Türk sinemasının unutulmaz ismi Kadir İnanır, tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nde kılınan cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlanan İnanır'ın naaşı, Ulus Mezarlığı'nda toprağa verildi. Usta oyuncunun ayrılışı sonrası özel hayatı, kariyeri ve yıllar önce aldığı organ bağışı kararı detaylarıyla araştırılıyor.
KADİR İNANIR KİMDİR, NERELİ?
15 Nisan 1949'da Ordu'nun Fatsa ilçesinde doğan Kadir İnanır, Mehmet ve Rukiye çiftinin 14 çocuğunun en küçüğüydü. İlkokul ve ortaokulu Fatsa'da okudu, lise eğitimini Haydarpaşa Lisesi'nde yatılı tamamladı. Günümüzdeki adı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olan İstanbul Özel Gazetecilik Okulu'ndan mezun oldu. 1968 yılında Saklambaç gazetesinin fotoroman yarışmasında birinci olarak sanat dünyasına girdi. Aynı yıl "Yedi Adım Sonra" filmiyle sinemaya adım attı ve 1970'te Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Kara Gözlüm" filminde Türkan Şoray ile ilk kez başrolü paylaştı.
KADİR İNANIR EVLİ MİYDİ, ÇOCUĞU VAR MI?
Yeşilçam'ın usta ismi hayatı boyunca resmi bir evlilik yapmadı. Biyolojik veya evlatlık bir çocuğu da bulunmuyor. Kadir İnanır, 2000'li yılların başından bu yana kendisi gibi oyuncu olan Jülide Kural ile birlikteydi.
KADİR İNANIR'IN VASİYETİ NEDİR?
Sanatçının vasiyetini hayat arkadaşı Jülide Kural ve yeğeni Levent İnanır açıkladı. Törende gözyaşlarını tutamayan Jülide Kural, usta ismin isteğini şu sözlerle aktardı: "Bu dünyadayken ya da ayrılırken en büyük vasiyetidir memleketine; 'O büyük barışı mutlaka biz halklar kuracağız' der dünyanın en güzel gülümsemesiyle. Vasiyetin sorumluluğumuzdur, bir gün mutlaka sevgilim, mutlaka."
Yeğeni Levent İnanır ise dayısının yıllar önce organlarını bağışladığını hatırlattı ve süreci şöyle anlattı: "Vasiyeti çok güzel. Gazetenin biri yazmış; organlarını bağışlamıştı. 'En çok da kalbimi, gözlerimi alanları merak ediyorum' demişti. Öyle bir vasiyeti var."
KADİR İNANIR HANGİ DİZİ VE FİLMLERDE OYNADI, HANGİ ÖDÜLLERİ ALDI?
Kariyerine 200'e yakın sinema filmi sığdıran İnanır, Türkan Şoray ile "Selvi Boylum Al Yazmalım" başta olmak üzere 11 efsane filmde başrolü paylaştı. "Utanç" filmiyle Altın Koza'da, "Yılanların Öcü" ile Antalya Altın Portakal'da, "Medcezir Manzaraları" ile Ankara Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerini kazandı. Antalya Film Şenliği'nde ve Siyad Türk Sineması Ödülleri'nde "Onur Ödülü" aldı. Sinema filmlerinin yanı sıra 1998-2000 yılları arasında "Marziye" dizisinde 65 bölüm oynadı. 1995-1996 yıllarında Kanal D'de "Böyle Gitmez" programını sundu. İnanır ayrıca 1991 yapımı "Ah Gardaşım" filmi ile 1992 tarihli "Savcı" dizisinin hem başrolünü hem de yönetmenliğini üstlendi.





