Kadınlar günü gelmişken biz kadınların beslenmede neye dikkat etmesi gerektiğine değinmekte fayda var . Seçtiğimiz besinler gelecekteki sağlığımız için önemlidir. Tabağınızı besin açısından zengin yiyeceklerle doldurmak, vücudunuzun formda kalmasına yardımcı olur ve yaşa bağlı sağlık sorunları riskini azaltır. Kadınlar için, 20’li yaşların sonları ile 50'li yaşların başları arasında doğru beslenmek oldukça önemlidir. Kadınlar için beslenmede neler önemlidir , gelin birlikte inceleyelim.

Demir

Yağsız et, deniz ürünleri, kabuklu yemişler, baklagiller, sebzeler ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri demir açısından zengin besinlerdir.
Demir, temel bir bileşendir ve büyüme ,oksijeni taşımak , belirli hormonları yapmak gibi önemli görevleri vardır.
Demire ihtiyacınız olsa da aşırıya kaçmamalısınız. Fazla demir , kabızlık, mide bulantısına neden olabilir:
Demir, C vitamini ile alındığında en iyi şekilde emilir. Örneğin tavuk veya fasulye gibi iyi bir demir kaynağını, portakal suyu gibi C vitamini kaynağıyla eşleştirmek, emilimi en üst düzeye çıkaracaktır.

D Vitamini

Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar, süt, peynir ve yumurta sarısı D vitamini açısından zengin besinlerdir. D vitamininin bir kısmı bu besinlerden gelir geri kalanı cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında vücudunuz tarafından yapılır.

D vitamini, sağlıklı kemik oluşumu için kalsiyumla beraber çalışır. D vitamini ayrıca hücre büyümesi , bağışıklık fonksiyonunun artması ve vücuttaki iltihabi durumları azaltmak içinde görev alır.

B vitaminleri

Ispanak, fındık, fasulye, portakal suyu; ekmek, makarna gibi güçlendirilmiş yiyecekler B vitaminleri açısından zengindir.
Vücudunuzun yeni hücreler yapabilmesi için B vitaminlerine ihtiyacı vardır.

Folik asit (folat)

Hamilelik sırasında folik asit, bebeğinizin beynine ve omuriliğine dönüşecek nöral tüpün oluşturulmasına yardımcı olur. Öyle ki eksikliğinde bebekte nöral tüp defekti görülebilir. Doğum öncesinde annenin folik asit açısından iyi beslenmesi bebekte olası beyin veya omurilik kusuru riskini azaltır. Hamile kalmayı planlamıyor olsanız bile bu vitamini günlük olarak almanız önemlidir.
Folat ayrıca kırmızı kan hücresi oluşumu için gereklidir ve eksikliğinde folat eksikliği anemisi gelişme riski yüksektir.

E Vitamini

Fındık ve bitkisel yağlarda bulunan E vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir. E vitamini aynı zamanda vücudunuzu serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerin zararlı etkilerine karşı koruyan bir antioksidandır.

E vitaminini gıdalardan aldığınızda herhangi bir risk yoktur. Ancak çok yüksek takviye dozları, özellikle de warfarin (Coumadin) gibi ilaçlarla etkileşip kanama riskini artırdığını unutmamalısınız.

Magnezyum

Fındık, ıspanak, soya ürünleri, fasulye, bezelye, yulaf, buğday, arpa ve süt ürünleri magnezyumdan zengindir.Magnezyum , kan şekeri ve basıncını dengeleme , kas ve sinir fonksiyonlarını destekleme ,vücudun protein üretmesine yardımcı olma gibi bir çok metabolik fonksiyonda rol oynar .

Probiyotikler
Probiyotikler yiyeceklerde ve takviyelerde bulunan ve çeşitli sağlık yararları sunan faydalı bakterilerdir.
Kefir , yoğurt , turşu gibi besinler probiyotikler açısından zengin besinlerdir. Probiyotikler vajinal ve idrar yollarındaki bakteri dengesini sağlamada , bağırsak sağlığını korumada , ruh hali ve zihinsel sağlığı korumak gibi bir çok açıdan fayda sağlamaktadır.


Güçlü ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için biz kadınlar kendi sağlığımıza ve beslenmemize dikkat etmeliyiz. Kadınlar günümüz kutlu olsun.