor-220112-442a7f9f7204028f6ea71b00bf14b39a.jpgher-gecen-yil-ekolojik-tahribatlar-artiyor-220112-bc95cb267cdfef48b1ebf3b3d4e6bc29.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.