Karacasu'nun asırlık geleneği gelin testileri

Karacasu'nun asırlık geleneği gelin testileri
ABONE OL
Aydın’ın Karacasu ilçesine ait gelin testisi asırlara meydan okuyor. 

TUĞBA AYDIN - Aydın’ın Karacasu ilçesinde asırlardır devam eden çömlekçilik geleneği, kültür ile bir araya gelince eşi benzeri olmayan eserler ortaya çıkıyor. Bu eserlerden biri olan ve yalnızca Karacasulu çömlek ustalarının yaptığı yöreye özel gelin testisi içinde barındırdığı anlamlarla yıllardır gelinlerin olmazsa olmazı olarak çeyizlerinde bulunduruluyor. 

Karacasu’da 32 yıldır gelenekleri toprakla işleyerek şekil veren Hüseyin Kocabıyık gelin testisinin Karacasu için özel olan önemini anlattı. Yalnızca Karacasulu ustaların yaptığı 6 kollu 3 gözlü testi içinde barındırdığı anlamlarla dikkat çekiyor. 
Çömlek ustası Kocabıyık; “Bu testi bize ait bir testidir. Bunu Karacasu dışında her hangi bir yerde bulamazsınız. Testinin gövdesi erkeğin kalbini temsil ediyor. Testinin üç ağzı var ama ikisi kapalı. Açık olan ağız hediye edilen kişiye kalbimi sana verdim, kalbim sadece sana açık anlamına geliyor. Yanlardaki ağızlar ise çocukları temsil ediyor" dedi. 

TEK EŞLİLİĞE DİKKAT ÇEKİYOR
Kocabıyık, "Bir başka söylentiye göre eski zamanlarda bir gün bir kadın kocasının üzerine kuma getirmesini engellemek için bir çömlek ustasına gittiği söylenir. Kadın çömlek ustasına; bana öyle bir çömlek yap ki kocam benden başka kimseyi sevemesin üzerime getirdiği kumanın çocuğu olmasın diye istekte bulunur. Bunun üzerine çömlek ustası gelin testisini yapar. 3 ağızdan yalnızca birinin açık olması gerçek eşe, diğer ikisinin kapalı olması ise kumalara işaret eder. Testinin etrafındaki 6 kol ise gerçek eşin sahip olduğu çocukları temsil ettiği efsanesi de halkımız arasında dolaşan yaygın bir hikayedir” diye konuştu. 

karacasunun-asirlik-gelenegi-gelin-testileri-180439-83a76767fa2ee6d507bf9cf4edf7fe32.jpegkaracasunun-asirlik-gelenegi-gelin-testileri-180439-03020bcdb4efa0cf8338d76d422f34b8.jpegkaracasunun-asirlik-gelenegi-gelin-testileri-180439-d83977b0e3ab0d24344fd59097ddc768.jpeg
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.