Karacasu'da pazarcıların hali ortada

Karacasu'da pazarcıların hali ortada
ABONE OL
Karacasu’da ev kadınlarını kurutmalık telaşı sardı. Kadınların kışın yiyecekleri salça, tarhana, erişte, pekmez, turşu, konserve, patlıcan, biber, bamya, taze fasulye gibi sebzelerini kurutma hazırlıkları başladı.  

GÜLAY ÖZTEKİN- Bunlardan biri de kocası Ahmet Hakut ile manavcılık yapan pazarcı esnafı Berrin Hakut. Yaz kış demeden yılın 12 ayı dur durak bilmeden 17 yıldır manavcılık yapan Ahmet-Berrin Hakut çifti, pazarcılığın ne kadar meşakkatli bir iş olduğunu ortaya koydu. Her hafta Pazartesi günleri Karacasu pazarında tezgah açan pazarcı çiftin kış ayları için yapacağı kurutmalığı da pazardaki tezgahın başında yapması dikkat çekti. 
Karacasu Belediyesinin tahsis ettiği 3 metre kare yerde kocası Ahmet Hakut ile birlikte manavcılık yapan 47 yaşındaki 2 çocuk annesi Hakut, manavcılığın yanı sıra seramik ocaklarından aldığı toprak çömleklerin üzerini boyayıp süslemeler yaparak aile bütçesine katkı sağlıyor. 
 
Haftanın 7 günü yaz kış demeden çarşı içinde açtıkları tezgahta çalışarak geçimlerini sağlayan çift, diğer manavcılar gibi akşam ezanıyla birlikte evin yolunu tutuyor. 

KURUTMALIĞA ZAMAN YOK
Karacasu pazarına getirdiği sebze ve meyveleri sattıktan sonra elinde kalan taze fasulyeyi Pazar yerinde kılçığını temizleyip doğradıktan sonra ipe dizerek kurutmalık hazırlayan Berrin Hakut, ‘neden evinde yapmıyorsun?’ sorusuna ‘vakit mi var’ şeklinde cevap verdi. 

EVDE YAPAMADIĞINI TEZGAHIN BAŞINDA YAPIYOR
Sabah ezanında kalkıp günün ilk ışığında tezgah açıp gün boyu akşam ezanına kadar manavcılık yapan Hakut, kocası toparlanırken kendisi de zamanını iyi değerlendirmek için fasulye ayıklayıp doğrayarak kurutmalık hazırladı. Hamarat kadın, “Kış hazırlıkları başladı. Herkes kışlık kurularını hazırlama peşinde. Benim ise bunlarla uğraşmaya pek zamanım yok. Sabah ezanıyla güne başlayıp akşam ezanına kadar haftanın 7 günü pazarda tezgah açıyoruz. Burada eşim tezgahı toplarken elimizde kalan fasulyenin kılçıklarını temizleyip doğrayarak kurutmak için ipe diziyorum. Yoksa ziyan olacak. Evde bekleyen iş çok. Eve gidince yemek telaşı başlıyor. Burada hiç değilse bunu aradan çıkarmış oluyorum. Akşama kadar canımız çıkıyor, 3 kuruş para kazanabilmek için yorgunluktan ölüyoruz. Halimiz ortada” diye konuştu. 

pazarcinin-hali-kurutmaligi-bile-pazarda-yapiyor-127406-3aeea5b672dfe7cac8bc7eb5ff104466.jpgpazarcinin-hali-kurutmaligi-bile-pazarda-yapiyor-127406-8ea1d22aac0287dc85e937d8dbcd4a33.jpgpazarcinin-hali-kurutmaligi-bile-pazarda-yapiyor-127406-58afbb69bd8edef77c39040cebe6d5c8.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.