Türkiye’de en çok Aydın’da incir üretiliyor. Aydın’da incirin kurusu, cipsi, çikolatası, lokumu, pidesi, kolonyası gibi bir çok ürün yapılıyor.

***
Aydın’da bazı vatandaşlar, inciri zeytin yağına batırıp sabah tüketiyor. Vatandaşlar, bunun sindirim sistemine iyi geldiğini düşünerekten bol bol tüketiyor.

***
Peki incirin faydası sadece bundan ibaret mi hayır.

Faydaları saymakla bitmiyor.

***
-İncirin içerdiği yüksek oranda vitamin ve mineraller sayesinde hücre yenilemesinde etkin bir görevi bulunmaktadır.

***
- İncir, içerdiği bakır sayesinde vücutta metabolizma dengesi ve enerji üretiminde etkili olmaktadır. İçeriğindeki B6 vitamini ise diyet proteinlerinin parçalanmasına ve yeni proteinler oluşturulmasına yardımcı olmak için gerekli olan önemli bir vitamindir. Beyin sağlığının korunmasında da önemli bir rol oynamaktadır.

***
-İncir, kandaki yağ seviyelerine ve kan basıncına etki ederek damar sağlığının iyileşmesinde rol oynamakta ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır.

***
-Lif açısından zengin olan incir, kilo kontrolü sağlamak isteyenler için atıştırmalık görevi görebilir. 2 veya 3 kuru incir, gün içinde uzun süre tok hissetmeye yardımcı olmaktadır. Doğru miktarlarda tüketildiğinde kilo vermeye yardımcıdır.

***
-İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve lifler sayesinde vücudun düzenini bozan bakterilere karşı savaşarak sağlığınızı korumaktadır.

***
-İncir, kemik ve diş sağlığını korumada ve etkin rol oynayan iki mineral olan kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Yüksek fosfor ve kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığına iyi gelmektedir.

***
-İncir dallarının içerisinde bulunan sütün, siğillerin oluşumunu engelleme konusunda etkili olduğu bilinmektedir.

***
-Meme kanserini önlemede lif bakımından zengin meyveler etkili olmaktadır. Bir porsiyon incir, kadınların günlük tüketmesi gerek 25 gram lifin 5 gramını sağlamaktadır. Lif, meme kanserine karşı savaşarak riski düşürmede etkilidir.

***
-Vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, hastalıklara karşı direnç oluşmasını sağlayan incir, antioksidan açısında zengin bir meyvedir. Lif yüklü bir besin olan incir, diyabet hastalarında insülin işlevine yardımcı olmaktadır.

***
-Kandaki trigliserit düzeylerini düşürerek kalp sağlığını iyileştirmede katkıda bulunan incir, riskleri azaltarak serbest radikalleri temizlemektedir.

***
-Kanseri önlemeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan çeşidi olan fenol, incirin içeriğinde de bulunmaktadır. Bu sayede vücudun temizlenmesinde önemli rol oynar.

***
-Kuru incir, zengin B6 vitamin kaynağı olduğundan vücuttaki kolesterol seviyesini koruyarak, gıdaların kolay sindirilmesini sağlamaktadır.

***
-İçeriğindeki B ve C vitamini sayesinde cildin yenilenmesinde ve sıkılığında önemli bir antioksidan etkiye sahiptir.

***
-İncir bileşenlerindeki iltihap önleyiciler sayesinde sivilcelerin iltihaplanmasını önlemeye yardımcı olmaktadır.

***
-İncir, saç krem ve maskelerinde karşımıza çıkmaktadır. Bu da içeriğindeki E vitamininden kaynaklıdır. Saçlar için besleyici görevi gören E vitaminini, incirden almak mümkündür.

***

DİĞER YAZILARI