İncir üreticilerinin yüzü güldü

İncir üreticilerinin yüzü güldü
ABONE OL
Toprak Mahsulleri Ofisİ (TMO) incirde müdahale alımıyla ilgili olarak Tariş İncir Birliği ile protokol imzaladı. 

MURAT TAN - İmzalanan protokole göre sadece Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden kuru incir alımı yapılması kararlaştırılırken, Pazartesi gününden itibaren başlayacak alımlarda tavan fiyat 18, taban fiyatsa 16 lira olarak açıklandı.

Bu sezon incir rekoltesinin yüksek ve kaliteli olmasına karşın fiyat düşüşü nedeniyle durma noktasına gelen kuru incir satışlarına, TMO’dan beklenen müdahale geldi. Bir süredir AK Parti Aydın Milletvekillerinin Ankara’da sürdürdüğü girişimler sonucunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifi doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO’yu incirde müdahale alımında bulunması için harekete geçirdi. Protokol imza töreni için bizzat Aydın’a gelen TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan ile incirde müdahale alımıyla ilgili işbirliği protokolü imzaladı. İmzalanan protokole göre, Germencik ve Nazilli ilçelerinde kurulacak alım noktalarında üreticiler incirini verebilecek. Üreticilerin incir alımı sırasında, ÇKS, kimlik belgesi fotokopisi ve hesap numaralarının ibanı yanında bulundurması gerekiyor. 

“ÜRETİCİLERİMİZ ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ” 

Tariş İncir Birliği tesislerinde bulunan konferans salonunda, protokolün imzalanmasının ardından açıklamada bulunan Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, “Kuru incir Buharkent’ten Söke’ye kadar Menderes’in kuzeyinde kalan tüm ilçelerimizde üretildiği gibi son yıllarda özellikle Yenipazar ve Bozdoğan’ın bazı köylerinde de hızlı şekilde üretim artmaya başladı. Bu vesileyle bu sene havaların uygun gitmesinden dolayı rekolte bir miktar daha yüksek oldu. 7 Ağustos’ta Aydın Ticaret Borsası’nda yapılan sektör toplantısında Sayın Valimize de bu sene TMO’nun alım yapabilirse incir fiyatlarının yerinde kalacağını ve bu sayede hem ülkemizin, hem de üreticilerimizin kazançlı çıkacağını söylemiştik. Aydın’da 50 bin incir üreticisi var ve aileleriyle birlikte geçimlerini sadece incir üretiminden sağlıyorlar. Sağ olsun taleplerimiz yukarıya iletildi. Dört milletvekilimiz buradalar. Kendilerine şahsım, kurumumuz ve üreticilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. TMO’nun fındık, kuru üzümden sonra incire de destek vermeye başlayacak. TMO Genel Müdürümüze de şahsım, kurumumuz ve üreticilerimiz adına da teşekkür ediyoruz” dedi. 

“İLK DEFA KURU İNCİR ALIYORUZ”

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesi ve Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin bize talimatlandırması üzerine kısa sürede kuru incirle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Fiyatların üretici aleyhine gerilemesi dolayısıyla böyle bir tedbiren TMO’nun görevlendirilmesi talep edildi. Biz fındıkta, kuru üzümde ve diğer ürünlerde de görevlerimiz var. Bu sene özellikle ülkemizin ihraç ürünleriyle ilgili de görevimizi ifa etmekteyiz. Kuru incirde sadece Aydın ve Aydın çiftçisinin hakkı yoktur, getirisinde ülkemizin de hakkı vardır. Fiyatların olması gereken rakamda muhafaza edilmesi hem burası hem de ülkemiz için çok önemlidir. Çalışmalarımızı yaptık. TARİŞ ile işbirliği protokolünü imzaladık. İlk defa kuru incirle ilgili görev alıyoruz ancak TARİŞ İncir Birliği ve başkanı bu konuda çok deneyimli. Onlar fiziki imkanlarını ve mekanlarını, eksperlik ve alım muhafaza hizmetlerini bize kullandıracaklar, biz de kaynak sağlayarak bu süreci tamamlayacağız. Kuru incirde önümüzdeki günlerde gerilemiş olan fiyatların açıkladığımız referans fiyatın ve alım fiyatının yakınında ve üzerinde olacağına inanıyoruz” diye konuştu. 

GÜLDAL FİYATLARI AÇIKLADI

Tariş İncir Birliği’nin daha önce hazırladığı kalite sınıflandırmasına göre bir fiyat skalası olduğunun altını çizen Güldal, “A1 Grubu kuru incir fiyatı 18 liradan başlamak üzere, A2-A3-A4 Grubu ise 16 lira olarak skaladaki karşılık bulan değerlerde alım yapacağız. Tabi biz TARİŞ’e bu hizmeti görevle yaptığımız için TARİŞ’e de ayrı bir hizmet bedeli ödemiş olacağız. Dolayısıyla bu süreçte hem üreticilerin elindeki kuru incirlerin referans fiyat aralığında değer bulması ve altına düşmesini önlemek hem de ülkemizin dövizle ilgili yurt dışına ihracatına katkı sağlamış olacağız. Geçen hafta Almanya Köln’deydik.  Bizim burada yaptığımız çalışmanın Dünyadaki pazarımıza doğrudan etkisi var. Biz burada ne kadar dik durabilir, fiyatlarımızı kontrollü koyabilir ve bunu da üretici lehine kullanabilirsek, üreticimiz, ilimiz ve ülkemizde bundan kazançlı çıkacaktır. Kuru inciri gündemimize getiren il milletvekillerimize ve TARİŞ İncir Birliği’ne teşekkür ediyorum. Bu süreçte bize destek olup tüm imkanlarını seferber ettiler. Ayrıca Aydın’daki tüm incir üreticilerimize de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İncir alımında kapasite olarak bizim bir sınırımız yok. Biz alıma başladık mı arz devam ettikçe alırız. Biz kesinlikle ve kesinlikle üreticiden ürün alacağız, tüccardan ürün alınmayacak. TARİŞ de bizim adımıza aldığı ürünlerle ilgili üretici belgelerini bize sunacak” dedi. 

“ARTIK İNCİRİN ARKASINDA TMO VAR”

Güldal’dan sonra konuşma yapan AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, “Aydın’da 50 bin üreticimiz var ürettikleri ürünler var. Bizim ilimizdeki 700 milyon dolarlık ihracatımız içerisinde incirden kaynaklanan yaklaşık 250 milyon dolarlık bir ihracatımız da söz konusudur. Bu sene son 10 yılın en verimli incir sezonunu yaşıyoruz. Rekolte artışı fiyatlarda aşağı yönlü bir iniş ve dalgalanmaya neden oldu. Üreticilerimizden bize gelen talepler doğrultusunda milletvekili arkadaşlarımızla Tarım Kredi Kooperatifleri, TMO’ya gittik ve Sayın Bakanımız Pakdemirli’ye de taleplerimizi ilettik. Bunun ardından Kızılcahamam’da Sayın Cumhurbaşkanımıza da durumun önemini ifade ettik. Cumhurbaşkanımızın onayı ve Sayın Bakanımızın da Genel Müdürümüze verdiği talimatla bugün burada TARİŞ İncir Birliği ile imzalanan işbirliği protokolü için buradayız. Ülkemiz ve ilimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Artık incirin arkasında TMO var. Artık üreticimiz mağdur olmayacaktır” diye konuştu. 

“İNCİR KORUMA KANUNU ÇIKARTACAĞIZ”

Aydın denince akla tarım ve incirin geldiğini belirten AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, “İncir Aydın tarımının lokomotif ürünlerinden birisidir. Ne yazık ki Türkiye’de çiftçinin güçlü pazarlama organizasyonları yok. TMO tarımımızın sigortasıdır. Kuru incirle ilgili TMO’nun devreye girmesi tarihi bir devrimdir. Devreye giren tüm arkadaşlarımıza, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanımıza ve Sayın Genel Müdürümüz ile bize omuz verenlere teşekkürlerimizi yineliyoruz. Aydın’ın eski tapularına bakıldığında tüm ovamız incir yetiştirilen alanlar olarak geçer. Sulama yaygınlaştıkça incir dağa doğru çıkmıştır. Dağlık bölgelerimizde yaygınlaşmaya devam ediyor. Geçtiğimiz süreçte incirin orman emvaline alınması da bu nedenle önemlidir. Bundan sonraki süreçte artık kendisini güvende hissedecektir. TARSİM kapsamına alındı ve artık TMO da arkasındadır. Biz zaten üreticilerimizin her daim yanındayız. Hiçbir zaman hamaset peşinde olmadık. Biz ağır ağır, sessiz sessiz iş yapan taraftayız. Yaygara yapmadan hizmete devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde nasıl Zeytin Koruma Kanunu varsa incirde de benzer kanunun çıkartılmasıyla ilgili de milletvekili arkadaşlarımızla çalışma yapacağız” dedi. 

“İNCİR HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULACAK”

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim’in sürece katkı sağlayarak emek verenlere teşekkür etmesinin ardından konuşan AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Yavuz, “2 ay önceden incirle ilgili sıkıntıları görüyorduk. TARİŞ İncir Birliği Başkanımız Mustafa Bircan ile de toplantı yapıp, üreticilerimizden ürünlerini çok ucuza satmamalarını istemiştik. Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanımız ve TMO Genel Müdürümüz, bölgemizdeki bu sıkıntıya kulak verdiler. TMO’nun açıkladığı fiyatların reel olduğunu biliyoruz. Piyasa bu fiyatların da altına düşmüştü. Bundan sonrasında artık kötü niyetli ve üreticiyi sömürmek için sahaya inenler düşünecek. Devletimiz ben buradayım dedi ve inşallah gereğini de yapacaktır. En son incirle ilgili mecliste de konuştum. Aydın’ın değerli toprağın üstünde de altında da bellidir. Aydın’daki dört milletvekilimizle birlikte kötü niyetli işlemlere karşı duracağız. Muhalefet milletvekillerimiz hamaset kelimesine kızıyorlar ama hamaset yaparak incirin fiyatının bu kadar aşağıya düşmesini sağladılar. İnşallah taban fiyatı 16 liradan fiyat daha da yukarıya çıkacak ve incir hak ettiği değeri bulacaktır” diye konuştu.
 
Yapılan konuşmaların ardından AK Parti Aydın milletvekilleri ile Tariş İncir Birliği Başkanı Bircan, TMO Genel Müdürü Güldal’a incir hediye ettiler. 


incir-ureticilerinin-yuzu-guldu-131080-6102575b3c855053b6bf4cc70609f4f9.jpgincir-ureticilerinin-yuzu-guldu-131080-fa23994251105e1e62ebb8f4e114c011.jpgincir-ureticilerinin-yuzu-guldu-131080-946b5aa0b60b23819563f1fbfabbc92d.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.