Geçtiğimiz günlerde ülkemizin genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok karayolu kapanmış olup ulaşımda aksaklıklar meydana gelmiştir. Bu durumdan en çok etkilenen ilimiz ise İstanbul olmuştur. TEM ve Kuzey Marmara Otoyolları ulaşıma kapanmış ve birçok kişi yollarda mahsur kalmıştır. Yaşanılan bu durum nedeniyle idarenin hizmet kusuru gündeme gelmektedir.
İdarenin yürütmekle yükümlü olduğu bir hizmetin kuruluşunda, düzenlenişinde veya işleyişindeki nesnel nitelikli bozukluk, aksaklık veya boşluk olarak tanımlanabilen hizmet kusuru; hizmetin kötü işlemesi, geç işlemesi veya hiç işlememesi hallerinde gerçekleşmekte ve idarenin tazmin yükümlülüğünün doğmasına yol açmaktadır. (Danıştay İd.D.Gn.Krl., 28.04.2011, E.2008/909 ,K.2011/278)
Kar yağışı nedeniyle yolda aracı ile mahsur kalan kişi, uğramış olduğu maddi ve manevi zararlarını ispatlayarak giderilmesini isteme hakkına sahiptir. Belediyenin yetki ve sorumluluğunda bulunan yolda mahsur kalınması durumunda büyükşehir belediyesinin tazminat sorumluluğu doğmaktadır. Fakat şehirlerarası yolların ulaşıma kapanması nedeniyle yolda aracı ile mahsur kalan kişi, tazminat talebini Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yönlendirmelidir.
Kamu hizmetinin hiç işlememesi, geç işlemesi ya da kötü işlemesi nedeniyle oluşan hizmet kusurunda kişi, maddi ve manevi zararların karşılanması için tam yargı davası açabilir. Fakat tam yargı davası açılmadan önce oluşan zararların tazmini için yetki ve sorumluluğuna göre büyükşehir belediyesine ya da Kara Yolları Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvurulması gerekmektedir. İdarenin ise yapılan başvuruya yönelik olarak otuz gün içerisinde cevap vermesi gerekmekte olup belirtilen süre içerisinde cevap verilmez ya da istenilen talep karşılanmaz ise altmış gün içerisinde idare mahkemesinde tam yargı davası açılabilir. Fakat idari yargıda açılacak tazminat davalarında zamanaşımı süresi, zarara uğrayanların eylemi öğrenmelerinden başlayarak bir yıl ve herhalde eylem gününden başlayarak beş yıldır.

DİĞER YAZILARI