“Kış tırmanışları her zaman risklidir”

“Kış tırmanışları her zaman risklidir”
ABONE OL
Uludağ’da iki dağcının kaybolması sonrası gündeme bir kez daha gelen dağ tırmanışı konusunda Aydınlı dağcı Hümeyra Yıkılmaz, kış tırmanışlarının her zaman riskli olduğunun altını çizerken tırmanış eğitiminin önemine de vurgu yaptı.

TÜRKER KOCAKAHYA- Uludağ’da yaklaşık 10 gün önce kaybolan Efe Sarp ve Mert Alparslan'ı arama çalışmaları devam ederken dağ tırmanışlarındaki riskler de yeniden gündeme geldi. Aydın’da dağcılık sporunun önemli isimlerinde olan ve hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirdiği zirve tırmanışlarıyla dikkat çeken Hümeyra Yıkılmaz, dağcılıkta kış tırmanışlarının riskli olduğunu vurguladı. Tırmanış konusunda en önemli unsurların başında eğitimin geldiğini belirten Yıkılmaz, “Türkiye Dağcılık Federasyonu ve bunun yanında federasyona bağlı dağcılık kulüpleri var. Buralarda eğitimler verilebiliyor” dedi.

“HAVA ŞARTLARI HER AN DEĞİŞEBİLİR”        

Tırmanış anında hava durumunun da önemli bir etken olduğuna değinen Yıkılmaz, “Hava şartları tırmanış esnasında anında değişebilir. Buna da tedbirli olmak lazım. Ekipmanlar da tabi ki çok önemli. Arazi ve hava şartlarına uygun ekipman seçiminin iyi yapmak gerekiyor. Genel olarak kış tırmanışlarında çok iyi donanımlara sahip olmak lazım” dedi.  Ege bölgesinde Bozdağ, Madran Dağı ve Baba Dağ gibi tırmanış alanları olduğuna da dikkat çeken Yıkılmaz, “Eğitimin yanında tabi ki yükseklik de önemli. Örneğin Bozdağ, yüksek irtifa değil ama biz kışlık ekipmanla tırmanış gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.      

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.