UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

KİLO VEREMEMENİN 10 NEDENİ

KİLO VEREMEMENİN 10 NEDENİ

Kilo vermek için elinizden geleni yapıyorsunuz ancak sonuç alamıyor musunuz? Diyet hatalarından fiziksel faktörlere kadar, bu 10 nedenden herhangi biri kilo verememenizin nedeni olabilir. Kilo vermeyi zorlaştıran önemli durumlar nelermiş beraber inceleyelim. 

1- ACELECİ TAVIR 
Çoğumuz kısa sürede hızlı kilo vermek istiyoruz fakat bu pek mümkün değil. Beslenme sürecinin uzun vadeli bir süreç olduğunu kabul etmelisiniz.  Kilo vermeye kısa vadeli bir tavırla yaklaşırsanız sonuç muhtemelen yo-yo sendromuyla bitecektir. Yani kilo verseniz de bir süre sonra tekrar eski kilonuza hatta daha fazlasını almakla sonuçlanacaktır. Başarılı, sürdürülebilir kilo vermenin en önemli noktası, modası geçmiş diyetlerin, aşırı egzersizlerin ve "detoksların" genellikle işe yaramadığını anlamaktır.  Hevesle kısa süreli katı diyetler yapmaktansa uzun vadede tüm yiyecek gruplarını ve hatta bazı sağlıksız besinleri içeren dengeli bir diyet tercih edilmelidir.

2 – YETERSİZ UYKU 
Antrenmana zaman ayırmak için uykunuzu azaltmanın sağlığınız ve zindeliğiniz için harika olduğunu düşünebilirsiniz, ancak yeterince uyumamak aslında egzersizin faydalarını en aza indirebilir ve kilo almanıza neden olabilir. Uykusuzluk sadece egzersiz performansını ve dayanıklılığı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda metabolizmanızı yavaşlatır, iştahı artırır. Yeterince uyuyamamak, iştahı artıran bir hormon olan grelinde artışa neden olabilir, sizi yemekten uzaklaştıran tokluğu uyaran leptin hormonunu azaltır.  Uyku aynı zamanda vücut için gerekli dinlenmeyi ve iyileşmeyi sağlar.  Neticede kas ve zihin dinlenmezse iradeniz ve motivasyonunuz azalır. Sekiz saat civarında uyku,  yeterli dinlenme ve iyileşme sağlayıp, stresinizi azaltacak ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır. 

3- ŞEKERLİ İÇEÇEKLER 
Sabah uykunuzu açmak için tükettiğiniz kahve veya alkollü bir hafta sonu planı yapmak, kalori alımınızı büyük ölçüde artırabilir.  İçeceklerimiz söz konusu olduğunda en sağlıksız olanın alkol olduğunu hepimiz bilsek de, meyve suyu, tatlılar, alkolsüz içecekler ve birçok sıcak içecekteki kalorileri de göz önünde bulundurmalısınız.
 Şekersiz veya diyet içecekleri bile vücudunuzun şekere olan tepkisini ve isteklerini etkileyecektir. Bu nedenle, 'sıfır' kalori etiketine rağmen, gazlı içeceklerin genellikle zararlı olduğunu hatırlamakta fayda var.

4-PORSİYON KONTROLÜ 
Az yağlı, sağlıklı öğünler yiyorsanız, ancak yine de kilo veremiyorsanız, porsiyon boyutlarınızı kontrol etmenizde fayda var. Birçoğumuzun tükettiği artan porsiyon boyutlarıyla günde sadece üç öğün yemek yediğinizi düşünseniz de, aslında her gün altı veya daha fazla porsiyon boyutuna eşdeğer yemek yiyor olabilirsiniz. Yediğiniz yiyecek sağlıklı olsa da ölçülü olarak tüketilmelidir.

5-AZ YEME YA DA ÖĞÜN ATLAMA 
Çok fazla yemek yemek kilo alımının en belirgin nedeni olsa da, çok az yemek yemek kilo vermenizi engelleyebilir. Vücudunuzun kendini korumak için doğal bir içgüdüsü vardır. Yeterli miktarda yiyecek ve besin verilmediğinde vücut,  otomatik olarak açlık moduna geçerek metabolizmanın yavaşlamasına ve yiyeceklerin yağ olarak depolanmasına neden olur.   

6 –KATI DİYETLER 
Vücut yeterli ve dengeli bir diyetle en verimli şekilde performans gösterir, ihtiyaç duyduğu tüm gerekli besinleri ve mineralleri alır. Belirli besinleri diyetinizden tamamen kesmek, vücudun çeşitli yiyeceklere ihtiyacı olduğu için sağlıklı kilo verme sürecinizi engeller. Yağlı yiyecekleri ve tipik olarak sağlıksız yiyecekleri kesmek kilo vermenin anahtarıdır, ancak tamamen ortadan kaldırılması ters etki yapar. Aşırı kısıtlayıcı diyetler uzun bir süre boyunca sürdürülemez. 

7 –ANTRENMANLAR 
Her gün aynı antrenmanları yapmak sadece motivasyonunuzu ve heyecanınızı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda egzersizin vermesi gereken faydaları üretmeden vücudunuzu sedimanter bir rejime sokabilir. Egzersiz yaptığınızda, yoğunluğunuzu artırmazsanız veya antrenmanları değiştirmezseniz, vücudunuzun çabası ve gelişimi azalacaktır.  Egzersiz etkisiz hale gelecektir.

8 - HASTALIKLAR
Çok sık karşılaştığım Polikistik over sendromu (PCOS), tiroid sorunları ve hormonal dengesizlikler gibi birçok tıbbi durum kilo almanıza ve fazla kilo verme sürecinizin zorlaşmasına neden olabilir. Ayrıca, gıda alerjileri veya intoleransları da kilo vermeyi zorlaştırabilir. Bazı ilaçların da kilo vermeyi zorlaştırdığı unutulmamalıdır.

9 –YETERSİZ SU 
Su, iştahınızı bastırmada etkili bir araçtır.  Yemekten önce veya aç hissettiğinizde bir bardak su içmek vücudunuzun aç olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur. Soğuk su, metabolizmayı hızlandırabilir ve birçok insanın vazgeçemediği şeker ve gazlı içecek isteklerini azaltabilir.  Su ayrıca böbreklerin ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Su, hem egzersizde hidrasyon için hem de iştahın ve hayati organların işleyişinin kontrol edilmesi için önemlidir ve kilo verme sürecine yardımcı olur. 

10 –KAHVALTI YAPMAMAK 
Günün ilk öğünü olan kahvaltı, beslenmenizin önemli bir parçası olarak kabul edilir. Gece boyunca yakılan besinleri geri kazandırır. Kahvaltı vücudunuzu güne hazırlamanın önemli bir yoludur. 
Kahvaltının kan şekerinizi sağlıklı bir seviyede tutmak, kolesterolü düşürmek ve doymuş yağı düşük tutmak gibi fizyolojik faydaları da vardır. 
 Kilo kaybı her zaman kolay değildir ve birçok faktör onu durdurabilir. Kilonuzu ve yaşam tarzınızı değiştirmek öz disiplin ve dayanıklılık gerektirir. Doğru strateji ve kararlılıkla sizde güzel sonuçlar alabilirsiniz.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA Arşivi
SON YAZILAR