Köyler eski statüsüne kavuşuyor 

Köyler eski statüsüne kavuşuyor 
ABONE OL
Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu’nun, geçtiğimiz yıl bizzat Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de ilettiği köylerin eski statüsüne kazandırılmasıyla ilgili girişimleri sonuç verdi.

MURAT TAN -Kendirlioğlu 6360 Sayılı Kanun ile birlikte 2013 yılında mahalleye dönüşen köylerin yeniden eski statüsüne kavuşacağını müjdeledi.

Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu III. Tarım Orman Şûrası Sonuç Bildirgesi ile ilgili değerlendirme yaptı. Başkan Kendirlioğlu, şura vesilesiyle tarımın 4 gün süreyle ülke gündeminde esaslıca yer almasından ötürü büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bildirgede, Büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması kararını da sevinçle karşıladıklarını söyleyen Kendirlioğlu, geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ve öncesinde de Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile yetkili makamlara taşıdığı konuyla ilgili düzenleme yapılacağını müjdeleyerek, “Yapılacak çalışmalar sonrasında köyler yine eski statüsüne kavuşacak ve köy ismiyle anılacak” dedi. Kendirlioğlu’nun müjdelediği düzenlemenin yapılmasıyla birlikte Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen Aydın’daki 492 köy yeniden eski statüsüne kavuşacak.

“KOOPERATİFLER DAHA DA GÜÇLENDİRİLECEK”

III. Tarım Orman Şûrası Sonuç Bildirgesi 21 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Bildirgedeki 60 madde ileriye dönük olarak Aydın’daki çiftçilere de umut aşılarken, bildirgenin 17. Maddesinde yer alan, ‘Büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, kırsal mahallelerde köy tüzel kişiliği yapısının korunması, kırsal yaşamın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla koordine edilmesi’ kararı da sevinçle karşılandı. Bildirgeyi değerlendiren Kendirlioğlu, “Şuraya Aydın’dan ben de katıldım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, şuranın kapanış konuşmasında 60 maddelik bildirgeyi açıkladı. Bildirgedeki maddelerin hayata geçirilmesiyle ilgili olarak 2024’e kadar da bir pozisyon alındı. Bizim dikkatimizi çeken en önemli konulardan bir tanesi, kooperatiflerin ve birliklerin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin de gündeme gelmesidir. Üreticilerin ve çiftçilerin ne kadar değerli olduğunun anlaşılması bu şura vesilesiyle bizleri mutlu etti” dedi.

“YENİDEN KÖY İSMİYLE ANILACAKLAR”

2018’de Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli Aydın’a geldiğinde kendisine büyükşehir yapılanmasıyla ilgili sıkıntılarını anlattıklarını söyleyen Kendirlioğlu, “Köylerin bir günde mahalle olduğunu ve buna karşı olduğumuzu söyledik. Köylerin statüsünü koruması gerektiğini ve adı üstünde köy olan bu yerleşim yerlerinin şehir içindeki mahalleyle aynı statüde olmaması gerektiğini de söylemiştik. Bakanımıza ayrıca Aydın’ın bir köyü ile Efeler Güzelhisar Mahallesi’nin aynı olmadığını ve özellikle emlak vergisi adı altında, hayvan damından, evine tarlasına veya incirliğine kadar vergi alınmasının ne kadar yanlış olduğunu da iletmiştik. Raporumuzun ilgili yerlere ulaşmasıyla bu konularla ilgili vergi ödemelerinde 3 yıllığına da ertelemeye gidilmişti. Şuradaki bildirgede de yer aldığı gibi bununla ilgili çalışma yapılacak. Çalışmalar sonrasında köyler yine eski statüsüne kavuşacak ve yine köy ismiyle anılacak. Ben bu konuyu Tarım ve Orman Bakanımıza birebir olarak özellikle iletmiş ve kendisiyle paylaşmıştım. Bu konu o gün için Aydın ve bölge milletvekillerimizin de dikkatini çekmişti. Ayrıca ben köylerin eski statüsüne yeniden kavuşması için Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne de net olarak görüşlerimi belirtmiştim. Bu görüşlerimizin dikkate alınması da Aydın Ziraat Odaları olarak bizleri mutlu ediyor” dedi.

“PROGRAMIN UYGULANMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Kendisinin daha önce Aydın’ın sorunlarını kapsayan dosya ve raporları ilgili mercilere sunduğunu söyleyen Kendirlioğlu, “Şurada dosyamızdaki bazı önemli hususları özellikle dikkate aldıklarını düşünüyorum. Bize şurada, kooperatif ve birliklerinin güçlendirilmesi ve yapılarının tekrar gözden geçirilmesiyle ilgili çalışmalar olacağı, üreticilerin anlaşmalı ekim yapması gerektiği, girdi kalemlerinin anlaşma yapılan kooperatif ya da şirketler tarafından faizsiz olarak karşılanması, çiftçiye kredi veren Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde tekrar faizlerin eski günlere dönmesiyle ilgili çalışmaların yapılacağı söylendi. Tarımın tekrar ülke gündemine gelmesi ve ülke gündemini meşgul etmesiyle birlikte karar vericiler arasında en yüksek makama kadar bu konuların ulaşması bizleri memnun etti. Daha önce tarım göz ardı ediliyor gibi bir görüntü vardı. Tarımın ne kadar önemli olduğu en üst makam olan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da belirtildi. Bu bizleri son derece memnun etti. Uygulama esnasında 4-5 yıllık planı göreceğiz. Bu iş sadece plan ya da programa almakla olmuyor. Uygulamaları gördükçe neticeleri alırız diye düşünüyorum” dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum