İlk kestane 120 liradan alındı

İlk kestane 120 liradan alındı
ABONE OL
Ülkenin önemli kestane üretim merkezlerinden Aydın'da sezonun ilk kestanesi kilogramı 120 liradan alıcı buldu.

Coğrafi işarete de sahip Aydın kestanesinde bu yıl kalite iyiyken, rekoltenin de geçen yıla göre düşük olması bekleniyor.

Aydın Ticaret Borsası'nda kestane sezonunun açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Törende Efeler ilçesi Eğrikavak Mahallesi ile Köşk ilçesinden 4 üreticinin getirdiği 100 kilogram kestane, sembolik olarak kilogramı 120 liradan borsa tarafından satın alındı.
AYDIN, TÜRKİYE'DE ÖNCÜ
Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, burada yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin dünyada kestane üretiminde dördüncü sırada yer aldığını, Aydın'ın da ülkedeki üretimde ilk sırada yer bulduğunu söyledi. Türkiye’de 75 bin ton kestane üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Aksoy, “Aydın bu üretimin 3’te birini, 25 bin tonunu gerçekleştirmektedir. Bu yıl da temennimiz önceki yıllar gibi aynı kalitede aynı miktarda kestaneyi üretmek ve hem yurt içinde hem de yurt dışında insanların beğenisine sunmaktır.” dedi. 
Aksoy, katkı sunan çiftçilere teşekkür ederek, bereketli sezon geçirmeleri temennisinde bulundu.
YÜZDE 10-20 ARASINDA KAYIP BEKLENİYOR
Borsa başkanı Fevzi Çondur, Aydın kestanesinin, coğrafi işarete sahip bir ürün olduğunu anımsattı. Kestanenin, ihracatta da önemli payının olduğunu kaydeden Çondur, “Geçen yıl 9 bin ton civarında ürün, yurt dışına ihracat edildi. Geçen yıl müstahsil satış olarak kilogramı da 21 liradan satıldı.   Yurdumuz genelinde ciddi anlamda kuraklık yaşandı. Kuraklıktan dolayı tarım ürünlerindeki rekoltelerinde de genel manada bir düşüş söz konusu. Bu düşüş kestaneye de belli bir miktarda sirayet edecek. Tahminimiz yüzde 10-20 arasında üretimde de verim kaybı yaşanacak olması yönünde. Bu yıl kalite iyi, iri mal çok. Fiyat ve kaliteyle bu açığın kapanmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
KESTANEDE HASTALIĞA ÇARE ARIYORLAR
Üretici ve Eğrikavak Mahallesi muhtarı Muhsin Kıyar da kestanenin ilaç sanayisinde de önemli bir yerinin olduğunu vurgulayarak, “Verim bu yıl kuraklıktan dolayı düşük. Geçen yıl 3 ton aldığım bahçemden bu yıl 2 ton kestane bekliyorum. Kestane ağaçlarında ‘kanser’ diye bir hastalık var, bu da rekoltede kaybın yaşanmasına neden oluyor.” ifadelerini kullandı. 

ilk-kestane-120-liradan-alindi-240798-1bcd67cec540139e29b462583b254577-005.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.