Karacasu çömlekleri kadınların elinde şekilleniyor

Karacasu çömlekleri kadınların elinde şekilleniyor
ABONE OL
​​​​​​​Karacasu’dan sorumlu Nazilli İŞKUR Müdürü Yakup Ergenlik, Halk Eğitim Merkezi tarafından İŞKUR işbirliğinde kadınlara yönelik tarihi çömlek atölyelerinde açılan "Seramik Şekillendirme" kursunu ziyaret edip çalışmaları yerinde inceledi.

GÜLAY ÖZTEKİN'İN ÖZEL HABERİ- Çömlek atölyelerini de gezen Ergenlik, seramik ustalarına kooperatifleşmeleri konusunda tavsiyelerde bulunurken “Bize akıllı adam lazım değil biraz deli olmalı” dedi. 

Nazilli İŞKUR Müdürü Yakup Ergenlik, beraberindeki Nazilli İŞKUR Şefi Muhammet Çamurcu ve Karacasu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nadir Kambak ile birlikte Halk Eğitim Merkezi bünyesinde 3 Şubat’ta başlayıp Mayıs ayında son bulacak haftanın 5 günü 401 saatlik devam eden 13 kursiyerin katıldığı seramik şekillendirme kursunu ziyaret edip yerinde inceledi.

BABA MESLEĞİNİ ÜNİVERSİTE İLE TAÇLANDIRDI
Küçük yaşta babasının yanında atölyede çalışmaya başlayıp üniversite ile taçlandırdığı çömlekçilik zanaatı üzerine yüksek lisansını da yapan kurs eğitmeni Mine Bardak tarafından verilen 13 kursiyerin katıldığı atölyede yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Ergenlik, diğer atölyede çalışan çömlek ustalarını da ziyaret edip zanaatları hakkında bilgi aldı.

HZ. PEYGAMBERDEN ÖRNEK VERDİ
Çömlek ustalarına KOSGEB desteklerinden yararlanmaları için kooperatifleşmeleri konusunda tavsiyede bulunan Ergenlik, Peygamberimiz Hz. Muhammed’den örnek gösterip “Hz. Peygamberimizde İslamiyet’i yayarken bir kişiydi. Sonra ona inanan yanındaki bir kaç kişiyle yola çıktı. Bir yerden başlamak lazım. Geç kalınmış değil, kooperatifleşin. Bu işler akıllı, sağlamcı, garantici insanların işi değil. Girişimci ruhlu cesaretli olabilmek için biraz deli olmak lazım” diyerek sıfırdan iş kurup işini büyüten insanlardan örnek verdi. 

DİĞER ATÖLYELERİ GEZDİ
Çömlek ustası Ali İlgili’nin atölyesini gezen Ergenlik, zanaatkar kadınların hünerli ellerinde şekillenen birbirinden güzel ve hiç bir yerde olmayan avize, mumluk, şamdan, gaz lambası gibi çömlekleri görüp hayranlığını gizleyemedi. Kadınlara yönelik kursu açmaktaki amacının da bu olduğunu ifade eden Ergenlik, “Turistlere yönelik alternatif hediyelik eşya yapımına yönelik kurs açtık. Kursiyer kadınlarımızın çoğunun eşleri çömlek ustası ve dolayısıyla atölyelerde çalışıp çömlek sanatına yabancı değil. Hepsinin el yatkınlığı var. Buradaki amacımız alışılmış kalıp dışına çıkarak yaratıcı kadınlarımızın elinde şekillenecek hediyelik eşyalarla çömlek sanatının gelişip faklı bir boyut kazandırmayı kendi işlerini kurabilmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz” dedi. 

KENDİ İŞİNİ KURABİLMELERİNE YARDIMCI OLUNACAK
Ergenlik, “Yüksek lisans hocamızın eğitmenliğinde günlük 30 TL harçlık kazanıp sağlık sigortaları yapılıyor. Seramik şekillendirme kursunun ardından girişimcilik kursu açarak 150 bin lirayı bulan KOSGEB desteklerinden yararlanmaları için proje hazırlayan kendi işini kurmak isteyen kadınlara destek verilecek. Özellikle KOSGEB girişimci kadınlara geleneksel girişimcilik eğitiminden sonra imalat sektöründe olduğu için makine kısmında destek alabilecekler” dedi. 

KADINLARIN DA YAPABİLECEĞİNİ GÖSTERMEK İSTİYORUZ
Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünden mezun olup yüksek lisansını da yine aynı üniversitede Sosyal Bilimler Fakültesinde tamamlayıp geçtiğimiz yıl mezun olan eğitmen Mine Bardak tarafından verilen kursa katılan 13 kadın kursiyer, minyatür hediyelik eşyalar yaparak harikalar yaratıyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren kurs eğitmeni Mine Bardak, “Daha çok turistlere yönelik satışı daha kolay olacak minyatür dekoratif hediyelik eşya yapıyoruz. Karacasu çömlekçiliğini daha ön plana çıkarabilmeye yönelik işler yapmayı planlıyoruz. Öncelikle çömlekçiliği kadınların da yapabileceğini göstermek istiyoruz. Teorikten çok uygulamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kadınlarda zaten bu işin içinde oldukları için çabuk kavrıyorlar” diye konuştu. 

MAYIS'TA KARİYER FUARINA KATILACAKLAR
Yapılan ürünleri çok beğenen Ergenlik, kurs eğitmeni Mine Bardak’tan Mayıs ayında Aydın’da açılacak olan kariyer fuarına katılarak kursiyerlerin yaptıkları ürünleri orada sergilemeleri için şimdiden hazırlıklı olmasını istedi.

karacasu-comlekciligine-kadinlar-el-atti-150233-5b11f161eef24ce8c0b43fd67cd62e1b.jpgkaracasu-comlekciligine-kadinlar-el-atti-150233-9e9676910ddc3f5668b95430b13fb6aa.jpgkaracasu-comlekciligine-kadinlar-el-atti-150233-11afa95d325343494bf1bc8ad3faf551.jpgkaracasu-comlekciligine-kadinlar-el-atti-150233-6838350c423bb9559e379fb70af35217.jpg

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.