UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

KİLO VERME SÜRECİNDE EN SIK YAPILAN 5 HATA

KİLO VERME SÜRECİNDE EN SIK YAPILAN 5 HATA

Kilo vermek zorlu bir süreç gibi görünebilir. Bazen her şeyi doğru yapsak da sonuç alamadığımız zamanlar olabilir. Peki, neyi yanlış yapıyor olabilirsin? Bu hafta kilo verme sürecindeki hataları konuşacağız.

1-Tartı odaklı olmak
Diyetinize sadakatle bağlı kalmanıza rağmen, yeterince hızlı kilo vermediğinizi hissetmek çok sık görünen bir durumdur. Ancak tartıdaki sayı, ağırlık değişiminin yalnızca bir ölçüsüdür. Ağırlık, sıvı dalgalanmaları ve vücudunuzda ne kadar yiyecek kaldığı da dahil olmak üzere birçok şeyden etkilenir. Ayrıca, kadınlarda artan östrojen seviyeleri ve diğer hormonal değişiklikler , tartı ağırlığına yansıyan daha fazla su tutulmasına yol açabilir.
Tartıdaki sayı değişmiyorsa, yağ kütlesi kaybediyor ancak suyu tutuyor olabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yapıyorsanız, kas kazanıyor ve yağ kaybediyor olabilirsiniz. Bu olduğunda, sabit tartı ağırlığına rağmen kıyafetleriniz- özellikle bel çevresinde- daha bol gelmeye başlar. Belinizi bir mezura ile ölçmek ve kendinizin aylık fotoğraflarını çekmek, tartıdaki sayılar fazla değişmese bile aslında yağ kaybettiğinizi ortaya çıkarabilir.
2- Çok az kalori almak 
Kilo kaybı için bir kalori açığı gereklidir. Bu, tükettiğinizden daha fazla kalori yakmanız gerektiği anlamına gelir. Öte yandan, kalori alımınızı çok fazla azaltmak verimsiz olabilir.
Çok düşük kalorili diyetler üzerine yapılan araştırmalar, bunların kas kaybına yol açabileceğini ve metabolizmayı önemli ölçüde yavaşlatabileceğini gösteriyor.
3-Egzersiz Yapmamak veya Çok Fazla Egzersiz Yapmak
Kilo kaybı sırasında, miktar birkaç faktöre bağlı olmasına rağmen, kaçınılmaz olarak yağ kadar kas kütlesi de kaybedersiniz. 
Kalorileri kısıtlarken hiç egzersiz yapmazsanız, muhtemelen daha fazla kas kütlesi kaybedersiniz ve metabolizma hızınızda bir düşüş yaşarsınız. Aksine, egzersiz, kaybettiğiniz yağsız kütle miktarını en aza indirmeye, yağ kaybını artırmaya ve metabolizmanızın yavaşlamasını önlemeye yardımcı olur. Ne kadar yağsız kütleye sahip olursanız, kilo vermek ve kilo kaybını sürdürmek o kadar kolay olur. Bununla birlikte, aşırı egzersiz de sorunlara neden olabilir. Araştırmalar, aşırı egzersizin çoğu insan için uzun vadede sürdürülemez olduğunu ve strese yol açabileceğini gösteriyor. Ayrıca stres tepkisini düzenleyen adrenal hormonların üretimini bozabilir. Çok fazla egzersiz yaparak vücudunuzu daha fazla kalori yakmaya zorlamak ne etkili ne de sağlıklıdır.
4- Az Yağlı veya “Diyet” Gıdaları Seçmek
İşlenmiş az yağlı veya "diyet" gıdalar genellikle kilo vermek için iyi seçenekler olarak kabul edilir, ancak aslında tam tersi bir etkiye sahip olabilirler. Bu ürünlerin çoğu, tatlarını iyileştirmek için şeker oranı artırılır.
Az yağlı ürünler sizi tok tutmak yerine muhtemelen daha fazla acıktırır, bu nedenle sonunda daha fazla yemeye başlarsınız. Az yağlı veya “diyet” gıdalar yerine, besleyici, minimum düzeyde işlenmiş gıdaların kombinasyonunu seçmek daha sağlıklı olacaktır.

5- Gerçekçi Olmayan Beklentilere Sahip Olmak
Bu madde en sık rastladığım konulardan biri. Kilo verme ve sağlıkla ilgili diğer hedeflere sahip olmak, motive olmanıza yardımcı olabilir. Ancak gerçekçi olmayan beklentilere sahip olmak aslında aleyhinize çalışır.
Araştırmacılar, birkaç kilo verme merkezi programından gelen verileri analiz etti. En fazla kilo vermeyi bekleyen aşırı kilolu ve obez kadınların 6 ila 12 ay sonra bir programı bırakma ihtimalinin en yüksek olduğunu bildirdiler. 
Beklentilerinizi daha gerçekçi ve mütevazı bir hedefe ayarlayın. Bu, cesaretinizin kırılmasını önlemeye ve başarı şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA Arşivi
SON YAZILAR