İncir ağaçlarında zorunlu budama

İncir ağaçlarında zorunlu budama
ABONE OL
Dünyanın önde gelen kuru incir üretim merkezlerinden Aydın'da, kuraklıktan etkilenen bazı incir ağaçları kesildi. Üretici İbrahim Uyar, kuraklıktan dolayı zarar gören ürünlerin TARSİM’den karşılanmasını istedi.

Aydın’ın en önemli geçim kaynaklarından incir, kentte yaklaşık 40 bin hektarda üretiliyor. Yaşanan kuraklık inciri de olumsuz yönde etkiledi. Germencik Ziraat Odası Başkan Yardımcısı ve üretici İbrahim Uyar, yaşanan kuraklığın rekolteye yansıdığını söyledi. Uyar, kuruyan ağaçların bazılarını kestiklerini ifade ederek, kuraklığın devam etmesiyle çiftçileri zor günlerin beklediğini kaydetti.

“İNCİR KAYIPLARI TARSİM’E ALINSIN”

Uyar, rekoltenin düşmesiyle ekonomik olarak zarara uğradıklarını açıkladı. Zararın TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) aracılığıyla karşılanmasını gerektiğini vurgulayan Uyar, “Kuruyan ağaçların sayısı daha da artacak. Sulama imkânı olan çiftçilerimiz ağaçlarını kurtaracak o imkânı bulamayan çiftçilerimizi de zor günler bekleyecek. Aşırı sıcaklık ve kuraklığın devlet kuruluşu olan TARSİM kapsamına alınmasını istiyoruz.” dedi.

“KESMEK ZORUNDA KALDIK”

Bölgede 29 Haziran’dan bu yana yağmurun yağmadığını aktaran Uyar, şöyle devam etti: “Bölgemizde bu sene kuraklık ciddi anlamda kendini gösterdi. Bu yüzden incir döneminde ciddi bir rekolte kaybına uğradık. Bununla beraber ağaçlarımızı da kaybettik. Şu anda ağaçlarımızın kuraklık sebebiyle üçte birini kesmek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden önümüzdeki yılda da bir rekolte kaybı bekliyoruz. Allah çiftçilerimizin yar ve yardımcısı olsun şu an kuruyan dalları temizliyoruz. Budama zamanı özellikle şubat ayından sonra yapmaya çalışıyoruz. Şu anda sadece kuru dalları kesiyoruz. Çünkü kesmediğimiz zaman kuruma daha da devam edecek. Ve diğer dallara da zarar verecek. Kuruyan bölgelerde rekoltenin de üçte biri azalacak. Bu şekilde kuraklık devam ederse sulama imkânı olan çiftçilerimiz ağaçlarını sulamaya çalışacaklar ve kurtaracaklar. Sulama imkânı olmayan çiftçilerimizi çok kötü günler bekliyor.” diye konuştu.

TEŞEKKÜR ETTİ, İSTEKTE BULUNDU

TARSİM sigortalarını yaptırdıklarını aktaran Uyar, “2019 yılında incir de yağmur teminatını poliçe kapsamına alındı. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çok teşekkür ediyorum. Biz çiftçiler olarak TARSİM’i kuraklık ve yüksek sıcaklığa karşı bir kuruma üzerinden kendisine bir teminat beklediğimizi söyledik. İnşallah onlar da önümüzdeki dönemlerde bunu teminat kapsamına alıp, bizleri sevindirirler. Çünkü bizim devlet kuruluşu olan TARSİM gibi kuruluşa bu konuda ihtiyacımız var. Kuraklık bizleri çok derinden etkiliyor. Bu konu ile ilgili ciddi bir destek bekliyoruz. Kuruma bu şekilde devam ederse çiftçinin yağmur döneminde aldığı zarar kadar kuraklık döneminde de ağaçlarını kaybetme gibi bir riski var. Kendilerinden kuraklık ve aşırı sıcaklık teminatını da devreye sokulmasını en kısa zamanda istiyoruz.” dedi.

qdbwdb.jpegasndn.jpegasdasb.jpeg12e1.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.