Kendirlioğlu: Fiyat beklediğimiz noktalarda

Kendirlioğlu: Fiyat beklediğimiz noktalarda
ABONE OL
Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, buğday desteklerine yönelik değerlendirmelerde bulunarak; Açıklanan fiyat bizim beklediğimiz noktalarda. 1 lira sürpriz oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TMO’nun 2022 yılında hasat döneminde prim dahil sert ekmeklik buğdaya ton başına 7 bin 50 lira, arpa için ise 6 bin 500 lira ve 500 lira prim şeklinde destek ödemesi yapılacağı kararını değerlendiren Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Türkiye’deki buğday ekimine ve desteklere yönelik açıklamalarda bulundu. 

Türkiye’de buğday hasadına ilk başlayan illerden birinin Aydın olduğunu kaydeden Kendirlioğlu; “Türkiye’de Ağustos'un sonuna kadar devam eden bir süreç. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde buğday ekimi yapılıyor takriben de ülkemizde yıllara göre değişmek kaydıyla 7 milyon ton civarında buğday elde ediliyor. Yaklaşık 7 milyon ton civarında da ithalat yapılıyor. Bu ithalatın sebebi ise ülkemizdeki buğdayın yetmemesi değil dahili işleme rejimi altında hem un hem de makarna şeklinde değerlendirilerek katma değer kazandırılarak yurtdışına makarna ve un olarak ihracatı yapılıyor. Hele hele şu anda gerek pandemi gerekse Ukrayna ve Rus savaşını göze aldığımızda gıdanın ne kadar değerli olduğu ortaya çıkıyor. Hele ki buğday, dünyada stratejik bir ürün” dedi. 

“FİYAT BEKLEDİĞİMİZ NOKTALARDA”
Buğdayın çok değerli ama yetiştiricilerinin de aynı ölçüde değerli olduğunu belirten Başkan Kendirlioğlu; “Açıklanan fiyat bizim beklediğimiz noktalarda. Bize sürpriz olan 1 lira oldu. Bu sene farklı bir uygulama geldi. TMO eliyle artı bir lira ile destek verileceği duyuruldu. Buna benzer bir rakımı istiyorduk ama sadece TMO’nun yani devletin alımıyla ilgili bir lira olması bizim kafamızda soru işareti bıraktı. Edindiğimiz bilgiye göre bu alım sezonundan eylüle kadar uygulanacak bir fiyat. Bu bir liranın eylülden sonra uygulanmayacağı söylendi ya da en azından o şekilde bir bilgi aldık. Gönül isterdi ki bu bir liralık artı fiyatı tüm alıcıların alabilmesi, bizim için daha önemliydi. Ancak böyle uygun görülmüş. Devletimiz bu konuda muhakkak bir araştırması, bununla ilgili bir yol haritası çizmesi gayet doğaldır. Temennim piyasada oluşan fiyatların aşağıya doğru inmemesi” ifadelerini kullandı. 


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.