Karacasulu çömlek ustaları Arabistan'a mal yetiştiremiyor

Karacasulu çömlek ustaları Arabistan'a mal yetiştiremiyor
ABONE OL
Karacasu’da nesiller boyu babadan oğula süregelen ata mesleği çömlekçilerin son yıllarda Arap ülkelerine yaptıkları ihracat yüzlerini güldürdü. İki ayda bir Arap ülkelerine 3 konteyner mal gönderen çömlekçiler, gelen siparişi yetiştiremez oldu. 

(GÜLAY ÖZTEKİN)  Karacasu Çömlek atölyelerinde yaptıkları el sanatları ile ata mesleğini yaşatan 33 çömlek ustasından biri olan Erol Alaca ile birlikte 7 çömlek ustası, küpeç, güveç, bardak, cezve, testi, kayık güveç gibi topraktan el işçiliği ile yapılan 20 kalemde 10 bin adet siparişi yetiştirmek için dur durak bilmeden geceli gündüzlü çalışarak Suudi Arabistan’a 3 konteyner ürün sevkıyatı yaptı.

DEPO ŞART
Yılmaz Kardeşler Ltd. Şirketinin ortaklarından tüccar Ümit Yılmaz, Karacasulu ustaların ürettiği ürünleri değişik ülkelere pazarladığını söyledi. Ustaların diğer ülkelerden gelen ürünlerle rekabet edebilmesi için Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Karacasu Belediyesi'nin de destek olması gerektiğini belirten çömlek tüccarı Yılmaz, “Ürünlerin ambalajlanması, paketlenmesi için bir depo ve teşhir salonuna ihtiyaç var. Kışın hava şartları nedeniyle sevkıyat yapamıyoruz. Çömlek ustaları bir yerde toplanmalı ve daha düzenli hale gelip çevre temizliğine önem verilmeli. Çevre güzelleştirebilir bisiklet yolu yapabilirler. Esnafa cüzi bir parayla yer tahsisi edebilir. Hep bir yerde toplanıp sanatlarını yapabilir. Yerleşim olarak çok olduğu için atölyeler evlere karışmış” dedi.

BİZİMLE BİRLİKTE TARİHE KARIŞACAK
Babadan gördüğü el sanatını geliştirmek teknolojik yeniliklere ayak uydurmak için ne esnafın ne de belediyenin hiçbir şey yapmadığını kaydeden 40 yıllık çömlek ustası Erol Alaca, “Yurt içi ve yurt dışı pazara çalışıyoruz. Bu yıl Arabistan’a mal yetiştiremiyoruz. Yaklaşık 7-8 esnaf 20 kalemde mal gönderdik. Ekim ayında bir sevkiyatımız daha var. İlçeye bir kalemde 300 bin lira girdi sağlanan çömlekçilik sanatında usta yetişmiyor. Ne yazıktır ki buradan ekmek yiyen 33 çömlek ustasından hiç biri çocuğunu çömlek sanatını öğretmedi. Bu para sadece bizim cebimize değil Karacasu’ya girdi. Gelen siparişi yetiştirebilmek için İŞKUR’un geçici işçi kadrosundan 8 personel aldım. Burada çalışan ustalar olarak hepimiz 45-50 yaşın üzerindeyiz. Bu meslek böyle giderse bizimle birlikte tarihe karışacak. Bizden sonra mesleği icra eden olmayacak. Asırlardır süregelen mesleğin yaşatılması için acilen önlem alınması gerek” dedi. 

ÇÖMLEKÇİLER KENDİ ÇOCUKLARINA MESLEĞİ ÖĞRETMİYOR
Elazığlı çömlek ustalarının Karacasu’dan usta götürdüğünü, yanında hiç kalifiye olmayan gençlere iş öğrettiğine dikkat çeken Alaca, “Büyükşehir belediyesi olsun Karacasu belediyesi olsun destek çıksın bize. Bunca yıllık esnafım hiç birinden hiç destek görmedik. Biz ne yaptık bu insanlara. Hep kendi çabalarımızla kendi yağımız tuzumuzla kavrulduk. Onca siyasi gördük. Hiç biri destek olmadı. Bize garaj yapsınlar. Biz yılda 15 konteyner mal satıyoruz. Ben Almanya’ya da mal gönderiyorum. Bir Elazığlı geliyor, Karacasu’dan  usta götürüyor. Karacasu’daki çömlek ustası burada çocuğunu dahi bu mesleği öğretmiyor. Orada 50-60 tane vasıfsız elemanlara çömlek yapmasını öğretiyor. Adamlar akıllı. Ama biz bitmek üzereyiz.  Hepimizde 45-50 yılın üzerindeyiz. Bizden sonra kim yapacak bu sanatı” diye konuştu.

karacasulu-comlek-ustalari-arabistana-mal-yetistiremiyor-124957-7ff01e1f516d9700ce1a78079a2f9fff.jpgkaracasulu-comlek-ustalari-arabistana-mal-yetistiremiyor-124957-7701ae2af3bbef975331f40faeca6e60.jpgkaracasulu-comlek-ustalari-arabistana-mal-yetistiremiyor-124957-c9f9704f5906d9f6090bc55f1ed1da6b.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.