Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Şevval Ateş'in haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde 2024'te geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını bildirmişti. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde Asgari Ücret Yönetmeliği'nin esas alındığını belirten Işıkhan, buna göre, "Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumun, ücretliler geçinme indekslerinin, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunun ve geçim şartlarının" göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Bunun yanında asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

isciler-insani-sartlarda-yasamali-gazete-internet-426056-d4318cea2c6e4f7084af078641ef52e6.jpg

“MAKUL BİR RAKAM OLMALI”
Öte yandan yeni belirlenecek asgari ücret için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Hedef Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu. Ülken, paydaşları olan işçilerin insani şartlarda yaşaması gerektiğine dikkat çekti. Ülken, yaptığı açıklamada, “Asgari ücretle geçinen paydaşlarımız olan işçilerimizin makul bir rakamda ve insani şartlarda yaşaması lazım. Ancak bizim de bu rakamları ödeyebiliyor olmamız lazım. İş verenlerin bu rakamları ödeyebilecekleri bir seviyede işçilerin de geçinebilecekleri bir seviyede dengelenmesi lazım. Burada devlet devreye girecek. SGK primleriyle ilgili vergi dilimlerinin ayarlanması gerektiğini biz daha önceden de ifade etmiştik. Prim desteklerinin ve vergi desteklerinin sağlanması lazım. Bu şekilde en doğrusu olur aslında.” şeklinde konuştu.

isciler-insani-sartlarda-yasamali-gazete-internet-426056-6a49dea6d9c6b43c9d4d24c3c99de05b.jpg

“YILDA BİR KEZ YAPILMALI”
Son olarak Aydın’da esnaf ve sanatkarlar ile bunların yanlarında çalışanların mesleki ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve mesleki eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplinini ve ahlakını korumak için kurulan kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olan Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü de değerlendirmelerde bulundu.

isciler-insani-sartlarda-yasamali-gazete-internet-426056-117d693d9820746a1cbed795c41a6eb8.jpeg

Başkan Künkcü, asgari ücret zammının yılda bir kez yapılması gerektiğine vurgu yaparak, “Yeni asgari ücret enflasyonu körükleyecek oranda olmamalı. Esnafta, iş veren de mutlaka göz önüne alınmalı. Ona göre bir fiyat belirlenmeli. Ona göre oluşturulmalı. Ben bir rakam veremem ancak enflasyonu artıracak bir rakam olmamalı. Bir de asgari ücret zammı yılda iki defa olmamalı. Bir defa belirlenmeli. Yılda iki defa olması demek enflasyonun artması demek. Bu sefer asgari ücret değer kaybediyor. Buna imkan vermemek lazım. Üretimi, işçiyi düşünerek aynı zamanda iş vereni de düşünerek bir rakam ortaya çıkarılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi