Aydın’ın önemli incir üretim merkezlerinden biri olan İncirliova’da, bu yıl incirde ciddi rekolte kaybı yaşanıyor. İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Oğuzhan Ülgüdür, geçtiğimiz yıl yüzde 40 olan rekolte düşüşünün bu yıl yüzde 50’ye ulaştığını belirterek üreticinin beklentisinin karşılanamayacağını söyledi.

Incirliovada Verim Dustu Maliyet Artti Incir Yevmiye Ucreti 100 Bin Liraya Dayandi 588100 Ce20Ebac7A9Cfcd057Da9Bf2022C6Eb3

“BU YIL VERİM ÇOK DÜŞÜK”

Başkan Ülgüdür açıklamasında, "Yaklaşık 15 gün sonra kuru incir hasadımıza başlayacağız. Ancak bu yıl verim çok düşük. Çiftçi hem ekonomik olarak zarar edecek hem de umduğunu bulamayacak. Artık en azından ağaçlarımızı kaybetmeyelim" diyerek, bu yıl kuru incir fiyatlarının yüksek seyretmesini umut ettiklerini belirtti.

Incirliovada Verim Dustu Maliyet Artti Incir Yevmiye Ucreti 100 Bin Liraya Dayandi 588100 6D1B4Ba9Adade0E6F63F857B6Bae8212

“ÇİFTÇİ HER YÖNDEN ZARAR EDİYOR”

Ülgüdür işçilik maliyetlerinin yüksek olduğunu dile getirerek, “Verim kaybı çok olduğu için kuru incirin kilogramı 600 lira, ihracatlık ürün ise 350-400 lira bandında seyredecek gibi görünüyor. Ayrıca işçilik maliyetleri üreticinin belini büküyor. İncirliova’da bir aylık hasat döneminde işçiye verilen yevmiye 100 bin lirayı buluyor. Bir ağacı 6 kez hasat ediyoruz, çiftçi her yönden zarar ediyor” dedi.

Incirliovada Verim Dustu Maliyet Artti Incir Yevmiye Ucreti 100 Bin Liraya Dayandi 588100 01971C35Cdce6A1Bdce016354088A987

GÜNLÜK 60 KG İNCİR SATIYOR

İncirliova’da üretim yapan 58 yaşındaki Sabri Gül de bu yıl incirin geç çıktığını ve verimin düşük olduğunu söyledi. Gül, “Kuraklık nedeniyle incirler geç çıktı ama satışlarımız iyi gidiyor. Günde 60-70 kilogram incir satıyorum. Şu an 150 liradan satıyorum ama fiyatların 100 liraya kadar düşeceğini düşünüyorum. İncire yoğun talep var” dedi.

Muhabir: Müzeyyen Damla Gümüş