İnal, "Jeotermal gibi bir nimeti kullanmalıyız"

İnal, "Jeotermal gibi bir nimeti kullanmalıyız"
ABONE OL
Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, Ataeymir Mahallesinde kurulması planlanan jeotermal enerji santrali ile ilgili yaptığı açıklamada,Karacasu’da termal sera bölgesi ya da termal sağlık oteli kurulmasına da karşı olmadığını dile getirdi. 

GÜLAY ÖZTEKİN - Karacasu’da jeotermal enerji santrali kurulması için gerekli olan sıcak suyun olmadığını ifade eden İnal, Ataeymir’de kurulması planlanan ve ÇED süreci başlatılan JES'lerle ilgisi ve bilgisi olmadığını ileri sürdü. JES'lere karşı da olmadığını savunan İnal, “Jeotermal enerji kurulması için en az 120 derece sıcak su olması gerekir. Bildiğim kadarıyla yapılan sondajlarda burada suyun sıcaklığı 80 dereceyi geçmiyor. O münasebetle de jeotermal enerji kurulacağını düşünmüyorum. Ancak Karacasu termal sera bölgesi olmaya elverişli. Afyon'daki gibi kaplıca termal otelde olabilir” dedi. 
Jeotermal enerjinin sadece Aydın’da olmayıp Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan sıcak suyun termal seracılıkta ya da kaplıca olarak sağlık turizminde kullanıldığına dikkat çeken İnal, jeotermalin kullanıldığı illeri örnek gösterdi. 

ÖRNEKLERİ ÇOK
İnal, “Afyonkarahisar’da 5 yıldızlı kaplıca oteller var. İzmir Dikili’de termal seracılık yaygın. O bölgede seracılıktan elde edilen ürünler yurt dışına ihraç ediliyor. Balçova’yı da buna örnek gösterebiliriz. Şehrin ısıtması jeotermal suyu ile sağlanıyor. Buharkent’te de jeotermal enerji var ve orada yetişen incir yurt dışına ihraç ediliyor. Jeotermalin zararı olsa yurt dışına ihraç ürünü olarak gönderilebilir mi? Sarayköy’de yıllardır termal kaplıcalar var. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Karacasu’da Allah’ın verdiği bu nimeti en iyi şekilde kullanıp hem üretime hem de istihdama katkı sağlayabiliriz. Termal otelle de sağlık turizm merkezi olabiliriz” dedi. 

BAŞKA YERLERDE KULLANILIYOR 
"Jeotermal enerji şirketleri havayı kirletiyor, kanser yapıyor" şeklindeki iddialara da katılmadığını ifade eden İnal, “Germencik’ten Buharkent’e kadar olan ilçelerinde jeotermal enerji santralleri kurulmuş Sultanhisar’da seracılığa başladı. Jeotermal şirketleri çıkan suyun salınımını borularla tekrar geri reenjeksiyon yaptıkları sürece bir sorun yok. Aksi halde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şartlara uymayan firmaları denetleyip ceza kesiyor” diye konuştu. 


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum