Karacasu'nun meşhur elması tarihe karışıyor

Karacasu'nun meşhur elması tarihe karışıyor
ABONE OL
Tadı ve lezzeti ile yurt genelinde semt pazarlarını süsleyen meşhur Karacasu elması, tarihe karışıyor.

(GÜLAY ÖZTEKİN) Karacasu’da en çok Alemler Mahallesinde yetişen golden ve sterlin cinsi elma, hak ettiği değeri görememesi nedeniyle son yıllarda yerini daha çok verim ve gelir getiren başka ürünlere bıraktı.  
Bir zamanlar en önemli tarım ürünlerinden olup sulu ve kokulu haliyle farklı lezzetiyle Ege Bölgesindeki semt pazarlarında ve marketlerde çok tutulan Karacasu elması, son yıllarda can çekişiyor. Para etmeyip girdi maliyetlerini kurtarmadığı için elmacılık neredeyse bitme noktasına geldi. Üretici, elma ağaçları yerine daha verimli ve gelir getiren kestane, ceviz gibi ürünlere yönelmeye başladı.  
Alemler mahallesinde elmacılıkla uğraşan üreticiler, girdi maliyetlerinin yüksek olması ve daha çok ürün veren yeni nesil bodur Isparta, Burdur ve Çanakkale elmasıyla rekabet edememesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Alemler Yaylasında elmacılıkla uğraşan pazarcı esnafı Atanur Sancak, elma ağaçları yerine kestane ve ceviz ağacını hatta muşmula ağacını tercih ettiğini söyledi. 

ZAHMETİ ÇOK PARASI YOK  
Ağaçları söküp yerine kestane, ceviz diktiğini belirten Sancak, “Lezzet bakımından Karacasu elmasının yerini hiçbir elma tutmaz. Ancak üretici para kazanamayınca başka ürünlere yönelmeye başladı. Elma üreticisinin birçoğu soğuk hava tesislerine olan borcu nedeniyle icralık durumda. Elma bin bir zahmetle yetişen girdi maliyetleri yüksek bir ürün. Bunun yanı sıra dolu, fırtına gibi doğa şartlarından da çabuk etkilenen bir meyve olup olumsuz koşullar rekolteyi düşürüyor. Soğuk havada saklandığı için ayrıca girdi maliyetleri artıyor. Yanı sıra daha çok verim verdiği ve maliyeti daha düşük olduğu için bodur Burdur, Isparta elmasıyla rekabet edemez hale geldi. Bu kadar emeğe karşın maalesef para etmiyor. Üreticinin yüzünü güldürmüyor” dedi. 

ELMA AĞAÇLARI YERİNİ KESTANE, CEVİZE BIRAKIYOR
Kestane ve cevizin daha az zahmetli hem de daha çok gelir getiren bir ürün olması nedeniyle elmacılığın Karacasu’da yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden Sancak, “Beş dönüm arazimde elma yetiştiriyorum. Ancak emeğimin karşılığını alamıyorum. İlaçlama, budama, sulama, işçilik ve soğuk hava maliyetleri girince kilosu 1,5-2 liradan satılan elma maliyetini kurtarmıyor. Kestane ve ceviz elma kadar emek istememesi nedeniyle elma ağaçlarını söküp yerine kestane, ceviz dikiyorum. Kestane 20-25 lira, ceviz ise 15 liradan satılıyor. Doğal ortamda yetişen hiçbir masrafı olmayan döngeli dahi 5 liradan satıyorum. Kestaneyi, cevizi hiç sulamasan, ilaçlamasan da oluyor. Ama elma öyle değil. Çok narin bir ürün. Dolayısıyla kestane ve ceviz hem daha az zahmetli hem de çok daha fazla gelir getiren ürün olduğu için elmacılık Karacasu’da tarihe karışıyor” dedi. 

karacasuda-elmacilik-tarih-oluyor-93662-c0584cd9323cacdb45e3817445954a73.jpgkaracasuda-elmacilik-tarih-oluyor-93662-c637f1f21c29f44a5f32978f01c8813a.jpgkaracasuda-elmacilik-tarih-oluyor-93662-42bd3c10de4f7c1ed73a5fffa44cf282.jpgkaracasuda-elmacilik-tarih-oluyor-93662-1470f76c1ac5b4cbdc4bf8fb37811a28.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.