Jeotermal enerjiye genel bakış

Jeotermal enerjiye genel bakış
ABONE OL
Türkiye coğrafi konumu itibari ile yenilenebilir enerjide önemli bir yere sahiptir. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda, Aydın jeotermal enerji kaynakları açısından en verimli ilimizdir.

Aydın'da toplam 29 santral ve 790 Mw kurulu güç ile bölgenin elektrik enerji ihtiyacının 2,5 katı oranında enerji arzı sağlıyoruz. Jeotermal kaynak alanında verimli olan bir diğer ilimiz Manisa-Salihli’de Kurulu güç kapasitemiz 70 MWe ‘dir. Yıllık 560 GWh elektrik üretimiyle ve ilçemizin konut ısıtma sisteminin ihtiyacı olan jeotermal ısıtma projemizle evlere, iş yerlerine ulaşıyor ve 10.000 konutun ısı ihtiyacını jeotermal kaynaklardan karşılıyoruz. Şu anda Türkiye’de toplamda 130.000 konut eşdeğerinde jeotermal kaynaklı ısıtma yapılıyor. Hedefimiz 1 milyon konuta ulaşmak. Özellikle bölgesel bazda ısıtma ihtiyacı için yerel kamu kurumlarının alt yapı çalışmalarının tamamlanması gerekmekte. Bunun için de Bakanlık bünyesinde yürütülen ısıtma mevzuatının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Isıtmanın yanı sıra seracılık ve kurutmada da büyük oranda jeotermal kaynaktan faydalanılmaktadır.
Jeotermal kaynaklı seracılık için Aydın olmak üzere, Afyon, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Manisa, Denizli, Antalya'nın da jeotermal kaynaklı seracılık için en doğru şehirler. Karacasu da özel bir şirket tarafından 80 dönümlük bir arazi üzerinde jeotermal kaynaklı sera kurma projesi yer almakta ve proje tamamlandığında direk serada çalışacak 200 kişi ve bağlı yan istihdam kolları ile birlikte toplam 500 kişilik istihdam oluşturulması hedeflenmektedir. Bunu da Karacasu halkı için büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Çünkü Son 10 yıllık nüfus artışına bakıldığında Karacasu ilçesinin 10 yıl içinde devamlı göç verdiği ve küçülmekte olduğu görülmektedir. Özel şirketin amaçlarından biri de Karacasu havzası içinde yerel ve bölgesel işletmeler kurarak bölge halkının bulundaki yerden göç etmeden çalışma imkanı bulmasını sağlamaktır. Bu projeyle birlikte Karacasu yaklaşık 71.000.000 TL lik bir yatırıma kavuşacak.

Aydın’da jeotermal ısıtmasız seralarda yılda 2 dönem halinde yapılan araştırmalarda dekarda 12-20 ton arası verim alınırken, jeotermal ısıtmalı seralarda bu verim 30-40 tona varmaktadır. Bu seralar modern teknolojik seralar olduğu için toprak kullanılmamaktadır. Dolayısıyla topraktan gelebilecek herhangi bir hastalığa karşı ilaç kullanımına da gerek kalmamaktadır. Sıcaklık kontrolü bilgisayar vasıtası ile yapıldığından sıcaklık kontrol ve dengesi verimli bir şekilde çalışmaktadır.

Kurutma ise Aydın ekonomisinin belkemiğini oluşturan kuru meyve üretim ve ticaretinde hayati önem taşıyor. Türkiye kuru meyve ticaretinde dünyada ilk sırada yer alıyor. Türkiye kuru üzümde dünya üretiminin yüzde 36’sını, kuru incirde ise yüzde 40’ını tek başına karşılıyor. Dünya kuru meyve ihracatının yüzde 17’si de Türkiye tarafından karşılanıyor. Özellikle Aydın’ın tüm dünyaya ihraç ettiği kuru incirde kurutma işleminin etkinliği büyük önem taşıyor. İncirde kurutmanın ana amacı, su oranını yüzde 18-20’ye indirmek. Yabancı maddelerin bulaşmasını önlemek için kurutma işleminin büyük bir özenle yapılması gerekiyor.

Bölgenin elektrik enerji ihtiyacına hatırı sayılır miktarda enerji arzı sağlıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Manisa, Denizli ve Aydın’da devam eden yaklaşık 3 bin dönüme yakın seranın ısıtılması ile ilgili çalışmalarımız tüm halkımız tarafından bilinmektedir. Bu çalışmalar sonlandığında 5 bin vatandaşımız iş ve ekmek sahibi olacaktır. 
Tüm bunların yanında güncel konumuz olan hava kirliliği ve emisyon değerlerine yönelik çalışmalar ilgili kamu birimleri ile sıkı bir şekilde devam etmektedir. Mevzuatın tamamlanması ile birlikte standartlara uyum kolaylaşacak ve yolumuzu daha net çizebileceğiz. Mevzuat ve teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra daha net anlaşılacak ki yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak yapılacak elektrik üretimi, ısıtma gibi faaliyetler ile birlikte hava kirliliğinin daha kolay önüne geçilebilecektir.
             
Bir taraftan yeni yatırımlarımızın araştırmasını ve stratejisini çalışırken diğer taraftan farklı il ve ilçelerde jeotermal ısıtma projelerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Üzerinde hassasiyetle çalıştığımız bir diğer konu ise jeotermal tarım. Bu konuda belirleyeceğimiz farklı iş ortakları ile ülkemize, çiftçimize, yatırım yaptığımız bölgelerdeki vatandaşlarımıza pek çok katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Jeotermal enerjide ise gelecek hedefimiz büyük. Jeotermal enerji milli, sürdürülebilir ve karbon emisyonu çok düşük düzeylerde temiz bir kaynak. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından farklı olarak keşfi ve işletilmesinde çeşitli risk ve zorluklarımız daha fazla. Dünya genelindeki sıralamamızı daha da yukarı çekebilmek için devlet destekleri kritik önem taşıyor. Hedefimiz en kısa sürede küresel sıralamada 3’üncülüğe yükselebilmek.

Yatırımcılar olarak gelecekten umutluyuz. Hep birlikte üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirip koronavirüs sürecinin de üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz. Pandeminin etkisini kaybetmesiyle birlikte küresel çapta enerji güvenliğinin önemini ve elektriğin burada oynadığı rolün ne kadar kritik olduğunu göreceğiz. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.