Karantina altındaki Türk konuştu

Karantina altındaki Türk konuştu
Çin’de yaşayan Tarık Bilen, koronavirüs hakkında hiç bilinmeyenleri anlattı.

KIYMET SARIYILDIZ- Karantina altında yaşadıklarını anlatarak dikkat etmesi gerekenler hakkında Youtube üzerinden bilgiler veren Bilen,  her vatandaşın üzerine düşen görevlerini anlattı. 

‘Çin'de bir Türk’ isimli Youtube kanalında koronavirüsün çıktı ülke olan Çin’de karantina altında yaşadıklarını paylaşan Tarık Bilen, edindiği tecrübeleri Türk vatandaşları için paylaşarak panik yapmama konusunda insanları uyardı. Yapılması gerekenlerin başında ellerin sürekli yıkamak olduğunu söyleyen Bilen, “Temizliğe özen göstermeliyiz. Maske varsa maske takılmalı. Kalabalık ortamlardan uzak durulmalı. Tokalaşma, öpüşme, el öpme gibi şeyleri belli bir süre rafa kaldırın. Paraya dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın. Ellerinizi yıkayamıyorsanız alkollü solüsyon kullanın.  Solüsyon bulamazsanız kolonya kullanın. İçinde yüzde 80 alkol var. Rahatlatıcı etkisi var zaten. Kapı koluna, asansör düğmesine bastınız, dokunduğunuz andan sonra ellerinize sıkın” dedi. 

KIYAFETLERİNİZE DİKKAT EDİN
Kıyafetler konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşan Bilen, “Ayakkabılar ve dışarda giydiğiniz kıyafetleri  evin içinde giymeyin. Eve girer girmez ayakkabılarınızı ve üstünüzü çıkarın. Dışarda giydiğiniz kıyafetleri bir bölüm belirleyip oraya koyun. Çıkarıp yatağa ya da koltuğa atmayın. Bu virüs cisimlerin, objelerin üzerinde de saatlerce yaşayabiliyor. Bu yüzden ben markete gittikten sonra marketten aldıklarımı bir gün boyunca kapı önünde bekletirim. Bir gün boyunca o poşete dokunmam. Paketlerin üzerinde virüs varsa bile belli bir süre sonra etkisini kaybediyor.  Tabi et falan varsa dolaba koyarım” diye konuştu.

“BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLÜ TUTUN”
Yapmamız gerekenler kadar yapmamız gerekenler hakkında da bilgi veren Bilgi, “Panik virüsten daha tehlikeli. İnsan panik olduğu zaman hem kendi psikolojisi bozuluyor hem de çevresini etkiliyor. Panik olunduğundan çevreden duyulan her şeye inanmaya eğilimli olunuyor. İkinci yanlış da stok. Diğer ülkelerde temizlik ürünlerine, gıdaya kadar birçok üründe stoklar tükendi. Herkes gerektiğinden fazla aldı. Bu birey sorunu değil. Toplum sorunu. Her şeyden kendimize yetecek kadar alalım ki toplum olarak diğer insanlar da faydalansın. Her duyduğunuza inanmayın. Bağışıklığınızı güçlü tutun. Sebze, meyve yiyin. Hafif spor yapın. Öğün atlamayın” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.