UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Kurban Bayramı kapıda! Kurban Bayramı kurbanlık hayvanların kesilmesi ve etlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasının esas alındığı yardımlaşma dolu bir bayramdır. Bu özel günde akrabalar ve arkadaşlar ağırlanır. Aile yemekleri bu bayramın ayrılmaz bir parçasıdır. Etli yemekler, tatlılar, börekler ve daha neler neler...  Peki, bu süreci nasıl daha sağlıklı hale getiririz, gelin birlikte inceleyelim. 
Etin yağına dikkat!
Etler doymuş yağ açısından zengin besinlerdir. Et yerken porsiyon kontrolü sağlamak oldukça önemlidir. Yağı ve kaloriyi azaltmak için de kesilen kurbanın yağsız kısımlarını yemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. 
Etleri pişirmeye hazırlarken görünen yağların olabildiğince uzaklaştırılması gerekir. Yağ açısından zengin olan sakatatların tüketimini kısıtlamakta fayda var.
Et tüketiminin ana öğünde yapılması ve bu ana öğünün geç saatlere kaymamasına özen gösterin.
Sofranızı sebzelerle renklendirin.
Etin yanına çeşitli sebzelerin eklenmesi, bayram yemeğini renkli ve zengin bir lezzete dönüştürmenize yardımcı olacaktır. Yemeğe baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi lifli gıdalar eklemek sindirim açısından da fayda sağlayacaktır.
Yemekten sonra hareket şart!
Doyurucu ana öğünlerden önce ve sonra aktif olmak önemlidir. Yürüyüş, bisiklete binme, top oyunları gibi eğlenceli ve keyifli aktivitelere katılabilirsiniz. 
Izgara yaparken dikkat!
Mangal milletçe sevdiğimiz bir pişirme yöntemi fakat sağlık açısından haşlama ya da fırınlama yöntemini tercih edebilirsiniz. Izgara yaparken kömür üzerinden pişen ette yüksek sıcaklıkta kanserojen maddeler oluşabilmektedir.  Yine de eti mangalda ızgara yapmaya karar verirseniz, bunu daha kısa süren gerektiren küçük parçalarla ve görünür yağları çıkardığınızdan emin olarak yapabilirsiniz.
Ayrıca et parçalarını doğrudan alev kaynağının üzerine koymayın ve et parçalarını sık sık çevirdiğinizden emin olun.
Ve diğer önemli noktalar...
Yemek sırasında ve sonrasında tüketilen gazlı ve şekerli içeceklerin miktarını azaltın. Gazlı içecekler yerine ayran, meyve suyu ve maden suyu gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Su her zaman önemli! Yemek aralarında ve yemek sırasında su tüketmeye özen gösterin.
Tatlılar da bayramın bir diğer parçası. Bayramda tatlı tüketebilirsiniz ancak porsiyon kontrolü yapmakta fayda var. Ayrıca tatlı olarak, kek, bisküvi ve şeker şurubu içeren tatlılar yerine mevsim meyveleri tercih edebilirsiniz.
Kronik hastalıkları olan özellikle kalp damar ve gut gibi hastalıklara sahip kişiler yiyebilecekleri et miktarı konusunda doktorlarına ve diyetisyenlerine danışmayı ihmal etmemelidir.

Kurban Bayramının hayırlara vesile olması dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA Arşivi
SON YAZILAR