İnsanlar neden intihara yönelir?

İnsanlar neden intihara yönelir?
ABONE OL
​​​​​​​Nazilli'de özel bir klinikte hizmet veren Psikiyatri Uzmanı Fahrettin Ülkeroğlu, Aydın'daki intihar vakalarına ilişkin nedenleri sıralayarak bu nedenlerin görüldüğü kişilere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

(SİMGE ATA) Aydın'da ardı arkası kesilmeyen, meclis gündemine dahi taşınan intihar vakalarına ilişkin uzmanlar uyarıyor. Birçok nedeni bulunan hayata son verme isteğinin, kişilerde görülen en belirgin özellikleri arasında bipolar bozukluk (düşünce bozukluğu) ve davranış bozukluğu yer alıyor. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Psikiyatri Uzmanı Fahrettin Ülkeroğlu, intihar vakalarının bunalıma bağlı başlangıçlar gösterebileceği gibi bahar aylarında ortaya çıkan bipolar bozukluk ve davranış bozukluğu ile de meydana gelebildiğini söyledi.

ÇARESİZLİK HİSSİNE DİKKAT!
Ülkeroğlu vakaların sanılanın aksine 2 haftada artmadığını son 4 aydır arttığını söyleyerek kendisine gelen her 3 hastanın intihar vakası olduğunun altını çizdi. Ülkeroğlu, ilk sebebin öfkenin ortaya çıkardığı davranış bozukluğu olduğunu söyleyerek, "Çaresizliğe kapılan birey öfkeyle hareket ediyor ve bu öfkeyi kendisine yöneltiyor. Kişi olayın farkındalığını yaşadığında içinde bulunduğu durumu içinden çıkılmaz bir durum olarak görüyor. Baştan aşağı çaresizlik hissine kapılıyor. 'Ben ne yapacağım?' sorusuna cevap bulamıyor ve kendine duyduğu öfke saniyeler içerisinde kendisini cezalandırma davranışı olarak ortaya çıkıyor" dedi. İntiharın aynı zamanda dürtüsel bir davranış olarak ortaya çıkabileceğini söyleyen Ülkeroğlu, "Nasıl ki yolda giderken canımız pasta ister ve bir pastaneye girersek intihar etmek isteyen kişi de aniden böyle bir girişimde bulunabilir. Öldürme, kendini cezalandırma, haddini bildirme dürtüleri ile hareket edebilir" ifadelerini kullandı.

KENDİNİ İŞE YARAMAZ HİSSETMEK
Bir diğer neden olan düşünce bozukluğunu açıklayan Ülkeroğlu, "Kişi bu dünyanın yaşanmaz bir hal aldığı hissine kapılır. Sorunların çözülemeyecek halde olduğunu düşünür. Kendini işe yaramaz hisseder ve olması gerektiği yerde olamadığını düşünür. Mesela hedefleri vardır. O hedeflerin gerisinde olduğunu düşünüyor veya o hedeflere hiçbir zaman ulaşamayacağını düşünüyor. Anlamsız bir hayat yaşadığını düşünüyor. Bu sebeplerle hayattan kopmak istiyor olablir" dedi.

'ALLAH CANIMI ALSIN DA KURTULAYIM' DÜŞÜNCESİ
Bir diğer önemli hususun depresyon olduğunu ifade eden Ülkeroğlu, hayattan zevk alamamak olarak bilinen depresyonun birçok sebebi olabildiğini söyledi. Depresyonun acı çektirdiğini belirten Ülkeroğlu, "Hayatı yaşanılır bulmayanlar 'böyle yaşamaktansa ölüp kurtulayım' diye düşünüyor" dedi. Bu noktada ölüm, ölme, öldürülme kavramları üzerinde duran Ülkeroğlu, intihar vakalarında doğal yollardan ölmek yerine birileri tarafından öldürülme isteği doğduğunu veya 'Allah canımı alsın da kurtulayım' düşüncesi olduğunu aktardı. 

BEKLENTİLERİN BOŞA ÇIKMASI 
Ülkeroğlu, gerçekleşmeyecek beklentilerin de depresyona sürüklediğini şu ifadelerle anlattı: "Gençlerdeki vakalarda sıkça görürüz. Aşık olduğu kişide istediğini bulamazlar. Yeterince değer görmediğini, sevilmediğini, adam yerine konulmadığını düşünürler. Bunlar belli bir süre karşılanmayınca bir daha kimseden bunları göremeyeceğini düşünür. Bu sürede depresyon devreye girer ve bu kez kimse tarafından sevilmeyeceğini düşünür. Bir adım ötesi hiç kimse artık onu sevmiyordur. Benlik saygısı düşüyor ve 'sevilmeyeceksem ölüp kurtulayım' düşüncesi hakim oluyor."

AŞIRI STRES İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR
Depresyonun da kendi içinde ayrıştığını stresle birlikte Melankolik depresyonun ortaya çıktığını kaydeden Ülkeroğlu, strese bağlı olarak vücutta gelişen bir takım değişikliklerin intihara sebep olduğunu anlattı: "İntihar eden kişilerin otopsi sırasında beyin sıvılarında yapılan araştırmada serotonin ve nöradrenalin düzeylerinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Kanda da kolesterol düzeylerinin düşük olduğu bulunmuştur. Stresin beyindeki nörotransmitter seviyesini düşürdüğü ve bunların yokluğunda intihar etme isteğinin ortaya çıktığı görülmüştür. Kandaki kolesterol seviyesi de diyette olan kişilerin intihar ettiğini ortaya çıkarmıştır. Yani kendini beğenmeyip, güzel bulmayan, estetik peşinde olanlarda da bu davranış bozukluklarıyla gelişen bir intihar girişimi söz konusudur. İşte kandaki ve beyin sıvısındaki bu seviyeleri düşüren nedenlerden biri stres, diğeri depresyondur."

"TRAFİK KAZALARININ ÇOĞU İNTİHARDIR"
"İnsan ne kadar çok kayıp yaşarsa kişinin kendini öldürme riski o kadar artar" diyen Psikiyatri Uzmanı Ülkeroğlu, kayıpların da intihar riskini artıran nedenler arasında yer aldığını söyledi. Dolaylı intiharlardan da söz eden Ülkeroğlu, "İntihar eden kişi son ana kadar hep kararsızdır. O nedenle geri dönüş yaşamamak için madde veya alkol kullanıyorlar. Bu nedenledir ki Türkiye'de kaza yapan kişilerin çoğunluğu alkollüdür. Trafik kazalarının büyük çoğunluğu da zaten dolaylı intihardır" dedi.

BAHAR AYLARINDA GÖRÜLEN BİPOLAR BOZUKLUKLAR
İntihar vakalarının kişilik bozuklukları olan bireyler, alkolikler ve uyuşturucu bağımlılarında sıklıkla görüldüğünü aktaran Ülkeroğlu, tüm bu sebeplerden ayrılan bir hastalığın olduğunu ifade etti. 'Bipolar bozukluk' olarak bilinen ruh ve düşünce değişikliği görülen kişilerde intihar etme riskinin fazla olduğunu belirten Ülkeroğlu, "Bipolar bozukluk genelde bahar aylarında görülür. İlk bahardan yaza geçtiğimiz şu aylarda yada sonbahardan kışa girerken yenileme riski yüksektir" diyerek son aylardaki intihar vakalarının bu sebeple ortaya çıkabileceğine işaret etti.
Uman Dr. Fahrettin Ülkeroğlu son olarak bu vakaların kesinlikle uzman desteği alması gerektiğini kaydetti. İntihar vakalarının tedavi edilebilir olduğunu dile getiren Ülkeroğlu, özellikle depresyon tedavilerinde iyileştiğini düşünen kişilerin tedaviyi yarıda bırakmaması gerektiğini vurguladı. Yarım kalan tedavilerde intihar vakalarının daha fazla görüldüğünü aktaran Dr. Ülkeroğlu, meslektaşlarını da uyararak hastaların tedavi sonuna kadar klinik tedavisi görmesi gerektiğini ifade etti.

bu-hislere-kapiliyorsaniz-intihar-vakasi-olabilirsiniz-105388-32688a882b75ed8ac4e195b5ebdd5eda.jpeg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.