Karacasu Çömlek Festivali için kolları sıvadı

Karacasu Çömlek Festivali için kolları sıvadı
ABONE OL
Uluslararası Afrodisias Kırmızı Çamurlu Eller Çömlek Festivali için Karacasu Kültür Merkezi’nde toplantı düzenlendi.

AYŞE AKTAŞ - Aydın’ın Karacasu ilçesinde en az 300 yıllık bir geçmişi olan ve Karacasu’da bulunan özel kırmızı toprakla üretim yapan 40 usta tarafından devam ettirilen çömlekçilik mesleğini tanıtmak amacıyla Kırmızı Çamurlu Eller Çömlek Festivali düzenlenecek. Bu kapsamda festivale ilgili hazırlıkların konuşulduğu toplantı düzenlendi. Karacasu Kültür Merkezi’nde Belediye Başkanı Zeki İnal'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Karacasu MYO Müdür Yardımcısı Mehmet Taşdelen, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, Ege Sanat Birliği Başkanı Nurettin Ataman, Karacasu MYO Öğretim Görevlileri Kadir Ertürk ve Mine Bardak, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Çömlekçiler Dernek Başkanı Selahattin Öztürk, Karacasu Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nadir Kambak, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, Menemenli çömlek ustası Ahmet Taşhomcu ve GEKA temsilcileri konuşmacıları, çok sayıda çömlek ustası ve ilçede yaptıkları farklı çalışmalarla tanınan girişimci kadınlar katıldı.

‘BİZ BİR BÜTÜNÜZ’
Gerçekleşen toplantıda düzenlenecek festival ile ilgili açıklamalarda bulunan Kaymakam Ahmet Soley, Karacasu’da bir şeyleri gerçekleştirmek isteniliyorsa siyaseti ve kişisel çıkarları bir tarafa bırakmalıyız diyerek birlik beraberlik çağrısında bulundu. Soley,” Karacasu olarak bir bütünlük, birliktelik göstermemiz gerekiyor. Her birimiz kendi üzerimize ne düşüyorsa bunu düşünmeliyiz. Çalıştay konusunda da belirtmek istediğim GEKA ile birlikte biz bir çalıştay için çalışma yapıyoruz. Belediyemiz de bu çalışmanın içinde. Zaten artık biz bir bütünüz. Kaymakamlık, Belediye yok kurum yok Karacasu var. Yüksekokulumuz da işin içinde. Mayıs ayı içinde bir çalıştay düzenleyeceğiz” diye konuştu.

Ege Sanat Birliği Başkanı Nurettin Ataman, toplantıda yaptığı açıklamada ise, sanat grubu olarak gerçekleşecek olan festivale destek vereceklerini, güzel bir etkinlik ortaya çıkarmak istediklerinin altını çizdi. Festivalin ana amacının ise çömlekçilik olduğunu söyleyen Ataman, “Etkinlik süresi içerisinde amacımız ilçede çömlekçilik konusunda bir farkındalık yaratmak. Bunu tanıtabilmek. Bu etkinlik süresi içinde Karacasu’da gezilecek yerler gezilecek. Farklı etkinlik ve yarışmalar yapılacak. Yurt dışından ustalar ilçeye gelecek. Sizlerin önerilerini bekliyoruz. Bu anlamda bir toplantı yapıyoruz. Biz tamamen gönüllü olarak buradayız. Yurt içinden ve dışından 120 sanatçı var, hepsi gönüllü” dedi.

‘TOPRAĞIMIZI VE ÇÖLEKÇİ USTALARIMIZI DÜNYAYA TANITACAĞIZ’
Toplantının ardından açıklamada bulunan Başkan Zeki İnal, ”Göreve geldiğimizde çömlekçimizi toprağımızı, çömlekçi ustalarımızı dünyaya tanıtacağız demiştik. Pandemi sürecinden dolayı bu süreç biraz uzadı. Ama ne var ki Ege Sanat Derneği Başkanı Nurettin Ataman ve dünya şampiyonu Bülent Eriklioğlu'nun katkılarıyla bir çömlek festivali yapmayı planladık. Bugün de toplantımızda yol haritamızı çizdik. Çömlekçilik neredeyse unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girmek üzere. Şuanda 34 civarında çömlekçi ustamız kaldı. Biz bunların sayısını artırmak istiyoruz. Bunun içinde elimizden ne geliyorsa yapmak istiyoruz. Yanlarına çırak bulamıyorlar. Bizlerin çalışması ise, ekonomik katkısını sağlayarak hem istihdam sağlamak hem de toprağımızı tüm dünyaya duyurmaktır.18 Mayıs gibi planladığımız festivali müzeler gününe denk getirmek istiyoruz. Tabi ki pandeminin ne getirecek yada nasıl seyredecek onu da bilmiyoruz. Bu sebepten dolayı Temmuz ayına da kayabilir. Bizim isteğimiz 18 Mayıs'ta. Festivali Afrodisias'ta yapmak. Aynı zamanda Afrodisias’ı görmeyen, ziyaret etmeyenlerin de gelip ziyaretleri sağlanmış olacak ”dedi.

karacasu-comlek-festivali-icin-kollari-sivadi-199148-000d53a85113d9e428f7add61d450ce9.jpgkaracasu-comlek-festivali-icin-kollari-sivadi-199148-6d588d444c825c4008ea3243a905073e.jpgkaracasu-comlek-festivali-icin-kollari-sivadi-199148-14f4b66e96870243767ce678a8673d63.jpgkaracasu-comlek-festivali-icin-kollari-sivadi-199148-8815e474e9c423a4e77e5e6fe4f3dc18.jpgkaracasu-comlek-festivali-icin-kollari-sivadi-199148-fe2f8f9b195f0e69a3a0a1fe0369acb8.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.