Koçarlı’da üreticiler yolu kapattı 

Koçarlı’da üreticiler yolu kapattı 
ABONE OL
Fabrikaların bamya fiyatlarını düşürdüğünden şikayet eden üreticiler, Koçarlı-Yeniköy yolunu bamya dökerek trafiğe kapattı. 

TÜRKER KOCAKAHYA - Koçarlı’da bamya üretimi yapan çiftçiler fabrikaların fiyat düşürdüğü gerekçesiyle teki gösterdi. Üreticiler, Koçarlı – Yeniköy yolu üzerinde bulunan Tokatbaşı mevkiinde toplanarak yola bamya döktü. Trafiği kapatan üreticiler fiyatların 6 liradan 4 liraya kadar düştüğü için tepki gösterdiklerini ifade etti. Yolun kapatılması sonrası Tokatbaşı’na jandarma ekipleri geldi. Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan da üreticileri yalnız bırakmayarak fabrika yetkilileri görüştü. Görüşme sonrası yetkililer ve üretici arasında uzlaşma sağlanmış oldu. Konuyla ilgili konuşan Kaplan, "Dedeköy Tokatbaşı mevkiimizde ciddi şekilde bir bamya üreticimiz var. Bamya üretimi bu dönemde pik seviyede. Fiyatlar 8 liradan başlayıp periyodik olarak 6 lira ve 4,5 lira ve bugün de alıcı 4 liraya alacağını ifade etmiş. 4 lira dediğimizde üretimin sürmesi mümkün değil” dedi.  

4,75 LİRA’YA ARA BULUNDU
Bir kişinin toplayabileceği bamya miktarının 30-35 kilo civarında olduğuna değinen Kaplan, “4 liradan satarsan 120 TL civarında üreticiye para geçecek. Yövmiyeciler 110 liraya çalışıyorlar. Bu anlamda da üretici tarlasına giderken traktör kullanacak, ürünleri alıp satmaya giderken de mazot yakacak. Bu üretimin devam etmesi için, gübreleme, ilaçlama, sulama, çapalama giderleri de mevcut. 120 TL gelen bamyadan 110 TL yövmiyeciye verince kalan 10 TL ile hangi giderini karşılayabilecek? Biraz önce bamya alıcıları ve üreticilerimizle bir araya gelerek herkesin talebini dinledik. Kendileri haklı olarak evine ekmek götürmek adına seslerini duyurmak istemişlerdi. Varılan mütabakat sonucu 4,75 TL'ye arayı bulduk” diye konuştu. 

“KENDİ İŞLETMEMİZİ KURACAĞIZ”
Üreticilerin daha fazla kazanç sağlaması için önümüzdeki günlerde çalışma yapılacağını belirten Kaplan, “Ben de bir üreticiyim. Bunu hep birlikte yapacağız. Kendi işletmemizi kurmak istiyoruz. Bu mamülü burada toplayıp kendi işletmemizde üretmek için çalışmalar yapacağız. Uzun vadede üreticimizin haklarını korumak üzere çalışacağız. Eylemlerine son veren çiftçilerimiz tarlaya girerek hasada tekrar başladılar. Alıcılarımıza ve üreticimize gösterdikleri fedakarlıklardan dolayı teşekkür ediyorum. Koçarlı Belediye Başkanı ve üretici Olarak üreticimizin yanındayım”  ifadelerini kullandı. 

“SORUNU ÇÖZMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
Yaşananların Ziraat Odası’nın meselesi olduğuna değine ve odanın Koçarlı’da etkin olmadığını belirten Kaplan, “Çiftçinin yanında olması gerekirken meselelere vakıf bile değil. Çözüm üretme noktasında bir kurum olmaktan çıkarak dar ve kendi kabuğuna çekilmiş vaziyette. Bu da bizleri üzmekte. Biz Koçarlı Belediye Başkanlığı olarak çiftçi kardeşlerimizin sorunlarını çözebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Her zaman onların yanındayız" dedi. Meselenin çözülmesi sonrasında Koçarlı Belediyesi ekipleri yola dökülen ürünleri toplayarak trafiğin açılmasına katkı verdi.

whatsapp-image-2020-07-18-at-13-17-31.jpegwhatsapp-image-2020-07-18-at-13-17-32.jpegwhatsapp-image-2020-07-18-at-13-17-33.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.