İncirdeki kükürt iddiaları meclise taşındı

İncirdeki kükürt iddiaları meclise taşındı
ABONE OL
Kuru incirde yüzde 15 oranında kükürt saptandığı iddiasıyla ilgili CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ile Süleyman Bülbül TBMM’ye araştırma önergesi sundu. 

MURAT TAN - CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ile Süleyman Bülbül, Aydın’daki kuru incirde geçtiğimiz sezon bir partide yüzde 15 oranında kükürt saptanmasının ardından bu sezonda da kükürt iddialarının yeniden gündeme gelmesi üzerine meclise araştırma önergesi sundu. 

“2016’DA DA FAZLA KÜKÜRT SAPTANDI”

Tezcan ile Bülbül’ün sunduğu önergenin gerekçesiyle ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, “Aydın ilinin önemli tarım ürünlerinden ve ihraç mallarından biri olan kuru incirde yüzde 15 oranında kükürt dioksit maddesine rastlanmıştır. Bu nedenle yapılan ihracatın büyük bir kısmının Türkiye’ye iade edildiği belirtilmiştir. 2016 yılında da üreticiler aynı sorunla karşılaşmış, o dönemde de kuru incirde bulunan kükürt miktarı Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre 180 kat fazla çıkmıştır.  Kükürt dioksit, atmosferde büyük zararlara neden olan sülfit asidi meydana getirmektedir. Zararlarından en çok etkilenen gruplar çocuklar, yaşlılar ve astımlı kişiler olmakla birlikte solunumun hırıltılı olması, göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorluk, solunum yollarının daralması gibi insan sağlığına ciddi etkileri bulunmaktadır. Kükürt dioksite maruz kalındığı durumlarda akciğerin savunma mekanizması bozulmakta ve bu durumla beraber kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkması büyük bir olasılıktır” denildi. 

“JES’LER İNCİRE ZARAR VERİYOR”

Aydın’daki tarım ürünlerinde bu tür ağır metal ve kimyasalların görülmesinin nedeninin Jeotermal Elektrik Santralleri olduğunun belirtildiği gerekçede, “JES’lerin saldığı bor ve kükürt dioksitin başta incir olmak üzere pek çok tarım ürününe olumsuz etkisi yapılan ulusal ve uluslararası laboratuvar incelemeleriyle ortaya konulmaktadır. Bu incelemelerin sonucunda, incir ağaçlarının JES’lerden havaya salınan kimyasallara maruz kaldığı, bu tesislere yakın olan alanlarda kuru incir ürünlerinde ağır metal oranlarının fazla olduğu, verim ve kalitenin düşüş olduğu, tesise uzak olan alanlarda ise ağır metallerde azalma kalitede artma olduğu saptanmış. 2007 yılında çıkarılan Jeotermal Yasası ile Aydın’ın yüzde 80’i jeotermal santrallerin kullanımına açılmıştır. Türkiye’de üretimde olan tüm jeotermal santrallerin yüzde 85’i de Aydın’da yer almaktadır. Bu tesislerin dışında 9 tesisin daha yapılacağı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca doğrulanmıştır. Bu durum var olan sorunların katlanarak artması anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verildi. 

“KÜKÜRT ORANINDAKİ ARTIŞ ARAŞTIRILMALIDIR”

JES’lerin denetimlerinin mevzuata uygun tam ve eksiksiz yapılmaması halinde kuru incir ihracatı başta olmak üzere, Aydın’da yetişen diğer tarım ürünlerin ihracatının büyük risk altına gireceğinin belirtildiği araştırma önergesinin gerekçesi şu ifadelerle noktalandı; 

“Bu aynı zamanda işletmecilerin ve üreticilerin iflas etmesi anlamına gelmektedir. Bu durum Aydın’da öncelikle insan sağlığını telafisi mümkün olmayan zararlara uğratacağı gibi sürdürülebilir tarımı da bitirecek, ekonomiyi zarara uğratacaktır.  Gıda güvenliğini korumakla yükümlü olan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çevre kirliliğini kontrol ve denetlemekle yükümlü olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sağlıksız gıdaların insana etkilerini önlemekle yükümlü olan Sağlık Bakanlığı ve yasama faaliyetlerinin başı olan TBMM, Anayasa’nın “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” hükmünü yerine getirmeli, Aydın halkının sağlıklı yaşam ve kaliteli üretim koşullarını oluşturmalıdır.  Bu nedenle Aydın’da yetişen ve ihraç edilen kuru incirdeki kükürt dioksit oranının artmasındaki faktörlerin araştırılması, oluşan durumun risk analizlerinin yapılması, insan sağlığına ve kent ekonomisine zararının belirlenmesi ve tespit edilen sorunların giderilmesi için hayata geçirilecek eylem planlarının Yüce Meclisimizce belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması acil bir gerekliliktir” 

incirdeki-kukurt-iddialari-meclise-tasindi-116391-264f0a4a95cc03540a5c528b39e38ce3.jpgincirdeki-kukurt-iddialari-meclise-tasindi-116391-9371acbeb5647304190454c0097027c3.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.