Koçarlı’nın kültür belleği ortaya çıkarıldı

Koçarlı’nın kültür belleği ortaya çıkarıldı
ABONE OL
Koçarlı Mustafa Keziban Küçükoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sözlü gelenekte yaşayan ninni, masal, türkü, geleneksel kıyafetler gibi ürünleri gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla bir proje başlatıldı.

(ABDURRAHMAN FIRAT ) Altı ay süren proje kapsamında 52 köyde 300 vatandaştan toplanan verilerden oluşturulan “Gönülden Dile” dergisi yıl sonu sergisinde tanıtıldı.
Gençlerin, yaşamış olduğu bölgenin kültürünü tanımaları ve gelecek nesillere aktarmaları amacıyla “Koçarlı yöresine ait sözlü gelenekte yaşayan ürünlerin derlenmesi” projesi başlatıldı. Proje kapsamında Mustafa Keziban Küçükoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde okuyan 350 öğrenci, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dudu Güngör öncülüğünde Koçarlı ilçesine bağlı 52 mahallede yaklaşık 300 vatandaşla bir araya gelip, büyüklerinden unutulmaya yüz tutmuş yöreye ait türkü, ninni, masallardan oluşan bir görüntü arşivi oluşturup elde ettikleri bilgiler doğrultusunda “Gönülden Dile” isimli dergi çıkardı.

Mustafa Keziban Küçükoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yıl sonu proje tanıtım etkinliğinde öğrencilerin hazırladığı projeler görücüye çıktı. Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan tarafından açılışı gerçekleştirilen proje tanıtım etkinliğinde unutulmaya yüz tutan gelenekler, kıyafetler, masal, türkü, ninni gibi ürünler katılımcıların beğenisine sunuldu. Projede yer alan yöredeki yaşlı vatandaşlar, türküler seslendirip ninniler söyledi. 
Stantları ziyaret eden Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, ilçenin kültür belleğinin ortaya çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Çelik, özellikle geleneksel, folklor ve popüler kültürü bir arada yaşamak, dinamik hale getirerek gelecek nesillere aktarmak hem kendilerinin görevi hem de geçmişe saygının bir gereği olarak yapılması gerektiğini vurguladı. Projeyi çok önemsediklerini kaydeden Kaymakam Çelik, önemsemeye de devam edeceklerinin altını çizerek, “Türkiye’deki üniversiteler başta olmak üzere kurum ve kuruluşların bir araya gelip Anadolu’nun muazzam potansiyelini derinden işleyerek gün yüzüne çıkarması gerekiyor.” dedi. 

GENÇ KUŞAKLAR YAŞADIĞI YÖRENİN KÜLTÜRÜNÜ TANIMALI
Bütün öğrencilerin ilçenin kültürünü gelecek nesillere aktarmak için özveriyle çalıştığını belirten Mustafa Keziban Küçükoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Özel, “Amacımız sözlü gelenekte yaşayan ürünlerimizi yeni kuşaklara aktarabilmek. Millet olabilmenin en büyük özeliklerinden biri de kültür. Bu kültürü geçmişten günümüz kuşaklarına ve geleceğe aktarmamız gerekiyor. Genç kuşakların yaşamış olduğu bölgenin kültürünü tanımaları ve kendilerinden sonra bu sözlü ürünleri aktarabilmeleri amacıyla bu projemizi gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. 

SAZIYLA YÖRENİN TÜRKÜ VE MANİLERİNİ TANITTI
Yörenin türkülerini ve manilerini sazı eşliğinde gençlere tanıtan 84 yaşındaki Saffet Gonca, “84 yaşındayım. Uçurumun başındayım. Arkadaşlarım gitti ben binek taşındayım. Bekliyoruz gayri sıramızı. Bildiklerimi, kültürümü gençlere aktarmak için geldim buraya. Çocuklarımıza bir şey verdiysem ne mutlu bana. Beni buraya davet ettikleri için çok mutlu ve sevinçliyim” diye konuştu. 

GENÇ KUŞAKLARA AKTARILACAK
Proje koordinatörü Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dudu Güngör, “Koçarlı ilçemizde 52 mahallede yaklaşık 300 kişiyle görüşüp mani, ninni, masal, efsane gibi ürünleri topladık. Çalışmayı altı ay gibi bir sürede tamamladık ve bir dergi oluşturduk. Bu ürünler sözlü gelenekte hala yaşamaya devam ediyor. Ancak genç kuşaklar iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte bu ürünlere karşı ilgi ve alakalarını kaybetmiş durumdalar. Biz de bu projeyle genç kuşakların bu ürünlere karşı ilgilerini ve farkındalıklarını arttırmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

kocarlinin-kultur-bellegi-ortaya-cikarildi-103293-fec60995dc4a1da9fdcbcb24a5caf884.jpgkocarlinin-kultur-bellegi-ortaya-cikarildi-103293-fb016684fdc6966566818925a08bebe5.jpegkocarlinin-kultur-bellegi-ortaya-cikarildi-103293-b0980e0d0d326f4bf3cd8ee67f38fc0a.jpgkocarlinin-kultur-bellegi-ortaya-cikarildi-103293-4dadd52fa15ed658b968afd15e6d537c.jpeg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.