KDV düzenlemesi kahvehaneleri de etkiliyor mu?

KDV düzenlemesi kahvehaneleri de etkiliyor mu?
 Muhabir
Nazilli Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Birol Şenkal, KDV düzenlemesi kararı sonrası sektörün durumunu değerlendirdi. Dayanabildikleri yere kadar zam yapmak istemediklerini belirten Başkan Şenkal, Nazilli’de çevresine göre fiyatların düşük olduğunu dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı temel gıdada alınan KDV'yi, bazı işletmelerin suistimal ettiği gerekçesiyle yüzde 1’den yüzde 10’a yükseltti.

Buna göre; lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ettikleri ve sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak.

kdv-duzenlemesi-kahvehaneleri-de-etkiliyor-mu-caya-zam-gelecek-mi-463056-2e7331aa5de4948e71941fcea0b2b2a8.jpg

Düzenlemeden kahvehaneler de etkilendi. Kararın yürürlüğe girmesiyle yüzde 1 vergi ile satılan içecekler yüzde 10 KDV ile satılacak.

kdv-duzenlemesi-kahvehaneleri-de-etkiliyor-mu-caya-zam-gelecek-mi-463056-6ecd39b3c8a8e556ee536c9c94ea46bc.jpg

“TIKANDIĞIMIZ YERE KADAR BU FİYAT”

Kararı değerlendiren Nazilli Kahveciler Odası Başkanı Birol Şenkal, kahve esnafının para kazanamadığını, yalnızca evine ekmek götürmek için mücadele ettiğini dile getirdi. Nazilli’de çayın 7 TL’ye kahvenin ise 15 TL’ye satılmaya devam ettiğini belirten Şenkal, “Daha yeni seçimden çıktık, ortam kendisini belli ediyor, vatandaş ekonomik durum nedeniyle tepkisini gösterdi. Böyle bir ortamda zam yapmak istemiyoruz. Çayı 10 TL yapsak, müşterimiz daha az içer, yanına misafiri gelse ikram etmez. Nazilli'nin büyük çoğunluğu emeklilerden oluşuyor. Emekli insanın geçim sıkıntısı ortada. Biz bu durumda daha fazla para isteyemeyiz. Bu nedenle biz de para kazanamıyoruz. Evimize ekmek götürelim yeter diyoruz. Çünkü müşteri bize her zaman lazım. Biz müşterilerimizi seviyoruz. Tıkandığımız yere kadar bu fiyatlarla çalışmaya devam edeceğiz. Zam bizim için son seçenek.” diye konuştu.

kdv-duzenlemesi-kahvehaneleri-de-etkiliyor-mu-caya-zam-gelecek-mi-463056-725b4e23f1cc670b44ee66e048221aff.jpg

“SAYGI DUYMAK LAZIM”

KDV düzenlemesini de değerlendiren Başkan Şenkal, “Devletimiz kaçak işlemleri önlemek amacıyla böyle bir düzenlemeye gitti. Saygı duymak lazım. İçecekler yüzde 1’den hesaplanıyordu bizde de artık yüzde 10 olacak. KDV nedeniyle belli bir zam su, meşrubat gibi ürünlere mutlaka yansır. Ama çaya, kahveye zam yapmamak için direniyoruz. Biz zamdan yana değiliz. Kahve kültürümüzü bozmak istemiyoruz. Aydın’da 2 aydır çay 10 lira, çevre illerde daha da pahalı, biz arttırmadık.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.