KUAKMER ziyaretçilerini bekliyor 

KUAKMER ziyaretçilerini bekliyor 
ABONE OL
Kuşadası Fatma Özel Arabul Kültür Merkezi (KUAKMER), özgün mimarisi ile ilçenin kültürel ve sanatsal yaşamına önemli bir katkı sağlarken yetkililer vatandaşları müzeye davet etti.

Kuşadası Fatma Özel Arabul Kültür Merkezi (KUAKMER), 2015 yılından bu yana ilçede vatandaşlara hizmet veriyor. Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı’na bağlı olan merkezde çok sayıda tarihi eser yer alıyor.

Vakıf binasını kullandıklarını belirten KUAKMER yöneticisi Eylem Akgün, binanın da çok eski bir yapı olduğunu kaydetti. Binanın müftünün evi olarak bilindiğini ifade eden Akgün, merkez içinde müftünün fotoğrafının da sergilendiğini bildirdi.

Merkez hakkında bir takım bilgiler veren Akgün, “Müftünün varisleri tarafından vakfımıza bağış yapıldı binamız. Bağış yapıldıktan sonra ev yıkıldı ama rölevesi çıkarıldığı için aslına uygun bir şekilde yapıldı. Vakfımızın onursal başkanı Hüseyin Arabul Kuşadasılı ama İstanbul’da yaşıyor.  Ama Kuşadası’yla bağını hiç koparmadı. Eşi Fatma Özel Arabul 2014 yılında vefat ediyor. Hüseyin bey de eşi adına bu evin tadilatını üstlendi. Hala finansmanımızı sağlıyor” dedi. 


“BAĞIŞLAR ARTMAYA BAŞLADI”
Müze olmanın dışında aktif bir kültür merkezi olduklarını söyleyen Akgün, bina içinde çeşitli etkinliklerin yapılabildiğini kaydetti.  Müzede olan tüm ürünlerin antika olduğunu belirten Akgün, elinde antika eşya bulunan vatandaşların bağışta bulunabileceğini söyledi. Akgün, “Kent müzesi olmasının yanı sıra çok aktif bir kültür merkeziyiz. Hem kafemiz var hem de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sergi yapılıyor, kitap günleri, atölyeler gibi etkinliklerimiz oluyor. Buraya yapılacak olan ürünlerin en az 80 yıllık antika olması lazım. İlk açıldığında satın alma yoluna gidilmiş. Şu anda bağış alıyoruz. Halk buradaki ürünleri koruyup öznele baktığımızı görünce bağışlar da artmaya başladı” ifadelerini kullandı. 

“ALMAN KRALİYET AİLESİNE AİT ARMA VAR”
Müzede İtalyanlardan kalma bir bando takımı olduğunu ifade eden Eylem Akgün, Kuşadası halkının bando takımına sahip çıktığını belirtti. Ünlü caz sanatçımız Ahmet Muvaffak Falay’ın piyanosunun müzelerinde sergilendiğini vurgulayan Akgün tüm vatandaşları müzeye davet etti. Müzede yer alan antikalar hakkında detaylı bilgi veren Akgün, “Burada bulunan bir bando odamız var. O oda İtalyanlara ait.  Kurtuluş Savaşı’nda İtalyan’lar Kuşadası’nı işgal ettikleri zaman bir mızıka takımı kuruyorlar. İtalyanlar burayı terk ederken o mızıka takımını burada bırakıyorlar. Kuşadalılar buna sahip çıkıp bir bando takımı kuruyorlar. 1920’li yıllardan beri Kuşadası’nda bir bando takımı var.  Bir de piyanomuz var.  Dünyaca ünlü caz sanatçımız Ahmet Muvaffak Falay’ın piyanosu var. Onun babası 1930’lu yılarda bir kiliseden satın almış. Piyanonun içinde Alman kraliyet ailesine ait bir arma var. Bu ürünlerimiz en eski ürünlerimiz. Burada hem Anadolu’ya özgü hem batıya özgü birçok eser sergileniyor. Bulunduğumuz sokak çok değerli bir çok tarihi yapıyı içinde barındırıyor. İlerleyen dönemlerde Kuşadası Belediyesi’nin burayı müzeler sokağa yapma projesi var sanırım o gerçekleşirse çok daha güzel olacak” diye konuştu. 

kuakmer-ziyaretcilerini-bekliyor-221389-0558cc479d6df0b668528a8a277829c1.jpgkuakmer-ziyaretcilerini-bekliyor-221389-8098f1c5d88a17cb893872d68be9babe.jpgkuakmer-ziyaretcilerini-bekliyor-221389-72579fa38f29476d49900e23e7a8e94c.jpgkuakmer-ziyaretcilerini-bekliyor-221389-c26e079a6a6bc75fe4af4a79a757c280.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.