Körüklü çizmeye yoğun talep

Körüklü çizmeye yoğun talep
ABONE OL
Aydın’ın İncirliova ilçesinde 30 yıldır körüklü çizme imalatı yapan İzzet Erkaç (51), pandemi nedeniyle ara verilen deve güreşlerinin yeniden başlayacak olmasıyla artan istek üzerine talebi karşılamakta zorlandığını söyledi.

Keçi derisinden yapılan 8 köşeli çizmelerde istek artınca fiyatı da bin 300 lirayı buldu.
 
Deveciler ve yörüklerin daha çok giydiği ancak günümüzde siyasiler ve dizi oyuncularının da tercih etmeye başladığı körüklü çizmeye talep arttı. Geçen yıl pandemi dolayısıyla deve güreşlerinin yapılamaması körüklü çizme imalatçısını da etkiledi. Ancak bu yıl kasım ayında yapılmaya başlanacak olan deve güreşleri öncesi körüklü çizme imalatı yapanlar da yoğun sipariş almaya başladı. Tamamen keçi derisi ve köseleden imal edilen körüklü çizmenin tamamlanması 15 gün sürerken, 8 köşenin her birinin bir anlamı olduğu belirtildi. Köşelerin yiğitlik, mertlik, cömertlik, hoşgörü, vatanseverlik, misafirperverlik, alçak gönüllülük ve milliyetçilik gibi anlamları olduğunu belirten körüklü çizme ustası İzzet Erkaç, çizmelerin deveciler ve yörükler haricinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti lideri Meral Akşener, milletvekilleri, belediye başkanları ve dizi oyuncuları tarafından da tercih edildiğini söyledi. 
“GÜREŞLERİN YAPILACAK OLMASI BİZİ SEVİNDİRDİ”
Körüklü çizme ustası İzzet Erkaç, “Devecilik kültürünün de bir parçası olan efe çizmeleri bölgemizde Kurtuluş Savaşı'nda Aydın’dan düşmana geçit vermeyen kahraman Efelerimizin bu çizmeleri giymesiyle kültürel beğeni ve zenginlik kazanmıştır. Kasım ayında başlayacak olan deve güreşleri nedeniyle en çok devecilerin tercih ettiği bu körüklü çizmeleri hazır hale getirdik. Geçen yıl pandemiden dolayı biraz azalma yaşandı. Ancak bu yıl çok talep var. Biz de geçen yılda ayak numarasına göre çok sayıda körüklü çizme ürettik. Bu yıl da gelen talepleri karşılamak için çalışmaları sürdüreceğiz. Deve güreşinin yapılacak olması öncelikle bizleri çok sevindirdi. Sadece bizleri değil Türkiye genelinde devecilik kültürü sayesinde yüzlerce esnaf binlerce geçimini sağlayan kişiler var. Biz de bunların bir parçasıyız” dedi.
“TÜRKİYE'NİN HER İLİNE YOLLUYORUZ”
İyi bir körüklü çizme yapımın 2 hafta sürdüğünü belirten Erkaç, “Bu yıl çizme fiyatları özelliğine göre bin 200 ile bin 300 liradan alıcı buluyor. Bu çizmeleri başta Yörük kültürünü seven deveciler, efe ekipleri ve Yörükler sık sık bu çizmeleri giymekteler. Bu küçük mekandan Türkiye genelinde başbakan, milletvekili, belediye başkanı gibi siyasilere de çizme yaptık. Türkiye'nin değişik il ve ilçelerine yolladık. İstek olduğunda yurt dışına da çizme yolluyoruz. Dünyanın her yerinde Türk olduğu için bu kültürü seven herkes tercih ediliyor. Hatta yabancı uyruklu insanlardan bile sipariş aldığımız zamanlar oldu.” diye konuştu.

koruklu-cizmeye-yogun-talep-241176-3840fa24336a28127a12689821b969e7.jpegkoruklu-cizmeye-yogun-talep-241176-c3df1bcab0ec4c4cd7b6f01424f1e107.jpeg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.