İşimi büyük bir aşkla yapıyorum

İşimi büyük bir aşkla yapıyorum
ABONE OL
Nazilli’de yaklaşık 9 yıldır reçel, tarhana, konserve gibi birçok çeşit ürünü büyük bir titizlikle hazırlayıp tüketicilere ulaştıran Nurcan Karakaş ile reçel tadında bir röportaj gerçekleştirdik.

AYŞE AKTAŞ - 40 çeşit reçeli ile her geçen gün kendini geliştiren Karakaş, ’İşimi büyük bir Aşkla yapıyorum. Bu da en büyük kazancım’ dedi.

-Seni tanıyabilir miyiz?
1962 doğumluyum. Yenipazar Hamzabali köyünde doğdum ve büyüdüm. Genç yaşta evlendim ve Nazilli’ye yerleştim. İlkokul mezunuyum ve 2 erkek çocuk annesiyim. Köyde çalışmaya alışık olduğum için aynı tempoyu Nazilli’ye gelince devam ettim. Çalışmayı, üretmeyi ve faydalı olmayı çok seviyorum.

isimi-buyuk-bir-ask-ile-yapiyorum-159164-352e4ab980ac1b3464e04bf68dbb7c1a.jpg

-Kaç çeşit reçelin var ve en çok talep gören reçelin hangisi?
Aslında reçelde sınır yok. Birçok meyve ve sebzenin reçeli ve marmelatını yapıyorum. Yaklaşık 40 çeşit reçel yapıyorum. Tabi ki her şeyin reçelini yapmak mümkün değil. Değişik tatlar denemeyi çok seviyorum. Özel sipariş ve istek olursa imkanlarım dahilinde yapmaya çalışıyorum. Reçellerim benim gözbebeğim birbirinden ayırt etmem mümkün değil. Fakat süt reçelinde iddialıyım ve ne çok talep gören reçellerim arasında. Çok iyi geri dönüşler alıyorum.

-Reçel yapmaya başlamadan önce nerelerde çalıştın?
Daha önce tekstil üzerine bir aile şirketimiz vardı. 2008 krizinden sonra sektördeki sıkıntılardan dolayı iş değişikliği yaptık. Oğlum ile birlikte restoran ve kahvaltı salonu açtık. Restoran da kahvaltılık ve yemeklik her şeyi kendim hazırlıyordum. Çeşit çeşit reçeller yapıp gelen konuklarımıza ikram ediyorduk. Reçellerim o zamanlarda çok beğenilmeye başlandı gelen müşterilerimiz reçellerden satın almak istediler. Hatta küçük bir stant bile kurmuştuk o zaman. Talep arttı bende reçel işini daha çok sevdim ve bu işe yöneldim. O günden bu güne reçel yapıyorum. Bu süreçte bana emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. 

isimi-buyuk-bir-ask-ile-yapiyorum-159164-48b498c2b12e61673b4f128e333b9ba1.jpg

 

-Her reçelin faydası farklıdır elbette ki, hangilerinde ne fayda ve şifalar var anlatır mısın?
Reçeller doğal ve taze meyvelerden yapılırsa, doğru pişirme tekniği ile pişirilip doğru ambalajlanırsa, hepsi yapısı ve doğası gereği şifa kaynağına dönüşüyor. Örneğin; turunçgillerden yaptığımız meşhur turunç reçelimiz, limon, mandalina, portakal, greyfurt, bergamut gibi reçellerimiz C vitamini ve enerji deposudur. Süt reçeli kalsiyum açısından zengindir. Gelelim asıl şifa deposuna çam kozalağına.  Yüce Allah’ın bize vermiş olduğu büyük bir nimet çam kozalağı. Çok eskiden ilaç sektörü dahil bir çok alanda kullanılan bu mucizevi bitkiyi reçele dönüştürdük. İster adına reçel deyin ister şurup deyin tam bir şifa deposu. Bakıp araştırabilirsiniz yediden yetmişe herkesin evinde bulunması gereken bir reçel. Bağışıklık artırıcı, astım, bronşit, koah gibi solunum rahatsızlığı olan herkese çok iyi geldiği biliniyor. Ayrıca meyveden ürettiğim pektin ise diyabet hastaları için şeker ilavesiz reçeller yapıyorum.

-Reçel ile ilgili katıldığın yarışma ya da etkinlikler oldu mu?
Reçel ile ilgili bir yarışmaya katılmadım. Ancak fuar ve festivaller gibi yöresel etkinliklere küçük çaplı yarışmalarda derecelerim oldu.

isimi-buyuk-bir-ask-ile-yapiyorum-159164-4869788f49ea0974a81bc205da0e0022.jpg

-Reçel işini genişletip bir işyeri açmayı düşündün mü?
Ben bu işi butik reçelci olarak tadından, kalitesinden ve doğallıktan taviz vermeden en yüksek kalitede yapmaya çalışıyorum. Ürünlerime olan talepten çok memnunum. Tüketicilerim de ürünlerimden çok memnun. Bu işi para hırsı uğruna daha çok satayım, fabrikalaştırayım dediğinizde çizginin dışına çıkıp temel ilke ve prensiplerimizden sapmak istemiyorum. Benim amacım kalite ve doğallığı bozmadan talepler doğrultusunda kapasitemi arttırıp ticari olarak faaliyetimin daha düzgün devam edebilmesi için şirin bir işletme kurma çabası içerisindeyim.

-Reçel yapmanın püf noktaları neler?
Ne yaparsan yap aşk ile yap demişler. Bende işimi aşkla ve çok severek yapıyorum. Doğallığı, kaliteyi, tecrübeyi birleştirdiğinizde  sonuç karşılıklı memnuniyet ve başarmış olmanın mutluluğuna dönüşüyor. Fakat gözlemlediğim kadarıyla bu işe meraklı arkadaşlarım internetten reçel tariflerini izleyip hiçbir tecrübesi olmadan reçelin kıvamını tutturmak için saatlerce kaynatıp şekeri ve meyveyi yakıyorlar. Bu da kansere en büyük davetiye çıkarıyor. Reçel yapımında daha dikkatli olunması gerekiyor.

isimi-buyuk-bir-ask-ile-yapiyorum-159164-c8d3a3cdd28085ae198771868e87ad33.jpgrecel-tadinda-bir-roportaj-159164-d5c4ceba40c8cf093c7214a1dcf593fa.jpeg

-Çocuklar için en faydalı reçel hangisi annelere ne tavsiye edersin?
Kalsiyum bakımından zengin Süt reçeline çocuklar bayılıyor. Bu yüzden anneler de daha çok süt reçelini tercih ediyor. Süt tatlısı olan bu farklı lezzet, bolca süt içeren bir tatlı olması nedeniyle tatlı tüketirken sütün faydalı özelliklerinden yararlanmamızı sağlayabilir. Çünkü süt ve süt ürünleri her yaşta tüketilmesi gereken, kalsiyum bakımından çok zengin besinlerdendir. Süt ve süt ürünleri tüketimi iskelet ve kas sistemi, çocuklarda büyüme ve gelişme, diş sağlığı, kilo kontrolünün sağlanması ve daha birçok alanda önemli rol oynar bu yüzden hem annelerin hem de çocukların en sevdiği süt reçeli.

-Bu işe reçelle başladın ancak başka ürettiğin ürünler var mı?
Tabi ki yapıyorum reçelle ön plana çıktım ancak bunun yanında, salçalar, soslar, konserve ürünler, tarhana, erişte, kurutulmuş meyve ve sebze, fermonte ürünler (sirke ve turşu) gibi bir çok ürünleri de yapıyorum.

-Reçel yapma alanında kendinizi nasıl geliştirdiniz ve gençlere ne tür tavsiyeleriniz olacak?
Tabi ki boş durmadım kendimi her geçen gün geliştirdim. İlkokul mezunuydum okumadım ancak bu öğrenmeme engel değildi. Ticaret Odası’nın sunmuş olduğu KOSGEB destekli girişimcilik sertifikamı aldım. ‘Nurcan Hanım Doğal ve Yerli Ürünleri’ olarak isim patentimi aldım. İşimle alakalı tüm eğitim ve kurslara katılıyorum. Festival ve fuarlara katlıyorum. Doğru  işler yapmak için konusunda uzman gıda mühendisleri ve doktorlarımızla sürekli bilgi alış verişinde bulunuyorum. Gençlere tavsiyem işi uzmanlarından sorup öğrenip kendilerini her geçen gün geliştirsinler. Kadınların istediklerinde başaramayacakları iş yok. Genç yaşlı herkes isterse istediği her şeyi başarabilir yeter ki isteyelim.

recel-tadinda-bir-roportaj-159164-1360b3ce281c71d11e11fafb98b8771b.jpegisimi-buyuk-bir-ask-ile-yapiyorum-159164-ef00e7cf43929e398d25d62314554d8d.jpg

-Ürünlerinizi satın almak isteyenler size nasıl ulaşabilir?
Ürünlerimi sosyal medya aracılığı ile sayfamda paylaşıyorum kargo aracılığıyla ise değerli tüketicilerime ulaştırıyorum. Ayrıca Nazilli Kadın’larının kurmuş olduğu Emek Pazar’ında her Çarşamba stant açıyorum. Şuan koronavirüs salgınından dolayı stant açamıyorum sadece sosyal medya üzerinden siparişlerimi alıyorum. Ürünlerimde hiçbir şekilde katkı maddesi yoktur. Her şeyin en iyisini ve en doğalını temin etmeye çalışıyorum. Klasik klişe laflarla pazarlama yapıp sağlıksız ürünler satacağıma hiç yapmam daha iyi. Çünkü herkes ailesi ve sevdikleri için en sağlıklısını ararken, para için kimseyi kandırmaya gerek yok. Çünkü insanlar her şeyin en doğalına, en kalitelisine ve en güzeline layık. Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor bu süreçte sağlık her şeyin önünde geliyor. Buradan sizlerin aracılığı ile tüm sevdiklerime evde kalın diyorum. Siz değerli Hedef Gazetesine ve Ayşeciğim bu güzel röportajından dolayı sana çok teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa zamanda eski günlerimizde hep beraber oluruz. Sevgiyle kalın evde kalın.

recel-tadinda-bir-roportaj-159164-12662ed04bdeba231634da01d222a826.jpeg
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.