Efeler'e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olan İncirliova, şehir merkezine yakınlığı dolayısıyla Aydın’ın tarihi ve medeniyeti ile bütünlük sağlıyor. Geçmişten günümüze çeşitli değişik kültür varlıklarının izlerinin var olduğu Aydın ve İncirliova ilçesinde Hitit egemenliğinin ardından Türk hakimiyetine kadar sırasıyla Frigler, Lidyalılar, İyonlar, Persler, Büyük İskender, Romalılar ve Bizanslılar geçti.

incirliovanin-eski-adini-biliyor-musunuz-incirliova-adini-kuruyan-batakliklardan-aldi-sevgi-demir-int-gzt-468387-c0a9cce5e06849f3b4ca29489071853a.jpeg

İNCİRLİOVA’NIN EN ESKİ BİLGİLERİ O DÖNEMDE
İncirliova Belediyesi’nden alınan bilgilere göre, “Menteşe Beyliği toprağı olan Aydın ve çevresi 1310 yılından itibaren Aydınoğulları Beyliği hakimiyetine girdi. Kent, 1426 yılında kesin olarak Osmanlı egemenliğine geçti. Ahiler döneminde gelen bir grup insan tarafından, Sarayçukuru (Kazmaçukuru) mevkiinde kurulan yerleşim, İncirliova’ya dair edinilen en eski bilgiler arasında yer alıyor.

İncirliova’nın yeni cazibe noktası oldu İncirliova’nın yeni cazibe noktası oldu

incirliovanin-eski-adini-biliyor-musunuz-incirliova-adini-kuruyan-batakliklardan-aldi-sevgi-demir-int-gzt-468387-ce237e5d0312be53ce9a3b3aa026efab.jpeg

BATAKLIKLAR KURUDU İNCİR ÇIKTI
Ahiler döneminde, Madanoğlu ailesi bugünkü adı Kardeşköy olan Saray Çukur bir başka rivayete göre Kazma Çukur mevkisine yerleşti. Bu aile tarafından İncirliova’nın temeli atılırken o dönemde bölgenin sulak alması adını “Karapınar” yaptı. Belli bir zamanın ardından sulak ve bataklık alanların kurumasıyla incir ağaçları çıktı.

KARAPINAR’DAN İNCİRLİOVA’YA
İncirliova’nın coğrafyasının zengin su kaynaklarına ve aynı zamanda bataklıklara sahip olmasıyla birlikte coğrafi konum göz önüne alınarak “Karapınar” adını aldı. Madanoğlulları ailesinin başlattığı yerleşim, zamanla günümüz İncirliova kent merkezine doğru uzandı. Resmi belgelerde farklı isimlerle kayda geçen İncirliova, Osmanlı döneminde “Karapınar ve İlyasbeyli” olarak adlandırıldı. Cumhuriyet döneminde yapılan değişiklikle bugünkü İncirliova adını aldı.

Kaynak: Haber Merkezi