Korsan taşımacılığa karşı uyardı

Korsan taşımacılığa karşı uyardı
ABONE OL
Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, il genelinde korsan diye tabir edilen taşımacılığın yaygınlaştırılmaya çalışıldığını belirterek denetimlerin sıklaştırılması konusunda yetkilileri göreve davet etti. 

(MURAT TAN) Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, Türkiye genelinde bazı metropol şehirlerde yaygınlaşan UBER taşımacılığın Aydın’da daha farklı olarak mobil uygulamalar üzerinden yapılmaya başlandığını ve son günlerde usulsüz olarak misafir araç adı altında yurt dışından ülkeye gelen ve çoğunluğu Suriye vatandaşı olan yabancı uyruklu tarım işçileri taşımacılığının yapıldığına dikkati çekti. UBER ve korsan taşımacılık konusunda Aydınlı vatandaşları uyaran Başkan Özmeriç, “UBER ya da korsan taşımacılık lüks ya da ekonomik taşımacılık anlamındaki bir durum değildir. Konu güven meselesidir. Vatandaşlarımızın bu tür uygulamalara itibar etmemesini istiyor, yetkilileriyse denetimleri sıklaştırmaya davet ediyoruz” dedi. 

“İTİMAT DENETİME MANİ DEĞİLDİR”

UBER taşımacılıkla ilgili konuşan Özmeriç, “Görüntü itibariyle UBER uygulamada Mercedes Vito markalar araçlar kullanıldığı için sanki çok iyi hizmet yapıyorlarmış gibi bir algı oluşuyor ancak şu unutulmamalıdır; Her sektörde olduğu gibi ulaşımın belli kurallar çerçevesinde yapılması gerekiyor. Siz bu kuralları koymaz ve denetleme mekanizmasını çalıştırmazsanız, araçların kimin çalıştığının kayıtlarını yasal çerçevesinde tutmazsanız aracın çok iyi olması bir şey ifade etmez. Tanımadığınız bir otomobile çoluk çocuğunuzu emanet edebilir misiniz? UBER ya da korsan araçların herhangi bir yanlış iş yaptığında ulaşabileceğiniz bir makam var mıdır? Özellikle Büyükşehir Yasası’ndan sonra taksilerin çalışma usul ve esaslarıyla fiyat tarifelerinin belirlenmesi, toplu taşıma araçlarının güzergah ve durak yerleriyle fiyat tarifelerinin belirlenmesiyle birlikte çocuklarımızı taşıyan servis araçlarının da güzergah, çalışma yerleri, takip sistemi ve araç şoförlerinin eğitimi de yasayla güvence altına alınmıştır. UBER gibi ülkemizde hiçbir altyapısı olmayan bir uygulamanın parlatılması bence çok yanlıştır. İtimat kontrole ve denetime mani değildir” diye konuştu. 

“ŞOFÖRLERE PSİKOTEKNİK BELGESİ ŞARTI GETİRİLDİ”

Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) il genelindeki ilk olarak kararlaştırdığı kuralların, ulaşım yönetmeliklerine dönük olduğunu söyleyen Özmeriç, “Taksilerin usul ve esaslar kapsamında hangi bölgelerde çalışacakları, servis araçlarıyla ilgili ayrı kararlar da ortadadır. Yine rotasyonla çalışan toplu taşıma araçlarının kararlarıyla ilçe ve mahallelere gidip gelen araçlarla ilgili kararlar ayrıdır. Şoförlerimiz özellikle Halk Eğitim Merkezi tarafından Şoförler Odası ve Aydın Büyükşehir Belediyesi ile sertifika almak suretiyle eğitime tabi tutulmaktadırlar. Artık bu yıl psikoteknik belgesi alma durumu da getirildi. Psikolojik sorunları var mıdır, yok mudur, sabıka kayıtları var mıdır diye detaylı sorgulama yapılıyor. Bu uygulamalar büyükşehir yasası olur olmaz hayata geçti ama bizim de oda olarak bu konulara ilişkin de alt yapımız söz konusuydu. Yine Aydın’daki servis araçlarımızda çok şükür ki bugüne kadar istenilmeyen hiçbir durum da yaşanmamıştır. Bunun sebebi denetim mekanizmasının devamlı çalıştırılmasıdır. Aydın Büyükşehir Belediyesi her yıl araçlarımızı denetlemektedir” diye konuştu. 

“VATANDAŞLARIMIZIN İTİBAR ETMEMESİNİ İSTİYORUZ” 

Aydın’da UBER taşımacılığıyla ilgili herhangi bir şikayetin henüz gelmediğini ancak bazı mobil uygulamalar üzerinden yolcu taşımacılığı yapıldığından haberdar olduğunu söyleyen Özmeriç, “Bir yerde kanunsuzluk ve göz yummalar başladığı zaman ülkenin her yanına yayılması an meselesidir. Aydın henüz UBER ile ilgili şikayet almadık ama UBER’in yanı sıra bazı mobil uygulamalar üzerinden korsan taşımacılık yapıldığını biliyoruz. Bu konu sadece lüks ya da ekonomik taşımacılık anlamındaki bir durum değildir. Konu güven meselesidir. Bir üniversiteli genç kızımızın bu şekilde bir uygulama vesilesiyle tanımadığı örneğin sapık diye tabir edilebilecek birisinin aracına bindiğini düşünün. Bunlar ne yazık ki oluyor. Ancak üzerinde taksi levhası olan, hangi bölgeye çalıştığı belli, dakikası, saati hangi noktadan hangi dakikadan geçeceği ve hangi durağa kayıtlı olduğu da bilinen ruhsat nolu arabaya bindiğinizde  en küçük bir eşyanızı dahi düşürseniz doğrudan yetkili ve ilgililere ulaşarak hemen emanetinizi alabiliyorsanız. Bir internet sitesi aracılığıyla yolcu taşımacılığı yapılması zaten yasalarımıza göre de cezası olan bir durumdur. Vatandaşlarımızın bu tür uygulamalara itibar etmemesini istiyoruz” dedi. 

“MİSAFİR ARAÇLARLA İLGİLİ ÇOK SAYIDA ŞİKAYET VAR”

Korsan diye tabir edilen taşımacılığın Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Aydın’da yapılmaya çalışıldığını vurgulayan Özmeriç, Aydın’da son günlerde misafir araç adı altında yurt dışından ülkeye gelen ve çoğunluğu Suriye vatandaşı olan yabancı uyruklu tarım işçileri taşımacılığının yapıldığına değinerek, “Bizim M, P ve T plakalı araçlarımız belediye denetimlidir. Denetimli araçlar belli kurallar dahilinde çalışır. Son günlerde misafir araçla ilgili olarak il genelindeki bazı ilçelerden türlü şikayetler aktarılmaya başlandı. Bu araçları kullanan insanlar var. Bu araçlar bizim odamıza kayıtlı araçlar gibi denetlenmiyor. Yarın bunlarla ilgili problemlerin çıkma ihtimali de oldukça fazladır. Bu misafir araçların yapmış oldukları işler konusunda da denetlenmeleri gerekiyor. Yetkililerin bu konuda da denetleme ve tedbirlerini sıklaştırmaları lazım. Özellikle tarım işçileri ve vasıfsız işçileri istihdam eden birilerinin kendilerine ait araçlarla taşıdıklarını son günlerde sıklıkla duyuyoruz. M, P ve T plakalı araçlarda herhangi bir usulsüzlük söz konusu değilken, tarım işçilerinin taşınması da bir düzen dahilinde olmalıdır. Bu konularda şikayetler gelmeye başladı. Bizim alanımıza girmeye başladıklarıyla ilgili duyumlarda geliyor. Denetlemelerin ivedilikle artırılması lazım” dedi.


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.