Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) projesi dahilinde, Bozdoğan'da sertifikalı fide, kestane fidanı ve tohum dağıtım törenine imza attı. Törende, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi iş birliği ile üretilen, gal arısı ile mücadele edebilecek Ertan, Dila ve Karya isimli kestane türü fidanlarının dağıtımı yapıldı.

aw166346-04.jpg

3 BİN 700 KESTANE FİDANI DAĞITILDI

Törende, ADÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ertan tarafından geliştirilen ve tescillenen 'Ertan' çeşidi kestane türü tanıtıldı. Türün, gal arısına yüzde 100 dayanıklı olduğu belirtildi. Anlatımın ardından Bozdoğan İlçe Kaymakamlığı bahçesinde 3 bin 700 adet kestane fidanı, üreticilere dağıtıldı.

aw166346-03.jpg

SON YILLARIN EN BÜYÜK SORUNU

Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe, törende yaptığı konuşmada, kestanenin ilçenin önemli gelir kaynakları arasında bulunduğunu belirtti. Son yılların en büyük sorunları arasında gal arısı ve dal kanseri gibi hastalıkların bulunduğuna işaret eden Gökçe, bunun için gal arısına dayanıklı kestane fidanı dağıtımı yaptıklarını aktardı.

aw166346-07.jpg

"AYDIN'IN YERLİ ÜRÜNÜDÜR"

Fidan üretim firması yöneticisi Gökhan Aslıtürk, Prof. Dr. Engin Ertan ile birlikte uzun yıllar sürdürülen çalışmalar sonucu kestane fidanının Ödemiş’te üretildiğini söyledi. Aslıtürk, “Dağıttığımız kestane fidanları gal arısına karşı yüzde 100 dayanıklı olan tescillenen Ertan çeşididir. Bu çeşit kestane için en büyük zararlı olan gal arısına en büyük tehdit. Engin hocamın yaklaşık 15 yıllık çalışmaları sonucu 2018 yılında tescillenen Aydın’ın yerli ürünüdür. Umarım bu proje Aydın’ımıza ve tüm Türkiye’ye hayırlı olur” ifadelerini kullandı.

aw166346-06.jpg

"ZARARLIYA KARŞI YÜZDE 100 BAŞARI ELDE ETTİK"

Prof. Dr. Ertan ise, gal arısı isimli zararlı böcek türünün 2014 yılında Türkiye’ye Bursa ve Yalova bölgelerinden girdiğini, sonrasında hızla Ege Bölgesi'ne yayıldığını anlattı. “Bu böcek ile herhangi bir mücadele yöntemi yok. Ancak sınırlı şekilde biyolojik mücadele yapılabiliyor" diyen Ertan, "Bununla ilgili altyapımız olmadığı için tek alternatifimiz bu zararlıya dayanıklı kestane çeşidi üretmekti. Ertan çeşidimiz ile bu zararlıya karşı yüzde 100 başarı elde ettik" sözlerini kaydetti.

aw166346-05.jpg

AYDIN EN FAZLA KESTANE ÜRETİMİ YAPILAN YER

Bu çeşidin kalitesinin çok iyi olduğuna işaret eden Ertan, Aydın'ın kestane üretimindeki önemine de parmak bastı. Ertan, şunları kaydetti: "Birçok kişi tarafından Bursa en fazla kestane üretilen yer olarak bilinse de Aydın bölgesi en fazla kestane üretimi yapılan yerdir. Bursa özellikle hastalıklardan dolayı şu an ikinci planda. Ertan çeşidimiz ile yeni bahçeler tesis edilerek hastalıklara karşı dirençli hale getirilecektir. Bu konuda iyi yerlere geldik. Bunu da sahaya yansıtarak kestanemizin birinciliğini korumaya devam edeceğiz."

aw166346-02.jpg

aw166346-01.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı