Kadınları yufka telaşı sardı

Kadınları yufka telaşı sardı
ABONE OL
Kurban sofralarını taçlandıran yöresel lezzetlerden yufka ekmeği görücüye çıktı

GÜLAY ÖZTEKİN- Karacasu’nun hünerli kadınları, kurban bayramı arifesinde sofraların olmazsa olmazlarından biri olan geleneksel yufka ekmeği yaparak mesai harcadı. Yufkalar, katmer gibi üst üste dizilirken sipariş yetiştirmekte zorlanan kadınlara tatlı bir telaş sardı. 
Bayramların özellikle de kurban bayramında sofraların yöresel lezzetleri arasında yer alan geleneksel yufka ekmeği bayram önü görücüye çıktı. Her bayram öncesi kadınlar mahallelerinde bir araya gelip imece usulü ekmek yaparken yardımlaşmanın da en güzel örneğini sergiliyor.  
SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZ SÜSÜ
Su, tuz ve maya katarak yoğurdukları hamurları küçük parçalara ayıran kadınlar, oklava yardımıyla açtıkları ekmekleri yer ocağında yakılan odun ateşinde pişiriyor. Elleri oklava tutan hünerli kadınlar yazın 40 dereceyi aşan sıcağına rağmen ateş başına geçip imece usulü yufka ekmeği yaparak hem bayramda yiyecekleri ekmeği yapıyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor.
SİPARİŞ YETİŞTİREMİYORLAR
Kurbanda kavurmayla birlikte külah yapılarak afiyetle yenilen yufka ekmeği kapış kapış satılmaya başlandı. Karacasu Kaymakamlığı öncülüğünde geçen yıl kurulan Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde Kadın eli restoranda çalışan kadınlar, aldıkları yufka siparişini evlerinde yaparak bayram önü yoğun mesai harcadı.

OCAK BAŞINDA HAYLİ TER DÖKÜYORLAR
Kooperatif üyesi 55 yaşındaki ev kadını Ümmü Elmas, sipariş aldığı yufka ekmeği evinin yer mutfağında yaparken bir hayli ter döktü. Komşusu Zahide Taşdemir’in pişirmeye yardım ettiği yufka ekmeğinden günde 400 adet yaptığını belirten Ümmü Elmas, yufka ekmek yaparak hem kurban sofralarını taçlandırdıklarını, hem de eski bir geleneği sürdürdüklerini söyledi.

Yufkaları kooperatif eliyle 2 TL'ye satarak ev ekonomisine katkı sağlayan Elmas,“ Eli oklava tutan kadınlar bir araya gelip kendileri yapıyor. Bilmeyenler ise bilenlere yaptırıyor. Özellikle Karacasu’da kurban bayramlarında sofraları süsleyen bu yöresel lezzet çok meşhurdur. Yapımı oldukça zahmetli olsa da bayram sofralarına lezzet katıyor. Uzun süre saklanabiliyor olması da ayrıca önem arz ediyor. Tüketeceğimiz zaman 10 dakika önceden hafif ıslatarak bekletiyoruz ve daha sonra yiyoruz. Et kavurmayla birlikte harika bir lezzet. Sofraların bereketini artırıyor” dedi. 
ATA LEZZETLERİ GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI
Yufka ekmeği oklavayla açmak kadar pişirmenin de önemini vurgulayan Elmas, “Yufkayı açmak kadar pişirmekte ustalık ister. Saç üzerinde sık sık çevirerek pişiriliyor. Atalarımızdan gelen bu yöresel lezzet inşallah nesiller boyu sürüp gidecek. Gençlerimize de bu hünerlerimizi aşılamamız, gelecek nesillere aktarmamız lazım. Yoksa unutulup gider” diye konuştu. 

bayram-onu-kadinlara-yufka-telasi-sardi-171269-a05ef649441e5eda69bcfbfdc1914e94.jpgbayram-onu-kadinlara-yufka-telasi-sardi-171269-b9a5111f234064cfbf9a16b58c8a1933.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.