Kuraklık çam balını vurdu

Kuraklık çam balını vurdu
ABONE OL
Bal üretiminde Türkiye’de 400 bin kovanla 4. Sırada yerini alan Aydın’da kuraklık çam balını vurdu.

AYŞE AKTAŞ - Çam balının bu sene sıcaklıktan dolayı beklenenin çok altında olduğunu açıklayan Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği (AYB) Başkanı Ayhan Özdemir, bu sene çam balının yeterli olmadığını ifade etti. Bugün İç Anadolu’da ancak ihtiyaç kadar çam balı olduğunu bunun da ancak arı bakımlarını ve masrafları çıkardığını söyleyen Başkan Özdemir, bu sene havanın sıcak olmasından dolayı basrayı çoğu yerde göremediklerini belirtti. Özdemir, ”Şuanda basra o kadar az ki bal vermiyor. Verdiyse bile az veriyor yeterli değil. Bu sene bırakın iç piyasayı, ihracatı bile gerçekleştiremeyeceğiz. Bu sene Macaristan’a olsun Almanya’ya olsun ballarımız gidecek ancak gönderemiyoruz çünkü iç piyasasının ihtiyacını anca karşılıyoruz. Arıcımız bu sene en kurak yılını yaşıyor. Devletin bu konuda bize yardımcı olması için talep de bulundum ama ne olur olmaz bilemiyorum. Bu sene fabrikaların alacağı bir bal yok. Elimizde çiçek balı ile ilgili bir sıkıntımız yok. Çiçek balı İç Anadolu’da oldu ama çam balımız yüzde 10 oranında oldu. Bu yüzden iç piyasayı anca karşılayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’na gerekli açıklamaları ve gerekli müracaatları sunduk bize dönüşlerini bekliyoruz” diye konuştu.

‘BU SENE BAL AZ AMA DEĞERLİ’
Dünya'nın birçok ülkesini etkisi altına alan koronavirüs salgının bal fiyatlarını etkilediğini söyleyen Özdemir, ”Dünyada bu balın fiyatının yükselmesinin tek nedeni Covid-19’dur.Bugün dünya piyasasını yöneten Çin’dir. Çin’in balda ve arıcılıkta dünyada birinci sırada olmasından dolayı Avrupa’nın yüzde 62’sini,Amerika’nın yüzde 53’ünü, Japonya’nın yüzde 98’ini, Arapların aldığı yüzde 72 balı Çin karşılıyor. Covid-19 çıkmasından dolayı Çin kesinlikle bal ihraç edemiyor. Ancak iç piyasasında kullanabiliyor. Bu yüzden ballarımızı çok değerlendi. Piyasada çıkan bir takım sahte bal yasaklandığı için bal yükseldi diyorlar ya onlarla alakalı değil. Zaten sahte bal Türkiye’de yıllardır yasak, şuanda uygulandı. Gerek üreticilerimizden gerekse marka ballardan alsınlar. Son günlerde küçük marketlerde 18 ile 20 liraya bal satıyorlar. Gerçek balın değeri 50 liranın üzerindedir. Bir kilo çam balı 50-60 lira. Vatandaşımız güvendikleri yerlerden güvendikleri kişilerden ballarını alsınlar. Biz kooperatif olarak Ege Üniversitesi’ne ballarımızı gönderiyoruz oradan çıkan sonuçlarla öre satışlarımızı yapıyoruz. Bu sene bal az ama değerli” dedi.

Petek balı için ise bir sıkıntısının görünmediğinin altını çizen Başkan Özdemir, ”Petek balda üretim sıkıntısı yok. Petek balı Türkiye genelinde rekoltesinin üstünde çıktı. Örnek verecek olursam yıllık 150 bin tonsa bu sene 160 bin ton olmuştur” şeklinde konuştu.
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.