'Kadına yönelik şiddet' konulu anket sonucu açıkladı

'Kadına yönelik şiddet' konulu anket sonucu açıkladı
ABONE OL
Karacasu MYO Müdürü Dr. Umut Tolga Gümüş Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde okuyan 18-22 yaş arası üniversite öğrencileri arasında yaptığı aile içinde kadına yönelik şiddet konulu anket sonuçlarını paylaştı. 

GÜLAY ÖZTEKİN- Karacasu MYO Müdürü Dr. Umut Tolga Gümüş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Deni Depboylu tarafından Ankara’da düzenlenen 1. Uluslararası MHP Kadın Aile Çocuk Engelli Politikaları (KAÇEP) Toplum Kadın Şiddet konulu sempozyum için hazırladığı bildirinin sonuçlarını çözüm önerileriyle birlikte paylaştı. Karacasu Kaymakamlığında düzenlenen kadına yönelik şiddetle mücadele toplantısında konuşan Gümüş, anket çalışmasını 18-22 yaş arası 454 üniversite öğrencisi arasında yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi. 

ŞİDDET VE CİNSEL İSTİSMAR AİLE İÇİNDE DAHA YAYGIN
Araştırmayı neden üniversite öğrencileri arasında yaptığını açıklayan Gümüş, “18-22 yaş arasındaki üniversite öğrencileri bekar bir kitle ve eğitim hayatının son aşamasında olup üniversiteden sonraki hayattaki tek başına kalıp mücadele verecekleri müessese olan evlilik müessesesinden önceki evre olduğu aile içinde şiddete ve kadına yönelik bakış açılarını tespit etmek için bir bu çalışmayı yaptık. Sonuç bildirgemde bu çocuğa yönelik şiddet cinsel istismar şeklinde gerçekleşen özellikle evlenmemiş çağdaki kızlara yönelik şiddetin yüzde 20 oranında aile içinden yüzde 30 -40 oranında da maalesef akrabalardan gördüğü anlaşılmaktadır. Yani şiddetin bu oranlarını çıkardığımız zaman kızların dışarıda gördüğü şiddet kendi aile ve aile mensuplarından gördüğü şiddetten daha az” dedi.

SUÇLU ARAMAK YANLIŞ, SUÇ TEMELDE
Cinsel istismar ve şiddet konusunda ata erkil bir toplumdan geldiğimiz için daha çok erkeğe suç yüklendiğini ancak bu durumda sadece erkeğe suç yüklemek ya da suçlu aramanın doğru olmadığının altını çizen Gümüş, “Burada suçlu aramak yanlış bence. Suç temelden çocuğun doğup da yetiştiği ailenin içinden gelen bir durum. Çocuk doğduğundan evlenip kendi ailesini kurana kadar ailesinden almış olduğu bir takım doneler neticesinde bu şiddet uygulanıyor. Bu durumda da çift taraflı eğitim uygulanmalı” dedi. 

ERKEK ÇOCUKLARI CİNSEL İSTİSMARA UĞRUYOR
Bir proje niteliğinde uzun vadeli bir çalışma yürütülmesi gerektiğinin kaydeden Gümüş, sadece 18-22 yaşına gelmemiş kızların değil erkeklerinde aynı düzeyde bir eğitime tabi tutulması gerektiğinin altını çizdi. Gümüş, “Sadece kızların cinsel istismar gördüğü bir toplumda değiliz maalesef erkek çocuklarda inanılmaz yüksek oranda cinsel istismar gibi bir şiddet türüne maruz kaldığı ortaya çıkınca bu işin tek taraflı olmadığını artık söylememiz gerekiyor. Bunu anne babaların eğitimi de evdeki erkek ayrı eş anne baba şeklinde değil uzun vadede 15 günlük eğitim alalım bitti şeklinde değil çünkü bu süreç çocuğun 22 yaşına gelene kadar edindiği bir süreç ise bahsettiğimi bu aile bireylerini 15 dakikalık ya da 2-3 günlük eğitimlerle yol kat edilmez. Bunu bir mastır plan dahilinde uzun bir süreç eğitime tabi tutmamız gerekiyor” diye konuştu. 

KARACASU’DAN BAŞLATALIM
Kadın erkek her yaş gurubuna verilecek eğitimleri Karacasu’dan başlatarak örnek olabileceklerini sözlerine ekleyen Gümüş, “18 yaşına gelmeden bireylerin ayrı ayrı eğitilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ANLAMLI BİR ŞEKİLDE ÜNİVERSİTEYİ BİTİRİN
Kırsal kesimde fiziksel ve cinsel şiddet daha yaygınken şehirlere gelindiğinde psikolojik şiddetin ağır bastığını sözlerine ekleyen Gümüş, özellikle kız öğrencilerin okumak için üniversiteye geldiğini ancak iş sahibi olup geleceğini şekillendirmek için üniversiteye gelmediğini vurguladı. Her fırsatta kız öğrencilerine nasihatlarda bulunduğunu hatırlatan Gümüş, “Örneğin üst gelir grubundaki bir aileye analiz ettiğimiz vakit eşine parasıyla hükmetmeye çalışıyor. Alt gelir gurubunda gelir olmadığı için şiddet fiziksel şiddete dönmüş durumda. O yüzden ben bütün birinci sınıftaki öğrencilerime erkekleri ayrı uyarım ama kızları ayrı uyarıyorum. Öncelikle işinize elinize alın. Anlamlı bir şekilde üniversiteyi bitirin ekonomi özgürlüğünüz olsun ki bizim toplumumuzda böyle. Masada yeriniz olsun. Bizim kızlarımızda gördüğümüz şu. Okumak için üniversiteye geliyor. İş sahibi olmak için değil.  Babam nasıl olsa beni evlendirir. Bu mantığı devam ettirdiğin müddetçe söz sahibi olman mümkün değil. Sen kendini bu şekilde küçücük bir kalıba soktuğun vakit yine üzülen sen olacaksın. O yüzden kız öğrenciler mutlaka okuyup iş sahibi olmalı ki gelecekte söz sahibi olsun” diyerek kız öğrencilere mesajlar verdi.

kracasu-myo-muduru-gumusten-kiz-ogrencilere-anlamli-mesaj-141921-520648f8eb7b5c74b258b1cd8015f56a.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.